Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Edges of the Lord (2001)

Polen 1943. På en modig bondes hestevogn sitter 12-åringen Romek(Osment), med tårene trillende nedover kinnene, smuglet i sikkerhet. SS-soldater har arrestert hele familien hans og han blir nødt til å skjule seg. Nå må han slette ut alle sine jødiske trekk både i tanke og oppførsel.

Vurdering

4.34 av 2 stemmer

Fakta

1t 34min
Land: USA, Polen
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Yurek Bogayevicz
Forfattere
Yurek Bogayevicz
Manusforfatter
Skuespillere
Willem Dafoe
Presten
Krzysztof Pieczynski
Tysk offiser ved toget
Aldona Grochal
Jødisk mor med jente
Haley Joel Osment
Romek
Liam Hess
Tolo
Richard Banel
Vladek
Olaf Lubaszenko
Gniecio
Malgorzata Foremniak
Manka
Andrzej Grabowski
Kluba
Chiril Vahonin
Robal
Produsenter
Danny Dimbort
Sjefsprodusent
Avi Lerner
Produsent
Danny Lerner
Sjefsprodusent
Trevor Short
Sjefsprodusent
Rony Yacov
Medprodusent
Zev Braun
Produsent
Boaz Davidson
Sjefsprodusent
Philip Krupp
Produsent
Pinchas Perry
Medprodusent
Iwona Ziulkowska-Okapiec
Medprodusent
Annet
Pawel Edelman
Cinematografi
Dennis M. Hill
Redigering
Mayling Cheng
Produksjonsdesign
Ewa Skoczkowska
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

En lek med alvorlige konsekvenser

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

En litt annerledes film om noen en jøde under andre verdenskrig. Den tar for seg den jødiske gutten Romek som blir sendt til en liten katolsk landsby, indoktrinert med de grunnleggende katolske prinsipper, slik at ikke nazistene skal mistenkte noe jødedom ved ham. I landsbyen får presten oppgaven til å få Romek til å lære mer og kanskje å finne den katolske troen i samme slengen. Han gir barnegjengen en lek, nemlig å herme og bli lik noen av apostlene, hvems navn har blitt skrevet på noen pinner, og da skal barna trekke pinnene for å se hvem rolle de får. Et av barna har lyst å bli lik Jesus, men det hadde presten utelatt så de finner på en egen pinne som skal fremstille Jesus. Tolo, som gutten heter, lever seg inn i Jesus rollen, kanskje litt ekstremt. Etter hvert som nazistenes inntog i landsbyen skjerpes og intrigene i landsbyen blir mer anspent enn noen gang så utvikles leken til et farlig spill med katastrofale følger.Willem Dafoe ser vi i rollen som den katolske presten som er med og beskytter den jødiske gutten fra SS. Presten står for en ganske generell katolsk lære, der det settes vekt på at nattverdsblodet og legemet er Jesu blod og legeme i virkeligheten. Samtidig ser vi glimt av Mariadyrkelse.

Filmen er nok ikke basert på noen sann historie etter hva jeg vet men forteller allikevel en historie om det å skjule jøder og griser fra nazistene, noe som var forbudt. Vi følger denne barneflokken som Romek blir kjent med, som er på farlige veier når noen av dem velger å robbe noen av jødene som klarer å hoppe av togene som frakter jøder til konsentrasjonsleire. Budskapet filmen prøver å formidle kan være noe vanskelig å forstå, men det ligger nok noe og ulmer på overflaten samtidig som det hele kan virke noe absurd og uforståelig.Kvaliteten er helt grei. Haley Joel Osment, kjent fra ”Den sjette sansen” og ”Pay It Forward”, gjør en mektig og sterk rolle som jødegutten Romek, og de andre barna gjør det heller ikke så verst. Filmen kan virke litt spesiell rundt det tema den prøver å formidle, kanskje også provosere frem et eller annet, for dette er nok ingen film som løfter en opp og inspirerer en, men heller noe som vekker tanker der man ikke vet helt hva man skal tro og tenkte. En liten svikt i kvaliteten er når en av personene dør og senere ligger i en kiste. Da kan man se ham puste ved at brystkassa løfter seg opp og ned, noe som fint kunne vært unngått fra den vinkelen innslaget ble filmet. Men alle legger kanskje ikke merke til slikt.Jeg synes filmen hadde elementer som kan løfte denne litt, men samtidig virker den litt vanskelig å forklare. Filmen har stor fokus på barna, ja nesten slik at Willem Dafoes rolle blir litt skjult. Det er allikevel artig å se hvordan barn spiller og hvor troverdig de kan få det til og hvordan de takler de alvorlige rollene som de er blitt tildelt. Et interessant stykke film som allikevel ikke passer for barn.
3.67 av 7 - -
0.4 sekunder