Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Legenden om Narnia - Reisen til det ytterste hav (2010)

De to eldste Pevensie søsknene har reist bort, Peter til Universitetet og Susan på ferie i USA. De to yngste søsknene Lucy og Edmund har blitt plassert bort til slektninger i Cambridge samtidig som krigen raser i England. Lucy og Edmund har store utfordringer med å takle den ufyselige fetteren Eustace. Men en dag kommer de over et maleri som minner dem om Narnia og plutselig opplever de at de blir transportert til Narnia via maleriet og havner på det majestetiske skipet Morgenrødmens Vind der Prins Caspian og Ripipip tar de vel i mot. Eustace derimot er heller tvilsom til opplegget og ønsker seg mer enn noe annet tilbake til Cambridge. Trekløveret oppdager raskt at Morgenrødmens Vind og dens besetning er ute på et oppdrag. De skal finne de syv bortkommende Lordene av Telmar, bestevennene til Prins Caspians far. Reisen tar dem til fem øyer, hvor de reisende blir stilt ovenfor vanskelige prøvelser og må løse skjulte hemmeligheter. Caspian og hans følge oppdager at en ond grønn tåke får befolkningen til å forsvinne. En eldre magiker, Coriakin, forklarer at for å bryte trolldommen må de finne sverdene til de syv Lordene og bringe dem til Aslans bord. Sverdene vil da ha makt nok til å vinne over både tåken og den onde heksa.

Vurdering

5.83 av 2 stemmer

Fakta

1t 53min
The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Michael Petroni
Manusforfatter
Stephen McFeely
Manusforfatter
Christopher Markus
Manusforfatter
Skuespillere
Tilda Swinton
The White Witch
David Suchet
Trader
Shane Rangi
Tavros
Georgie Henley
Georgie Henley
Lucy Pevensie
Skandar Keynes
Skandar Keynes
Edmund Pevensie
Anna Popplewell
Anna Popplewell
Susan Pevensie
William Moseley
William Moseley
Peter Pevensie
Produsenter
Andrew Adamson
Andrew Adamson
Produsent
Mark Johnson
Produsent
Philip Steuer
Produsent
Douglas Gresham
Sjefsprodusent
Perry Moore
Sjefsprodusent
Jose Ludlow
Produsent
Cort Kristensen
Medprodusent
Annet
David Arnold
Komponist
Rick Shaine
Redigering
Barry Robison
Produksjonsdesign
Dante Spinotti
Cinematografi

Lignende filmer

Anmeldelser

Seiler i riktig retning

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Bytte av regissør vipper ikke denne neste Narnia filmen bort fra tronen som en av de beste eventyrseriene som er blitt laget. ”Reisen til det ytterste hav” er likevel en av de vanskeligste av bøkene å filmatisere fordi den tar for seg mange forskjellige øyer, og det å bruke nokk til på hver av dem er kanskje den største vanskeligheten når man skal gjør film av boken siden man har begrenset med tid. Det merkes nokk at det er gjort noen kutt og fjernet noe dialog for å få handlingen til å passe best mulig i filmformat, og det fungerer greit – for filmskaperne har fått med seg det viktigste og greid å skape en helhetlig reise ut av det.Temaene denne gang er det å møte sine største mareritt og fristelser. Grådighet og sjalusi blir ett tema når de kommer over en øy med masse gull, og for Lucy som har litt dårlig selvbilde så blir det en kamp for henne når hun får muligheten å forandre sitt utseende ved hjelp av magi. Dette inkludert i eventyret blir det en fullblods Narniafilm i ekte C.S. Lewis stil.Jeg så 3D versjonen av filmen og med tanke på budsjettene Naria filmene har så var akkurat den delen ikke veldig mye å skrive hjem om. Ja, det er en del veldig bra 3D scener, men generelt sett så var det ikke å sammenligne med for eksempel ”Avatar”. Det har likevel ikke så veldig mye å si, det er viktigere at det ser bra ut og at skuespillet fungerer, noe det helt klart gjør for min del. Skuespillet har fått en del av den samme kritikken som de forrige filmene, men jeg føler at det aldri har vært dårlig, selv om det sikkert finnes bedre.At Jill Pole blir nevnt mot slutten, og at det blir tatt med at Eustace muligens får komme inn til Narnia igjen gir håp om at enda en film er planlagt.Til sist men ikke minst, er jeg glad for at det ble tatt med Aslan som sier at han i denne verden går under et annet navn. Det gjør at man kanskje setter denne filmen og de forrige i et annet perspektiv dersom man ikke har tenkt på det før.
6.33 av 7 - -

Narniaserien fortsetter i ren Narniastil!

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

I denne tredje filmen blir Lucy og Edmund kalt tilbake til Narnia for å redde Narnia verden ved å samle sammen de syv sverdene til syv edle savnede riddere og dermed samle dem ved løven Aslans bord. Med på reisen har de deres meget skeptiske fetter Eustace. På veien møter de utfordringer og fristelser som kan være vanskelige og motstå men nødvendig hvis oppdraget skal lykkes.Slik som i de to forrige filmene trekkes det bibelske tråder i denne også, noen vil si at de er mer tydelige i denne enn de andre filmene noe som også kan stemme. Spesielt på slutten merker vi dette til en større grad enn ellers. Ellers kan det ligne litt på apokalypsen i Bibelen, med de syv sverd som kanskje kan ha noe med de syv segl å gjøre og sjøormen som angriper båten til de ”troende” kan ligne litt på den endelige kampen mot dragen som blir beskrevet i Åpenbaringsboken.

Tro, tvil og fristelser er sterkt fokusert i filmen og den tar for seg bilder på hva en troende vil møte på sin vandring her på jorden. Men den viser oss ikke bare fall i fristelse, men hvordan man kan finne nåde hos Gud til å overvinne det! Aslan er fortsatt bilde på Jesus, som den ydmyke, barmhjertige og nådefulle Kongen.Spesialeffektene troner nok noe for seg selv i denne men kan bli noe overdrevet til tider og miste litt av troverdigheten. Tross en kanskje noe treg start så klarer filmen ta seg opp etter hvert og gi seerne et godt eventyr. Kan hende at noe av historien forflytter seg litt raskt til tider og det kan virke som om sverdene ikke er noe som helst problem å finne og utfordringene underveis til det endelige slaget kunne vært noe bedre fremhevet.Som sagt så finnes det sikkert uttallige sammenligninger man kan ta frem i denne som reflekterer Jesus og den kristne troen noe som kan anbefales for de spesielt interesserte å sette seg inn i. Man kan få innblikk på korset, nattverden, Gud, menigheten, åndskampen mellom det gode og onde og en ydmyk og god side av Jesus. En god tredje film i serien som trolig skal ha et par til på lager om noen år!
5.33 av 7 - -
0.38 sekunder