Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

På gjensyn (1987)

Året er 1944 under den tyske okupasjonen av Frankrike. Julien(Manesse) blir sendt på en katolsk gutteskole i utkanten av Paris. Etterhvert blir han en liten lederfigur på skolen. Når den nyankomne Jean Bonnet(Fejtö) ankommer skolen vekkes Juliens nysgjerrighet. Det at Jean er jøde holdes skjult, siden skolen holder flere jøder skjult fra nazistenes grep. Hva skjer når Julien oppdager jødiske trekk ved Jean? Det vokser frem et vennskap mellom dem to - der den ene er katolikk og den andre jøde.

Vurdering

5.33 av 1 stemme

Fakta

1t 41min
Au revoir les enfants
Språk: Fransk, Tysk

Medvirkende

Regissør
Louis Malle
Forfattere
Louis Malle
Manusforfatter
Skuespillere
Gespard Manesse
Julien Quentin
Pascal Rivet
Boulanger
Peter Fitz
Muller
Francois Négret
Joseph
Francoise Berléand
Pére Michel
Philippe Morier-Genoud
Père Jean
Stanislas Carré de Malberg
Francois Quentin
Francine Racette
Mme Quentin
Raphael Fejtö
Jean Bonnet / Jean Kippelstein
Produsenter
Louis Malle
Produsent
Annet
Emmanuelle Castro
Redigering
Renato Berta
Cinematografi
Willy Holt
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

Vanskelig vennskap under krigen

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

”På gjensyn” er en sterk filmatisering om regissør Malles barndomsminner fra andre verdenskrig. Den tar for seg en katolsk gutteskole der prestene prøver å skjule flere jødiske gutter fra nazistenes sterke grep i håp om at de skal slippe unna grusomhetene som venter dem. På skolen utvikles dermed et vennskap mellom en katolsk og en jødisk gutt.Filmen bærer et interessant preg og gir oss et innblikk i hvor nøye tyskerne var når det kom til det å finne og lete etter jøder, i så å si hver eneste krik og krok. Dette er en film om vennskap og bånd og konflikter mellom det katolske og det jødiske. Hvordan kan hovedpersonen holde sin jødiske identitet skjult uten at den skal avsløres for alle rundt ham?

Filmen er basert på en sann historie og gir oss en tankevekkende og sterk slutt. Under filmens gang får vi også flere sitater fra Bibelen og evangeliene, samt noen av Paulus sine brev. En artig episode er når presten uttaler noen sterke ord fra Bibelen som fører til at en person føler seg truffet og forlater kirkebygget.Filmen mottok to Oscarnominasjoner, for beste manus og beste utenlandske film. Filmen bærer et stemningsfullt preg over seg som gjør historien interessant og godt laget. Gespard Manesse og Raphaël Fejtö gjør det overbevisende i sine roller som den katolske gutten Julien og jøden som går under navnet Jean Bonnet.I begynnelsen av filmen lurte jeg på hva slags film dette egentlig var, men etter hvert begynte brikkene å falle på plass og filmen fikk mersmak. En viktig film for folk i dag som omgis av antissemtisme og det som hører til. Det er spesielt interessant å se hvordan gutten Julien litt etter litt merker de jødiske trekkene ved Jean Bonnet og lurer på hva som egentlig ligger bak hans intelligens, litteraturinteresse, kunstneriske begavelse, avholdenhet fra svin og sin mystiske bakgrunn. Alt dette med mer gjør at Julien begynner å lete, og finner etter hvert ut av vanskelighetene og farene som venter Jean og de som velger å skjule ham.
5.33 av 7 - -
0.38 sekunder