Priest (2011)
I en postapokalyptisk verden herjet av århundrer med krig mellom mennesker og vampyrer. En krigerprest(Bettany) mottar nyheter om nye angrep, men nå er det personlig da niesen(Collins) hans er blitt bortført av en gjeng morderiske vampyrer. For å redde henne bryter han sitt hellige fredsløfte, og legger ut på jakt etter dem før det blir for sent.
Vurdering
3 av 2 stemmer
Fakta
Medvirkende
Regissør
Forfattere
Min-Woo Hyung
Forfatter
Forfatter
Cory Goodman
Manusforfatter
Manusforfatter
Skuespillere
Brad Dourif
Selger
Selger
Christopher Plummer
Monsignor Orelas
Monsignor Orelas
Paul Bettany
Prest
Prest
Karl Urban
Black Hat
Black Hat
Lily Collins
Lucy Pace
Lucy Pace
Cam Gigandet
Hicks
Hicks
Maggie Q
Prestinne
Prestinne
Stephen Moyer
Owen Pace
Owen Pace
Alan Dale
Monsignor Chamberlain
Monsignor Chamberlain
Mädchen Amick
Shannon Pace
Shannon Pace
Produsenter
Michael De Luca
Produsent
Produsent
Josh Bratman
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Shareena Carlson
Produsent
Produsent
Joshua Donen
Produsent
Produsent
Glenn S. Galnor
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Steve Galloway
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Stuart J. Levy
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Mitchell Peck
Produsent
Produsent
Nicolas Stern
Medprodusent
Medprodusent
Annet
Lignende filmer
Anmeldelser
Prester i et alternativt univers
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
I ”Priest” er handlingen satt til et alternativt univers der vampyrer og menneske kriger mot hverandre opp gjennom historien, og der kirken er blitt verdens beskytter og skapt i skyggen av frykten et totalitært samfunn der kirkens ord er lov. Slagord som ”To go against the church is to og against God” er det som betegner kirken, og et mantra de bruker for å holde menneskene i tøylene. Dette er helt sikkert gjort som en kritikk mot kirken og hvordan man kan tenke seg at kirken kunne vært dersom den hadde mer makt. I filmen så er dette en blitt en mørk og dyster cyberpunk post apokalyptisk verden.
Det er dermed en veldig kristendom kritisk film som har lite røtter i den virkelige verden og med lite hold i historien, selv om kritikken er velkjent som sådan så er den dratt ganske langt. På den andre siden så er det ikke kirken filmen handler om, men et opprør mot kirken for å gjøre det rette framfor å følge kirkens ordre. Det er dermed litt tosidig fordi både de gode og de som gjør opprør er gudetroene og har sin felles fiende i vampyrene.
Selv om det handler i en verden som har en gang i tiden hatt besøk av Jesus, og bruken av kors symbol er overdrevent, så er ikke Jesu navn brukt til å overvinne noen fiende. Bortsett fra alt dette så er filmen godt og gjennomført laget med mye bra spesialeffekter satt inn i en mørk og detaljert univers. Dessverre kommer den litt for lite til sin rett, og filmen kunne vært mer storslagen enn som så. Paul Bettany gjør som vanlig en god rolle, men filmen mangler dybden i historien som gjør at rollene blir mindre krevende og actionsekvensene noen ganger litt komiske i sin unødvendig overdrevne stil.
Prester på vampyrjakt
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
Vampyrer i farta og tre personer på jakt etter dem. En vampyrbekjempende prest, prestinne og en sheriff som er ekspert på knivkasting og skytevåpen bryter kirkens ed og legger på en reise for å bekjempe vampyrene som truer med å utslette flere byer, og med seg har de fått fanget prestens niese Lucy, som også er kjæresten til den unge sheriffen Hicks. Det er liten tid å spare siden Lucy hvert øyeblikk kan bli forvandlet til ei grusom vampyrjente!
I begynnelsen av filmen hevdes det at mennesker og vampyrer alltid har eksistert og i tidlig kirketid så ble en gruppe prester trent opp til å ta opp kampen mot vampyrene som var kirken og menneskene overlegne. Dette skulle bli satt en stopper for. Når kirken til slutt har innsett at kampene er kjempet og vampyrene er blitt tatt til fange og utslettet så finner denne ene presten, som er en av få vampyrkjempende prester som er igjen, ut at det slettes ikke er slik. Det maktesyke kirkehierarkiet tror ikke på ham så han trosser den ed han har lagt overfor kirken og går sin egen vei for å kjempe en intens kamp mot tid og ødeleggelse.
Vi vet alle at vampyrer ikke eksisterer, i hvert fall slik vi ser det på film, og i tilfelle de skulle eksistert i en eller annen form så er det demoner som har besatt mennesker og er i styring av dem. Sitatet som går igjen fra kirkens side er at ”det å trosse kirken er å trosse Gud”, et ganske typisk trekk innenfor den katolske kirken. Denne presten velger å trosse kirken og gå i mot øversteprestenes befalinger ved å bekjempe disse vampyriske demonene som kirken lenger ikke virker å ha noen tro på at finnes.
Dette gjøres ved menneskelig makt, skytevåpen, kamp med hender og bein og ved hjelp av effektive håndvåpen som kastbare stjernekors. Langt i fra en bibelsk kampmetode! Det er bare å lese Efeserbrevet kapittel 6.
Filmen er også bærer av mørke og dystre postapokalyptiske undertoner i bilde og handling og gir ingen følelse av at dette er en film som bør sees, snarere tvert imot. Et eksempel på at den misbruker Guds ord er når denne presten tar frem en bibel midt i kampens hete og leser opp fra Salme 23 ved så å trekke frem noen korslignende kastestjerner fra bibelens permer og dermed er vampyrdrepingen i gang.
Det at prestinnen sier at kreftene som hun og presten er i besittelse av ikke kommer fra kirken men fra Gud, er tydelige tegn på at noe er fullstendig snudd på hodet sammenlignet med den styrke og kraft Gud egentlig sender ved den Hellige Ånd, ifølge Bibelen. Man kunne tatt frem flere eksempler med at filmen klart og tydelig ikke er en film som en kristen burde bruke tiden sin på selv om den prøver å få frem en kamp mellom det gode og det onde.
Bildet er mørkt og dystert og musikken passer til tider inn i en grei og fartsfylt landskapsfilmatisering. Mozarts musikk blir dessverre misbrukt av ”Black Hat” under en nedslaktningsscene der vampyrer invaderer en liten landsby der det hele ender i en massakre og da med denne klassiske musikken som en inspirasjonskilde for vampyrlederen.
Det finnes nok noen lignende filmer som tar for seg prester og vampyrer, og regner sterkt med at alle stiller mer eller mindre på lik linje med denne. Tross greie spesialeffekter og forrykende eksplosjoner så er jeg redd denne har lite å gi den gjennomsnittelige seer. Filmen er basert på den kritikerroste tegneserien ”Priest” av Min-Woo Hyung.