Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

The Day After Tomorrow (2004)

Jack Hall(Quaid) er vitne til at en isblokk på størrelse med Rhode Island brytes løs fra det antartiske kontinentet. En serie stadig mer alvorlige værfenomener begynner så å inntreffe rundt på kloden. Hagl store som grapefrukter bombarderer Tokyo, rekordstore orkaner dundrer løs på Hawaii, snøen faller tett i New Dehli, og en serie tornados gjør sitt beste for å ødelegge Los Angeles. En telefon fra Halls skotske kollega, professor Rapson(Holm), bekrefter hans bange anelser: disse ekstreme værfenomener er symptomer på en massiv global strukturendring. Smeltende polarkapsler gir for mye vann til verdenshavene, og forstyrrer havstrømmene som regulerer klimasystemet. Den globale oppvarmingen har gått så langt at den forårsaker en ny istid. Og alt er i fare for å bryte sammen i løpet av en eneste global superstorm.

Vurdering

4 av 2 stemmer

Fakta

1t 59min
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Roland Emmerich
Manusforfatter
Jeffrey Nachmanoff
Manusforfatter
Skuespillere
Dennis Quaid
Jack Hall
Ian Holm
Ian Holm
Terry Rapson
Kenneth Welsh
Visepresident Becker
Arjay Smith
Brian Parks
Jake Gyllenhaal
Sam Hall
Emmy Rossum
Laura Chapman
Dash Mihok
Jason Evans
Jay O. Sanders
Frank Harris
Sela Ward
Dr. Lucy Hall
Austin Nichols
J.D.
Produsenter
Roland Emmerich
Produsent
Ute Emmerich
Sjefsprodusent
Mark Gordon
Produsent
Thomas M. Hammel
Medprodusent
Kim H. Winther
Medprodusent
Stephanie Germain
Sjefsprodusent
Lawrence Inglee
Medprodusent
Tavin Marin Titus
Medprodusent
Kelly Van Horn
Sjefsprodusent
Annet
Harald Kloser
Komponist
David Brenner
Redigering
Barry Chusid
Produksjonsdesign
Ueli Steiger
Cinematografi

Lignende filmer

Anmeldelser

En ny istid som ikke lar seg vente

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

”The Day After Tomorrow” er et av dagens store katastrofefilmer, av mannen bak storfilmer som ”2012”(2009) og ”Independence Day”(1996), som tar for seg en enorm isblokk som bryter seg løs fra det antarktiske strøk. Dette grunner i flere alvorlige orkaner, temperaturreduseringer, kraftig snøvær, regn og hagelbyger som verden ikke har sett maken til siden sist antatte istid.

Jack Hall som er ekspert på klimaforskning gjør alt for å redde mesteparten av menneskeheten, samt sin sønn som befinner seg i uværets verste søkelys, nemlig midt i millionbyen New York. Håpet om å finne overlevende og ikke minst sin sønn i levende live minker kraftig for hver time som går.Dette er nok ingen kristen film og innholder ikke noe særlig kristen budskap heller, men er en katastrofefilm som tar for seg de klimatiske endringer som kan komme til å finne sted hvis man ikke foretar seg noen drastiske tiltak med miljøet og det som forårsaker global oppvarming.

Bibelen er allikevel klar på lignende type katastrofer som vil komme til å inntreffe før eller siden i den siste tid som vi lever i. Hvis man bare tar en titt i Matteus evangeliet kapittel 24 og 25 så kan man få noen små innblikk.

Filmen har noen små replikker som omhandler Bibel og bønn. Hovedpersonen oppfordrer menneskene å ta ly innendørs og be som den siste mulige løsning for å overleve, og konen til hovedpersonen ber Gud være med mannen sin i det farefulle oppdraget han skal på. Vi ser også i en scene på biblioteket når de må brenne opp bøker for å ha mulighet for å overleve pga. kulden, at en av personene holder godt rundt en bibel for å passe på at den ikke blir brent, ikke for at han tror på Gud, men for å beskytte det som ifølge ham representerer begynnelsen på opplysningstiden. Ellers er nok kanskje hovedgrunnen til at jeg velger å anmelde denne her, de katastrofene filmen presenterer, som kan vise seg å nå bibelsk profetiske proporsjoner i mer eller mindre grad, før eller siden.

Det henvises også til siste istid som hevdes å ha vært for rundt 10000 år siden. De som tar Bibelens historie som sann med skapelsen, syndefloden og alderskronologiene slik det står kan ikke godta dette alderspennet, men heller ta det som en hendelse som fant sted en stund etter syndeflodens herjinger for rundt 4000 år siden støttet opp gjennom forskning av vitenskapsmenn innenfor kreasjonistfeltet. Man kan også se på veggen i biblioteket som filmen presenterer, et stort maleri som skal representerer noen neandertalere, som igjen er et godt bilde på at store deler av USA har forlatt Gud og satt sin litt til bl.a. evolusjon og de teoriene som følger med.Filmen har sine klisjeer med at hovedpersonene ofte slipper unna i siste sekund med nød og neppe i ren Hollywood stil slik vi har sett i mange andre lignende filmer. Effektene er jo fint laget og man kan undre seg hvordan de får til alt, og man kan ikke legge skjul på at vår tids dataalder har mye av skylden. Handlingen og hendelsesforløpet er nok noe overdrevet, men man kan ikke forvente noe annet i en slik produksjon, samtidig som den nok er bærer av et miljøpolitisk budskap om å ta miljøet og de konsekvenser det kan forårsake på alvor. Filmen har ingen Oscar eller Golden Globe priser å vise til, men fikk en MTV-pris for beste actionscene for ødeleggelsen av Los Angeles.Etter min mening er dette en spennende og actionfylt film med alt som skal til for å få en film med ”katastrofalt” innhold. Den skiller seg ikke så veldig mye ut fra andre filmer laget i senere tid som f.eks. ”2012”(2009) og ”Deep Impact”(1998) og gir en kanskje ikke så veldig mye nytt hvis man har sett noen av dem. Vi får bl.a. innblikk i snøvær i India og store hagelbyger i Japan og et Los Angeles og New York som får kjenne på istidskonsekvenser til de grader med tsunamier og orkaner og det som hører til. Ikke en film for alle og enhver, men et interessant stykke for den som ønsker seg et visuelt inntrykk av hvordan det kunne sett ut hvis en slik katastrofe ville inntruffet i vår tid.
4 av 7 - -
0.39 sekunder