Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

I rosens navn (1986)

En drapsmann forfølger munkene i et middelalderkloster og William av Baskerville(Connery) er på sporet av ham. Det er Djevelens verk. Det er hva noen sier når en bisarr rekke dødsfall rammer et kloster på 1300-tallet. Andre finner sammenhenger mellom dødsfallene og Johannes åpenbaring. Men Broder William av Baskerville tror ikke noe på dette. Han akter å finne en morder ved å bruke fakta og fornuft – kjetternes verktøy.

Vurdering

4.17 av 2 stemmer

Fakta

2t 6min
The Name of the Rose, Der Name der Rose
Språk: Engelsk, Latin

Medvirkende

Regissør
Jean-Jacques Annaud
Forfattere
Andrew Birkin
Manusforfatter
Alain Godard
Manusforfatter
Howard Franklin
Manusforfatter
Gérard Brach
Manusforfatter
Umberto Eco
Forfatter
Skuespillere
Andrew Birkin
Cutberth av Winchester
Vernon Dobtcheff
Vernon Dobtcheff
Hugh av Newcastle
Ron Perlman
Salvatore
F. Murray Abraham
Bernardo Gui
Elya Baskin
Severinus
Christian Slater
Adso av Melk
Peter Berling
Jean d'Anneaux
Sean Connery
William av Baskerville
Ludger Pistor
Munk
Produsenter
Jake Eberts
Sjefsprodusent
Bernd Eichinger
Produsent
Herman Weigel
Sjefsprodusent
Franco Cristaldi
Medprodusent
Thomas Schühly
Sjefsprodusent
Bernd Schaefers
Produsent
Alexandre Mnouchkine
Medprodusent
Pierre Hébey
Medprodusent
Annet
Tonino Delli Colli
Cinematografi
James Horner
Komponist
Dante Ferretti
Produksjonsdesign
Jane Seitz
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Sean Connery som klosteragent

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

”I rosens navn” er en film om Broder William av Baskerville og hans læregutt Adso av Melk. Disse ankommer et munkekloster i 1327 da det mystiske dødsfallet av Benedictine Abbey inntreffer. De noe sære munkene er overbeviste over at det er Johannes Åpenbaring som holder på å gå i oppfyllelse, mens William og Adso er av en helt annen mening og tror det er en mer logisk og jordnær forklaring på de mystiske dødsfallene som følger.



Denne filmen faller inn under mange lignende og noe kvalmende filmatiseringer av historier der mordetterforskning spiller en sentral rolle med munker, den katolske kirke, kjettere, kloster, og den slags i rampelyset. Selv om den velkjente Sean Connery har ikledd seg en ydmyk Franciskaner munkeskikkelse og Christian Slater som læregutt så hjelper det ikke stort at de er de eneste mer eller mindre fornuftige personene i det djevelske spillet som foregår. Vi hører Adso Melk fortelle historien om sitt syndige liv, som han kaller det, som munk og de påkjenninger han måtte være vitne til innenfor klosterets murer. Filmen har også tydelig katolsk preg med bl.a. bønn til jomfru Maria. Andre ting som filmen omhandler er en epoke der humor og latter ble ansett som synd, noe William av Baskerville vil gjøre noe med. Dette gir filmen noen små lysglimt og man kan kanskje trekke litt på smilebåndet. Fattigdom og rikdom er også et lite tema i filmen og man krangler blant annet om Jesus eide den skreddersydde kappen han gikk med når han vandret på jorden eller om den egentlig ikke var hans. Ellers er filmen preget av merkelige katolske munker som ligner på syke og besatte mennesker.



Sean Connery og Christian Slater gjør gode rolleprestasjoner. Fotografering og bilde er også noen små lyspunkt i filmens mørke. Historien kan være noe diffus og det kan virke som om man kan leve seg inn i spenningen som filmen bærer på uten fullt ut forstå handlingens dybder. Filmen kan fenge litt handlingsmessig, men budskapsmessig holder den ikke stort. Filmen innholder også scener man kunne vært unnlatt. Totalt sett er filmen et noe kvalmende verk med mørke undertoner og det som følger med. Ikke det helt store fra et kristent perspektiv. Basert på bestselgende roman av Umberto Eco.
3.33 av 7 - -
0.41 sekunder