Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Legenden om Narnia - Prins Caspian (2008)

Peter, Susan, Edmund og Lucy blir dratt tilbake til Narnia etter at Prins Caspian har blåst i hornet til Susan. Han fikk den av sin lærer ved slottet som hjalp han i å rømme, siden hans onde onkel Miraz ville fjerne Caspian som tronarving og insette sin nyfødte sønn. Caspian flykter inn i de mørke skogene og får kontakt med de gamle narnianerne, og i påvente av hjelp samler de en hær for å kjempe mot kong Miraz.

Vurdering

6.17 av 2 stemmer

Fakta

2t 24min
The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Andrew Adamson
Andrew Adamson
Manusforfatter
Stephen McFeely
Manusforfatter
Christopher Markus
Manusforfatter
Skuespillere
Tilda Swinton
The White Witch
Pierfrancesco Favino
General Glozelle
Warwick Davis
Nikabrik
Ken Stott
Trøffeljeger
Shane Rangi
Asterius / Wer-Wolf
John Bach
British Homeguard #1
Anna Popplewell
Anna Popplewell
Susan Pevensie
Produsenter
Andrew Adamson
Andrew Adamson
Produsent
Mark Johnson
Produsent
K.C. Hodenfield
Medprodusent
Douglas Gresham
Medprodusent
Perry Moore
Produsent
Philip Steuer
Produsent
David Minkowski
Medprodusent
Matthew Stillman
Medprodusent
Marianna Rowinska
Produsent
Tom Williams
Medprodusent
Annet
Karl Walter Lindenlaub
Cinematografi
Sim Evan-Jones
Redigering
Roger Ford
Produksjonsdesign
Josh Campbell
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Vakkert og mektig

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

En fornøyelig og fin oppfølger til «Legenden om Narnia – Løven, Heksa og Klesskapet» som tar sted et år senere i den virkelige verden og over tusen år senere i Narnia verden siden sist. Vi får et gjensyn med de fire «majestetene», Peter, Edmund, Susan og Lucy i denne oppfølgeren som fortsatt er basert på C.S. Lewis bestselgende eventyr bøker. Disse fire blir kalt til å gå i bresjen for å redde Narnia fra total ødeleggelse. Dette blir jo ikke bare en flott eventyrsfilm men bærer på et viktig kristent undertont budskap som man kan klare å få med seg hvis man tenker litt inn i dybdene underveis i filmen.



Noen kristne kan sette utropstegn og spørsmålstegn på det å skrive bøker eller lage film om noe med et fantasy preg, og jeg kan skjønne dem i det, men hvis man skal trekke frem et kristent budskap her så tror jeg jeg ville sagt at Narniaverden i dette tilfellet vil symbolisere mye av den kampen vi møter i det åndelige i vårt nye liv med Gud, for vi har ikke en kamp mot kjøtt og blod men mot maktene og myndighetene mot verdensherskerne i denne tidsalders mørke, mot ondskapens hærskarer i himmelrommet (Ef.6:12). Vi ser i starten hvordan Peter kom inn i en slåsskamp på jernbanestasjonen og tapte den kampen, men så blir han tatt inn i denne verden av magi der han får disse evnene til å kjempe og seire over en hvilken som helst fiende. Mange kan sette spørsmålstegn på dette med magi, og det er jo noe vi som kristne ikke skal praktisere men ha vårt liv festet i Kristus som får kraftkilde. I slike filmer er det ofte snakk om hvit og svart magi, noe som allikevel kan symblisere Guds kraft og den kraft djevelen har å komme med, og da kan man jo spørre seg om utrykket «hvit magi» er det rette uttrykket å bruke. Jeg tror historien ihvertfall vil fortelle oss hvor viktig det er å holde sitt fokus på Jesus, i dette tilfellet symbol på løven Aslan, for å kunne seire over det som virker useirelig i menneskers øyne.

Vi får også et fint bilde på hvordan løven Aslan i begynnelsen åpenbarer seg for den yngste, minst «intelligente» og mest uskyldige av de fire søsken. Bibelen sier også at denne verdens visdom er dårskap for Gud (1.Kor.3:19), og det er så lett å tenke i menneskelige baner og ta i bruk denne visdommen når man skal arbeide for Gud slik vi mer eller mindre kan merke oss på de tre andre søskenene. Men Lucy viser seg å være liten, uskyldig og ikke så «visomdsfull» som de eldre søskenene sine og da har Aslan en god grunn å velge henne slik Jesus også har for oss hvis vi tar del i disse egenskapene ved å sette vår stolthet til side. Bibelen sier også at «Hvis dere ikke omvender dere og blir som barn, skal dere slett ikke komme inn i himlenes rike» (Matt.18:3). I dette tilfellet så er Lucy et godt eksempel på det å være som et barn i sitt forhold til Aslan som da er et bilde på Jesus.

