Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

The Statement (2003)

Frankrike 1944. Etter ordre fra nazistene gjennomfører den unge Vichy-militanten, Pierre Brossard(Caine), henrettelsen av sju jøder. 50 år senere er Brossard fortsatt ustraffet for forbrytelsen og lever i skjul med hjelp fra den høyreorienterte katolske kirken. Da en ny etterforskning kommer næmrere Brossards hemmelighet enn noen har vært før, må han bruke all den list som de 50 årene på flukt har lært ham. For Brossard blir også jaktet av mystiske leiemordere, som iherdig prøver å få tak på ham før domstolen. Det ligger nemlig en enda mørkere sammensvergelse bak Brossards fortid enn som så...

Vurdering

3 av 1 stemme

Fakta

1t 54min
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Ronald Harwood
Manusforfatter
Brian Moore
Forfatter
Skuespillere
Ciaran Hinds
Pochon
Tilda Swinton
Annemarie Livi
David de Keyser
Dom André
Alan Bates
Armand Bertier
Frank Finlay
Commissaire Vionnet
Matt Craven
David Manenbaum
Colin Salmon
Fader Patrice
Jeremy Northam
Oberst Roux
John Neville
Gammel mann
Produsenter
Norman Jewison
Produsent
David M. Thompson
Sjefsprodusent
Jason Piette
Sjefsprodusent
Yannick Bernard
Medprodusent
Michael Cowan
Sjefsprodusent
Sandra Cunningham
Medprodusent
Robert Lantos
Produsent
Mark Musselman
Sjefsprodusent
Julia Rosenberg
Medprodusent
Robyn Slovo
Medprodusent
Annet
Normand Corbeil
Komponist
Andrew S. Eisen
Redigering
Kevin Jewison
Cinematografi
Stephen E. Rivkin
Redigering
Jean Rabasse
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

En nådeløs flukt fra et mareritt

En noe middelmådig spenningsfilm, basert på Brian Moores kritikerroste Roman, "Erklæringen", om Vichy-militanten Pierre Brossard som under andre verdenskrig ble beordret til å henrette syv jøder. Omtrent 50 år senere går Brossard enda som en fri man, ustraffet for det han har gjort. Han er en dypt angrende synder og holder seg trygt i skjul innenfor den høyreorienterte katolske kirkens vegger. Selv om fortiden stadig innhenter ham, har en etterforskningsduo kommet på sporet av saken som har ligget uløst i årtier. I tillegg til dette er det også noen mystiske leiemordere som prøver desperat etter å få tak i ham før politiet gjør det.Så langt jeg er klar over så er denne historien ikke basert på noen sann historie men tar utgangspunkt i sanne hendelser som fant sted i 1944, under andre verdenskrig. Filmen holder seg for det meste i mer moderne tid, i 1992, og etterforskningen er i full gang. Filmen er til tider spennende og man vet ikke helt hva som vil skje rundt neste sving.

Trosmessig bærer filmen sterkt preg av katolisisme og helgendyrkelse ved at Pierre bl.a. har hengitt seg til skytshelgenen St. Christopher. Når Pierre stadig føler skyld, også for nylige drap på leiemordere som er på jakt etter ham, tyr han til alt for å lette på samvittigheten med bønn til Gud, skrifting i skriftestolen og avtale om å gå regelmessig på messer. Hele troslivet til Pierre virker som et mareritt og en flukt fra fortidens skygger som stadig innhenter ham. Og slik er nok ikke kristenlivet ment til å være, og man ser den katolske kirkens trelldom som blir føret over folk. Guds nåde og tilgivelse gjennom Jesus Kristus alene er en mangelvare, når man bl.a. ser Pierre ty til bønn om nåde hos jomfru Maria. Mer kan man kanskje ikke forvente av en film preget av den katolske religion.I løpet av filmens gang blir man etter min mening servert litt vag informasjon om hva som skjer, selv om det går greit å følge med på overflaten rundt det som skjer. Samtidig kunne man fått litt klarere informasjon om hva som har skjedd under hovedpersonens 50 siste år på flukt.

Skuespillet fungerer greit mens handlingen er noe svekket og ensporet, men noe spenning får man nok. I det store og hele er ikke dette det største og beste du kan få tak av filmmateriale som omhandler andre verdenskrig og dens konsekvenser, men sikkert ikke det dårligste heller. Allikevel ikke god nok til å være lett tilgjengelig på det norske markedet.
3 av 7 - -
0.43 sekunder