Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Ringenes Herre: Ringens Brorskap (2001)

Dette er historien om den unge hobbitten Frodo(Wood) som arver en tilsynelatende uskyldig ring av sin fetter Bilbo(Holm). Frodo oppdager at ringens opprinnelige skaper, den onde trollmannen Sauron(Lee), desperat leter etter ringen. For det er en ring med mange onde krefter som kan gjøre det mulig for Sauron å forhekse beboerne i Midgard. Skal ringen miste sin kraft, må den kastes i Dommedags juv i Mordors land. Et utvalgt følge, med hobbitten Frodo i spissen, begir seg i vei på det store oppdraget, en vandring fylt av eventyr og utfordringer.

Vurdering

6.5 av 2 stemmer

Fakta

2t 58min
The Lord of The Rings: The Fellowship of the Ring
Språk: Engelsk, Sindarin

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Peter Jackson
Manusforfatter
Fran Walsh
Manusforfatter
Philippa Boyens
Manusforfatter
J.R.R. Tolkien
Forfatter
Skuespillere
Peter Jackson
Albert Dreary
Sean Astin
Samwise Gambee
Ian Holm
Ian Holm
Bilbo Baggins
Brad Dourif
Grima Wormtongue
Christopher Lee
Saruman den Hvite
Hugo Weaving
Elrond
Orlando Bloom
Legolas
Sean Bean
Boromir
Produsenter
Peter Jackson
Produsent
Harvey Weinstein
Sjefsprodusent
Bob Weinstein
Sjefsprodusent
Fran Walsh
Produsent
Michael Lynne
Sjefsprodusent
Mark Ordesky
Sjefsprodusent
Rick Porras
Medprodusent
Robert Shaye
Sjefsprodusent
Jamie Selkirk
Medprodusent
Annet
John Gilbert
Redigering
Howard Shore
Komponist
Grant Major
Produksjonsdesign
Andrew Lesnie
Cinematografi

Lignende filmer

Anmeldelser

Storslått moderne klassiker

Det er noen filmer som er så storslåtte at man ikke kan annet enn gi dem full pott, og Peter Jacksons filmatisering av Tolkiens Ringenes Herre er slik. Nå er ikke jeg noen ihuga Ringenes Herre entusiast, og klar til å gå inn i detaljer av filmen og boka, men filmen holder i hvert fall må som et episk mesterverk som underholder til de grader.Jeg kan ikke si at jeg heller vil prøve å tolke inn bibelske referanser, siden jeg ikke uten videre kan oppdage dem, uten først ha lest om koblingene mellom. Det er noen som er mer tydelige, men jeg velger å overse det aspektet i min anmeldelse, selv om dette er en side for kristen og religiøs film. Ringenes Herre er etter min mening litt for sekulær av seg til å komme inn i denne kategorien, men så god av seg at man ikke kan trekke ned i karakter fordi den mangler henvisninger til evangeliet i sin alternative virkelighet.Kampen mellom godt og ondt, og dragningene mot ringen, magikere, alver, dverger, hobbiter og orcer i en lang reise for å gjøre det eneste rette gjør denne filmen til et fantasyeventyr uten like.
7 av 7 - -

Rett inn i filmhistorien

Dette er den første delen i den storslagne Ringenes Herre triologien. Basert på den klassiske bestselgende romanen av J.R.R. Tolkien sprenger filmversjonen grenser som vil sette dype spor i filmhistorien. Med et budsjett på 93millioner dollar blir det liv i den første delen i serien der den lille Hobbiten Frodo, spilt av Elijah Wood, får i oppdrag å ødelegge ringen som tiltrekker seg ondskap, ved å føre den gjennom store trengsler, gjennom land og strand mot det store og eneste fjellet som er i stand til ødelegge denne ringen som alle ønsker å få tak i!Som en hengiven kristen, og en nær venn av C.S. Lewis, får Tolkien først og fremst gjennom boken tatt i bruk bildebruk som skildrer et bibelsk budskap som ligger skjult gjennom hele historien og som Peter Jackson da klarer å gjenformidle som film i dette action fylte fantasi eventyret om Hobbiten som utholdt det utholdelige for å nå det målet han var ment til å nå, nemlig ringens ødeleggelse. Man kan sikkert finne utallige paraleller mellom Bibelen og filmen/boken. Noen er sterkt imot at dette brukes som et virkemiddel til å formidle noe av det bibelske budskapet på, andre er mer nøytrale, mens andre derigjen omfavner dette og klarer å se Jesus gjennom historien. Får man sett hva Jesus gjorde for oss gjennom filmen, så er det flott, og får man se flere aspekter av det kristne liv så er det også bra. Filmen kan godt egne seg til samtaler innenfor kristentro vs. Ringenes Herre og dermed også gi flere innfallsvinkler fra Bibelen versus filmen.Kvaliteten sprenger grenser i denne filmen, med topp bildekvalitet, spesialeffekter, fotografering, klipping, lyd og troverdig skuespill er noen av inngrediensene som gjør filmen til det produktet den har blitt. Filmen ble vinner av fire velfortjente Oscar deriblandt beste fotografering og spesialeffekter. Filmen ble i tillegg også nominert til ni Oscar, bl.a. for beste film. Oscar rekkene i de kommende filmene i serien slutter heller ikke å imponere på pris fronten og håvet inn Oscar statuetter og nominasjoner på rad og rekke.Siden jeg har sett Special Extended versjonen av filmen, som er noe lengre enn orginalversjonen, så er anmeldelsen min utifra den. Filmen er utrolig bra, selvom man noen ganger kan miste den røde tråden av hva som skjer og hvorfor, selvom det stort sett går greit, så kan filmen ha sine langtekkelige øyeblikk, som på en måte allikevel ikke blir så langtekkelige pga. den gode kvaliteten man har lagt inn i denne klassiske produksjonen som vil gå inn i historien, sammen med de andre filmene i serien, som noen av tidenes beste filmer.

Noen ganger kan man bli litt oppgitt over heltestatusen filmen setter i karakterene ved at de stadig seirer over fienden på de mest utrolige måtene og Orcene dør som fluer den ene etter den andre. Selvfølgelig skal det gode seire, men det kunne kanskje ha blitt gjort på en smule bedre måte synes jeg og ikke sånn at det omtrent mister bakkekontakten med sunn fornuft. Men for all del, dette er pirking, og i sin helhet blir filmen et godt stykke underholdning! Oppfølgere er "To tårn" og "Atter en Konge"!
6 av 7 - -
0.53 sekunder