Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Legenden om Narnia - Løven, Heksa og Klesskapet (2005)

De 4 Pevensie barna, Peter(Moseley), Susan(Popplewell), Edmund(Keynes) og Lucy(Henley) finner veien til Narnia gjennom klesskapet. Der hesker den hvite heksa Jadis(Swinton), som har gjort landet til evig vinter. Menneskebarna, som er spådd til å komme som frigjørere blir dratt inn i historien for å ta på seg sine roller i kampen mot heksa. Løven Aslan(Neeson) er også på vei for å kjempe sammen med skapningene i Narnia slik at det igjen kan bli sommer og for å bryte forbannelsen som ligger over landet.

Vurdering

6.34 av 2 stemmer

Fakta

2t 23min
The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Andrew Adamson
Andrew Adamson
Manusforfatter
Stephen McFeely
Manusforfatter
Christopher Markus
Manusforfatter
Ann Peacock
Manusforfatter
Skuespillere
Tilda Swinton
Heksa hvit
Ray Winstone
Mr. Beaver - Stemme
Jim May
Vardan - Stemme
Sim Evan-Jones
Wolf - Stemme
Michael Madsen
Maugrim - Stemme
Shane Rangi
General Otmin
Georgie Henley
Georgie Henley
Lucy Pevensie
Skandar Keynes
Skandar Keynes
Edmund Pevensie
Produsenter
Andrew Adamson
Andrew Adamson
Sjefsprodusent
K.C. Hodenfield
Produsent
Philip Steuer
Produsent
Douglas Gresham
Medprodusent
Mark Johnson
Produsent
Perry Moore
Sjefsprodusent
Matthew Stillman
Produsent
David Minkowski
Produsent
Annet
Jim May
Redigering
Sim Evan-Jones
Redigering
Donald McAlpine
Cinematografi
Roger Ford
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

Eventyrlig og magisk!

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Før jeg så filmen for tredje gang leste jeg også boken på nytt. Slik kunne jeg følge med på filmen ekstra ferskt i minne på en bokserie som jeg ellers er godt kjent med. C. S. Lewis skriver veldig enkelt i bøkene, så det blir mye opp til leseren å fylle linjene med sin fantasi. Det er derfor litt forskjell på hvordan bøkene er når man først leser de som 8 åring, andre gang som 16 åring og nå som 22 åring. Bøkene blir ikke dårligere, men når man leser dem for første gang så er de hakket mer spennende og du lever deg mer inn i historien. Og det er det Lewis vil stimulere, nemlig fantasien.Andrew Adamson har greid å gjøre boken om til en helt fantastisk stor film, som gjør Narnia igjen mer levende gjennom et nytt medium. Hadde veldig høye forventinger og fulgte spent med fra de begynte å lage filmen fram til de var ferdig, og sluttresultatet overgikk min forventing. Han har riktignokk overdramatisert handlingen gjennom hele filmen, men det matcher litt stemningen man fikk når man leste for første gang. Han har for eksempel lagt til litt ekstra action når barna skal flykte til steinbordet, og så savner jeg noen småting som det lystige teselskapet som heksa gjør om til stein. Tror faktisk denne lille historien får nesten like stor plass i boken som den kampen, mens i filmen har kampen erobret den største passen og de mest spektakulære effektene. Men det er igjen noe filmskaperne har vært klar over, og det er også der leser av boka kan fylle på med sin fantasi. Men når det er sagt så følger filmen utrolig godt boken, og mange av de samme replikkene blir brukt, noen ganger lett omskrevet, men ingenting av det essensielle i historien mangler. Barna spiller også utrolig godt synes jeg, selv om skuespillet var noe av det som ble kritisert når filmen kom så ble det samtidig rost – og jeg synes absolutt det er rosverdig og barna sjarmerte meg i seng i hvert fall.Budskapet er heller ikke vannet ut på noen måte, annet enn at i boken avsløres det at Aslan er kjent i andre verdener med andre navn og at han har en autoritet over seg. Den stedfortredende døden og oppstandelsen er på plass og man kan like tydelig som i boka trekke linjene til vår verden og Jesus. Man kan også gjøre seg andre små teologiske betraktninger slik som når man leser boka, og det er bra for da har de beholdt innholdet i bøkene såpass godt.Som bonus kan det lønne seg også å kjøpe dobbel DVD med masse bonusmateriale. Jeg ble sittende å se gjennom dette halve natta siden det var så spennende. Man får et godt innblikk i hvor mye de har jobbet med filmen, hvor mye de har satset på detaljer og alt arbeid som er lagt til for å gjøre filmer til en av de aller største filmopplevelsene i historien. En film som er Narnia verdig.

6.67 av 7 - -

En etterlengtet film

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Da har "Narnia - Løven, Heksa og Klesskapet" endelig blitt storfilm. De som kjenner igjen historien fra tv-skjermene fra tidlig 90-tallet husker kanskje tv-serien, men med bedre kvaliteter og større budgett overgår denne nok tv-serien i sin helhet. Filmen preges av god og moderne filmkvalitet, selvom effekten der de fire står på høyden og ser utover Narnia kan se litt uekte ut, men tross dette viser det bare at storfilmer også kan ha sine kvalitetsmangler og samtidig ikke skuffe.Det fine er også kontrastene mellom det gode og det onde, det varme og det kalde, sommeren og vinteren, mellom livet og døden og vennskap og forrederi.Filmen har vært diskutert om hvor vidt den er misjonerende eller ikke. For den som aldri har satt seg ned i Bibelen blir dette kanskje ikke noen dyp film, men filmen har tydelige bibelske trekk hvor tilgivelse og forsoning kommer tydelig fram. Vi ser også hvordan Alsan er et bilde på Jesus og vi kan se at den siste blir den første i sammenhengen med det å finne hemmligheten som ligger i klesskapet. Vi ser også sommeren som kommer midt om vinteren som et bilde på hvordan Gud kan komme med sommeren inn i de kaldeste og mest vinterfulle hjerter. Vi ser ærligheten hos de to største ovenfor Edmund, der de etterhvert også er villige til å ta på seg skylden for det som har skjedd.Selvom filmen er basert på boken til C.S. Lewis så synes jeg julenissen var unødvendig å ha med selvom det positive med det er at den ikke er en typisk amerikansk klisjé nisse. Det er mange år siden jeg leste boken, men husker at jeg likte den svært godt og filmen den skuffer heller ikke. Det som kunne vært skjerpet litt mer i filmen er kjennskapen til Aslan, det virker som om Susan og Lucy ikke rekker å bli så godt kjent med ham for å kunne sørge slik de gjør. Men alt i alt er dette en go og underholdende film der siste halvdelen utmerker seg ekstra godt. Filmen er definitivt best på kino eller lerret med skikkelig surround anlegg!
6 av 7 - -
0.31 sekunder