Første Narnia filmen baserte seg altså mer på frelsesverket og hva Jesus gjorde for oss, mens oppfølgeren her viser oss mer av kampene i det åndelig som vi blir en del av når vi blir frelst. På denne måten gir filmen interessant symbolikk til vårt kristne liv og Bibelen. På den andre siden er det jo lov å stille spørsmålstegn på hvor seriøst man skal ta dette i slik fantasysjanger, men jeg tror absolutt at foratteren av denne verdensberømte serien virkelig ønsket å formidle noe av evangeliet gjennom sine bøker på en litt mer utradisjonell måte. Vi ser hvordan Jesus ofte brukte symbolikk og bilder når Han forklarte ting og slik så ser jeg ikke bort ifra at man kan lære en god del viktige bibelske prinsipper utifra Narnia filmene.



Kvalitetsmessig imponerer denne stort med gode spesialeffekter, som jeg mener er et par hakk bedre i denne enn forgjengeren, og stemningsfull musikk som får en til å synke ned i godstolen og nyte filmen. Filmen kan skrente minimalt innimellom på noen av skuespillerpresentasjonene, men det er så lite at man kanskje ikke merker det i havet av alt det andre som skjer. Filmen ble overraskende nok ingen Oscarkandidat på områdene den utmerket seg på men ble bl.a. nominert til en Saturn Pris for beste spesialeffekter.



En virkelig god Narnia film som selvfølgelig fungerer best på Kino med mulighet til god lyd og effekter. Filmen inneholder en del voldssekvenser som kanskje er noe uegnet for mindre barn men mye blod i scenene derimot blir man spart for. Mot slutten kan vi skimte sangen «This is Home» skrevet av Jonathan Foreman og utført av det kristne bandet «Switchfoot». En virkelig god oppfølger og vi kan vel ikke vente stort lenger på fortsettelsen.
6.33 av 7 - -

Storslått og beholdt sjarmen

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Som en fan av bøkene er det ekstra spennende når de blir filmatisert, og kanskje enda mer når det blir gjort for andre gang. Og her gjøres det stort, nesten for stort. Men bra blir det jo, supre effekter, godt filmet, spennende kamper og med mange fantastiske scener. Narnia er virkelig noe for seg selv. Skuespiller er også utrolig godt, særlig barna gjør en fremragende jobb og sjarmerer en i senk, til og med bedre enn i den første filmen. De små intrigene er på plass mellom karakterene, humoren og mange av linjene fra boka kjenner man også igjen. Ja, det er kanskje noe av det beste når man ser filmen og blir servert mange av de mest sentrale, morsomme og kloke linjene fra boken.



Men det er en del ting man savner, og en film som dette blir ikke kjedeligere om man legger litt mindre fokus på kampscenene og litt mer på selve historien og karakterbyggingen – og gjør filmen litt mer slik boka var. Boka var faktisk bedre i handling. Der var eneren bedre, selv om begge prøver å gjøre kampene ekstra spektakulære. Det er lagt til en del, blitt tatt noen friheter, og fjernet noe av historien. Det er scener som jeg kjenner igjen godt, andre scener lurte jeg på om fantes i boka i det hele tatt og en del som jeg lurte på om jeg hadde glemt sto i boka. Derfor leste jeg boka igjen, og jo det stemte. Mye var fjernet, men mye var også beholdt om ikke litt annen rekkefølge, og noen ganske store endringer(som angrepet på slottet) var lagt til.



Det som kanskje er noe av det største offeret for å tilpasse den forandrede historien var at man også måtte forandre litt på hvordan hovedpersonene var og oppførte seg. Litt trist, for det gjenspeiler veldig lite slik de egentlig var i boka, samtidig som de beholder mye av dem de var den første filmen. Motivene til Caspian blir helt forvrengt i filmen, og gnistene mellom Susan og Caspian er ikke tilstede i boka engang. I den første filmen var de ganske like som i boka, så det er litt rart at de holder sin personlighet men er likevel forskjellig enn i boka i denne andre, men barna har vokst og møter nye utfordringer som de reagerer annerledes på.



Føler også det er lagt til moral som ikke finnes i bøkene, noe som er litt dumt, for det blir litt mer typisk Disney moral ut av det – og det har vi sett før. Men en ting som er viktig poeng i boken, hos Lewis, og som er beholdt i filmen er at man må beholde barnet i seg i live – uten at det er galt å vokse opp, men fordi man da har lettere å virkelig tro på det man vet er sant. Og når man da vokser, så vokser også Løven for deg.



Jeg synes selvsagt boken helt klart er best her, på alle måter får man mer ut av den, selv om filmatiseringen er flink til å vise hvor storlått Narnia er på en annen måte enn ord. Men det man kan forvente av en filmatisering har denne på en god del måter oppfylt. Filmen er lett å like slik den er laget, og jeg gjør det utrolig godt, men må dessverre trekke ned for jeg vet at historien kunne vært bedre.

6 av 7 - -
0.35 sekunder