Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

IMDb (8.7)
Stream på

Seven (1995)

Hovmod. Grådighet. Begjær. Misunnelse. Fråtseri. Vrede. Dovenskap.

Sju dødssynder... Sju måter å dø.

Etterforsker Williams Somerset (Morgan Freeman) er en utbrent veteran som lengter etter pensjonisttilværelsen, men først blir han tvunget til å lære opp sin unge og ambisiøse etterfølger, David Mills (Brad Pitt). Sammen tar de opp jakten på en seriemorder som trekker dem med seg dypere ned i sin forvridde, psykopatiske verden.

For hvert nytt offer de finner må de kombinere sine felles erfaringer. De er dømt til å følge sporet til en morder som tror han er hevnens engel, med en misjon om å finne forlatelse for samfunnet synder, for deretter å rense sin sjel. For hver av de syv syndene finnes det en tilhørende måte å dø på.

Vurdering

4 av 1 stemme

Fakta

2t 7min
Se7en, The Seven Deadly Sins
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
David Fincher
Forfattere
Andrew Kevin Walker
Manusforfatter
Skuespillere
Brad Pitt
Detective David Mills
Morgan Freeman
Detective Lt. William Somerset
R. Lee Ermey
Police Captain
Richard Roundtree
Dist. Atty. Martin Talbot
Daniel Zacapa
Detective Taylor
Alfonso Freeman
Fingerprint Technician
Shannon Wilcox
Cop Behind Desk
Michael Massee
Man in Massage Parlour Booth
Produsenter
Arnold Kopelson
Produsent
Anne Kopelson
Sjefsprodusent
Gianni Nunnari
Sjefsprodusent
Stephen Brown
Medprodusent
Phyllis Carlyle
Produsent
Dan Kolsrud
Sjefsprodusent
Nana Greenwald
Medprodusent
Lynn Harris
Medprodusent
Sanford Panitch
Medprodusent
Michele Platt
Medprodusent
Annet
Howard Shore
Komponist
Arthur Max
Produksjonsdesign
Darius Khondji
Cinematografi
Richard Francis-Bruce
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Klassisk thriller om de 7 dødssynder

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Med ”Seven” satte Morgan Freeman og Brad Pitt standarden for hvordan en thriller med religiøse elementer bør være, og etter det er den blitt etterfulgt av flere filmer som prøver å følge i regissør David Finchers fotspor. Det er flere grunner til at akkurat ”Seven” er så bra, men kanskje hovedgrunnen er den smarte seriemorderen, de religiøse elementene med de syv dødssyndene, smarte detektiver som man kommer litt under huden på og en spenning der man venter på å få vite hvordan og hvor neste mord utspiller seg i en klassisk kamp om tid.På mange måter er ”Seven” en grotesk krim film, men samtidig tilfører den sjangeren elementer av drama og en dynamikk mellom hovedpersonene som utvikler seg godt utover filmen slik at det aldri føles som en grøsser. Det er mye psykologisk spill mellom detektiv og morder. Hele atmosfæren i filmen bygger rundt spenningen som oppstår i jakten på seriemorderen og til sammen utgjør alle elementene den nær perfekte thrilleren, dog ikke fullkommen.Tematikken rundt de syv dødssynder er som kjent hentet fra kristendommen, men ikke veldig mye fra bibelen – snarere fra kristen litteratur gjennom historien slik som den ”Guddommelige komedie”, og vi får ikke vite så mye rundt disse annet enn hva de syv dødssynder er og etterforskerne prøver å finne ut av hvorfor seriemorderen dreper. Det betyr at vi bare får se den grufulle siden av disse syndene og ikke noe mer oppbyggelig lærdom. Ingen god budskap eller veldig mye underliggende visdom selv om den snart pensjonerte William Sommerset kommer med sin livsvisdom ved flere anledninger. Muligens prøver filmskaper å få fram noen poeng via morderen og hans grunner, men det er ikke poeng jeg vil ta.
4 av 7 - -
0.31 sekunder