Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Exorsisten (1973)

En Exorcist er en som driver onde ånder uta av besatte mennesker, men til tross for sin middelalderske fremtreden er djevelutdriving også noe som skjer idag. I denne oppsiktsvekkende filmen får vi et skremmende innblikk i en families forbannelse. Datteren(Blair), en vanlig 12-åring, får et ekstremt utbrudd av ondskap og besettelse. Familien prøver alt av leger, men det hele utvikler seg bare til det verre. Hvordan vil det ende?

Vurdering

4.67 av 2 stemmer

Fakta

2t 7min
The Exorcist
Land: USA

Medvirkende

Regissør
William Friedkin
Forfattere
Skuespillere
Max von Sydow
Max von Sydow
Fader Merrin
William Peter Blatty
Produsent i film
Ellen Burstyn
Chris MacNeil
Lee J. Cobb
Lt. Kinderman
Kitty Winn
Sharon
Jason Miller
Fader Karras
Barton Heyman
Dr. Klein
Mercedes McCambridge
Demonstemmen
Eileen Dietz
Ansiktet til Pazuzu
Produsenter
Noel Marshall
Sjefsprodusent
David Salven
Medprodusent
Annet
Steve Boeddeker
Komponist
Owen Roizman
Cinematografi
Norman Gay
Redigering
Evan A. Lottman
Redigering
Bill Malley
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

Et klassisk grøss

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

”Exorsisten” er en klassisk skrekkfilm basert på en roman av William Peter Blatty. Den handler om en tolv år gammel jente som blir besatt av en grusom demon og to prester som prøver å yte sitt beste for å få drevet ut denne demonen. Moren, som er skuespiller, prøver alle metoder for å få en ende på jentas merkelige adferd, men alt virker å være forgjeves.

Denne filmen skapte panikk på amerikanske kinoer i sin tid og er blitt omtalt som et av tidenes mest skremmende filmer. Jeg kommer i denne omtalen til å ta utgangspunktet i Directors-cut versjonen som har 11minutter ekstra film i forhold til originalversjonen fra 1973.Dette er en skremmende film for sarte sjeler og burde nok helst ikke sees alene. Filmen får ekstra troverdighet når den baserer seg på virkelige hendelser fra Georgetown, Maryland i 1949. Hvis vi skal sammenligne med Bibelen så tror jeg absolutt på at mennesker kan bli demonbesatt. Det er viktig også å se på de bibelske prinsippene når det kommer til demonutdrivelse. Jeg lurer ofte på hvorfor det tar så langt tid, spesielt for katolske prester, å drive ut disse demonene hvis de i det hele tatt får drevet dem ut. I Bibelen så forsvant demonene med engang når Jesus eller apostlene konfronterte dem. Så min undring går virkelig til om disse prestene engang er frelst, og på hvor ubibelsk denne katolske utdrivings metoden egentlig er. De bruker allikevel Jesu navnet i utdrivelsen her i filmen og sannheter kommer fram, bl.a. at djevelen er en løgner, noe som vil komme til uttrykk i en slik handling. I filmen blir vi også vitne til hvor stor makt en demon virkelig kan ha over et menneske og hvilke skjebner som kan lides i kjølevannet av dette.

Det er også litt merkelig at filmen både begynner og slutter med islamske bønnerop. Kanskje det har noe med det å gjøre at denne Fader Merrin befinner seg i Irak til å begynne med?

Den demonbesatte jenta kommer med mange groteske og perverse uttalelser under sin demonbesettelse, noe som er godt mulig når i slike tilfeller, men allikevel så er det sjokkerende og rystende å høre og se hva som kan skje i tilfeller der demoner virkelig er på ferde.Kvalitetsmessig er dette en perle, med gode og Oscar-nominerte skuespillpresentasjoner av beste mannlige birolle, skuespillerrinne, og kvinnelige birolle. Filmen ble også Oscar-vinner i kategoriene beste manus og lyd. Det er utrolig å se hvor realistiske og groteske disse besettelsesscenene er og at de i det hele tatt var i stand til noe slikt da filmen ble laget.Dette er allikevel en film som fokuserer på det mørke og gir oss blikk i en sterkt tvilende katolsk prest, og en katolsk prest som befinner seg mer på det arkeologiske området når han får beskjed om denne jentas illebefinnende. Filmen er allikevel etter min mening godt laget og får en til å følge med til siste slutt og den gir oss et innblikk i en demonisk virkelighet som man helst skulle ønske man var uvitende om, men det er greit å være bevisst på at demoner eksisterer og at det bare er i og ved Jesu navn de kan utdrives av frelste sjeler. Oppfølgere til denne er ”Exorcist II: The Heretic”(1977), ”Exorsisten 3” og en mer moderne versjon av tiden før ”Exoristen”, nemlig ”Exorcist – The Beginning”. Så det finnes en hel serie som man kanskje skulle ønske man kunne vært foruten. "Exorsisten" er en demonisk oppvekker og et sterkt glimt inn i en åndelig realitet som man ikke bør kaste slør over og tro at ikke finnes! En veldig sterk film som ikke egner seg for barn eller lettskremte mennesker. Tenk deg allikevel om to ganger før du ser denne!
4.33 av 7 - -
0.37 sekunder