Kingdom of Heaven (2005)
Balian(Bloom), som har mistet absolutt alt hjemme i frankrike, blir av sin far hentet for å bli med til Jerusalem, stedet der man kan finne tilgivelse og gjøre straffen i himmelen mildere. Faren dør, men som ridder må Balian finne seg til rette som arving i Det Hellige Land, midt i en snart sprekkferdig men fredfull konflikt som har de kristne på den ene siden og araberne på den andre.
Vurdering
4.67 av 2 stemmer
Fakta
Medvirkende
Regissør
Forfattere
William Monahan
Manusforfatter
Manusforfatter
Skuespillere
Godfrey av Ibelin
Emilio Doorgasingh
Sarasseisk håndtverker
Sarasseisk håndtverker
Richard Coeur de Lion
Nikolaj Coster-Waldau
Sheriff
Sheriff
Karim Saleh
Sarraseisk budbriger
Sarraseisk budbriger
Orlando Bloom
Balian av Ibelin
Balian av Ibelin
Marton Csokas
Guy av Lusignan
Guy av Lusignan
Edward Norton
Kong Baldwin
Kong Baldwin
Eriq Ebouaney
Firuz
Firuz
David Thewlis
Pleier
Pleier
Produsenter
Henning Molfenter
Medprodusent
Medprodusent
Branko Lustig
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Ridley Scott
Produsent
Produsent
Mark Albela
Medprodusent
Medprodusent
Denise O Dell
Medprodusent
Medprodusent
Lisa Ellzey
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Terry Needham
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Annet
Harry Gregson-Williams
Komponist
Komponist
Arthur Max
Produksjonsdesign
Produksjonsdesign
John Mathieson
Cinematografi
Cinematografi
Dody Dorn
Redigering
Redigering
Lignende filmer
Anmeldelser
Korstog under feil kappe
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
«Kingdom of Heaven» er en actionfylt film fra korstogtiden da det var kamp om Jerusalems murer mellom kristne og muslimer. Filmen var ikke noe mer enn jeg hadde forventet og blir en film der man tar frem brutalitetene bland «kristne» og muslimer i det tolvte århundre.
Budskapsmessig har jeg ikke så veldig mye mer å si enn at det kristne i filmen er ingen ekte bibelsk kristendom, og det er synd og se hvor mange som setter slike korstogshandlinger som kjennetegn på kristen tro. Tiden da handlingen tar sted var en tid da katolismen herjet med sine maktdemonstrasjoner som førte til disse krigene, og alt under kristendommens kappe.
Det lille positive er jo at hovedrolleinnehaveren innser at et rike i Guds øyne har ikke noe med det jordiske å gjøre men med sinnet og hjertet. Det er ikke selve byen Jerusalem som er det viktige i Guds øyne, men menneskene som bor der. Vi får altså noe som kanskje skiller seg litt ut fra andre korstogsfilmer men alt i alt så henger ikke denne så veldig mye på greip budskapsmessig når det er lagt mest vekt på blodig krigføring. Vi får også innblikk i tro og tvil og søken etter tilgivelse.
Kvalitetsmessig er det vel ikke så mye å klage på i denne. Orlando Bloom gjør en fin innsats i rollen som Balian de Ibelin og effektene er ganske overveldende men det blir endel blod som spruter og noen scener blir noe overdrevne i lengden.
Jeg synes filmen starter bra og man kan glimte en grei handlingsgang, men det ender opp i meningsløs krigsmørje uten noen spesiel handling man enkelt kan henge med i. Noen av karakterene blir litt for anonyme og man kan bli noe forvirret inni filmen samtidig som den kan bli noe langdrøyd og kjedelig i lengden.
Ypperlig og storslagent gjennomført
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
"Kingdom of Heaven" er en storslagen episk historie om korsfarere, Jerusalem og middelalder. Jeg skal ikke begi meg inn i spekulasjonene om hva som er realistisk og i tråd med historien i filmen, men jeg tror den gir et ganske nyansert bilde av forholdene på den tiden. Men når det kommer til middelalderen og korsfarerfilmer kan man aldri være helt på det trygge.
Det jeg kanskje liker best er hvordan kristendommen blir sett på fra forskjellige vinkler og det gis rom for at det korsfarerne mente om å vinne tilbake Jerusalem og drepe fienden ikke var riktig ifølge troen. Vi kan skimte en lignende konflikt hos Sarraserne, altså Muslimene, som også blir sympatisk portrettert. Vi får innblikk i hvordan maktkamp og hat overstyrer riktig sann tro, og hvordan troen består selv om man mister alt annet. Når er ikke hovedpersonene noen helgener selv om de har mange forbilledlige trekk, og det er nokk ikke ment som en film for å fremme et kristent budskap – men som å vise hva man kan gjøre i Guds navn selv om Jesus aldri ville gjort det selv.
Nå har jeg Directors Cut utgaven friskest i minnet, men til tross for lengden så synes jeg spenningen er beholdt gjennom hele filmen. Dette er absolutt en storslagen episk fortelling av ypperlig kvalitet som vil gå inn i rekken som en av de aller beste filmene om korsfarerne. Det er krig, vold og umoral blandet inn i en film som belyser et vanskelig tema meget godt og objektivt. En film som er verdt å se og som antagelig vil bli husket.