Doubt (2008)
Det er 1964 og i St.Nicholas i Bronx prøver den karismatiske presten, Father Flynn(Hoffman) å endre skolens strenge regime som lenge har vært forsvart med nebb og klør av søster Aloysius Beauvier(Streep), skolens jernhånd og rektor som setter sin lit til disiplin gjennom frykt. Politikkens vinder er i ferd med å snu i samfunnet og skolen har sågar tatt inn sin første fargede student, Donald Miller(Foster). Men når søster James(Adams) deler sine skyldbetyngede mistanker om at Father Flynn retter for mye personlig oppmerksomhet mot Donald, setter søster Aloysius i gang et personlig korstog for å avdekke sannheten og få fjernet Flynn fra skolen. Uten noen form for beviser, men kun med sin egen moralske overbevisning, går søster Aloysius inn i en kamp med Father Flynn som truer med å ødelegge hele samfunnet med ugjenkallelige konsekvenser.
Vurdering
5 av 2 stemmer
Fakta
Medvirkende
Regissør
John Patrick Shanley
Forfattere
John Patrick Shanley
Forfatter
Forfatter
John Patrick Shanley
Manusforfatter
Manusforfatter
Skuespillere
Amy Adams
Søster James
Søster James
Philip Seymour Hoffman
Fader Brendan Flynn
Fader Brendan Flynn
Meryl Streep
Søster Aloysius Beauvier
Søster Aloysius Beauvier
Helen Stenborg
Søster Teresa
Søster Teresa
Lydia Jordan
Alice
Alice
Viola Davis
Mrs. Miller
Mrs. Miller
Produsenter
Scott Rudin
Produsent
Produsent
Nora Skinner
Medprodusent
Medprodusent
Annet
Howard Shore
Komponist
Komponist
Roger Deakins
Cinematografi
Cinematografi
David Gropman
Produksjonsdesign
Produksjonsdesign
Dylan Tichenor
Redigering
Redigering
Dane Collier
Redigering
Redigering
Lignende filmer
Anmeldelser
Psykologisk god, men litt krevende
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
Phillip Seymour Hoffman spiller Fader Flynn, en karismatisk prest som har en god tone med elevene på den katolske skolen. Særlig tar han ansvar av den nye, og eneste, mørke gutten – med god grunn. Men rektoren, den strenge og konservative Aloysius Beauvier spilt av Meryl Streep, får mistanke om at det er noe mer på gang mellom Flynn og elevene. En mistanke hun ikke vil gi fra seg uansett hva, selv om det verken er beviser for det eller noen grunn god til å tro han har gjort noe galt. Mellom dem er læreren, søster James, som ikke vet helt hvem hun skal tro.
"Doubt" handler om tvil, mistanke og stolthet og alle de følelsesmessige kombinasjonene det fører med seg når ballen har begynt å rulle feil vei. Det er mye velskrevne replikker, og mye utrolig bra skuespill. Det er flere gode poenger i både talene til Flynn og ellers, der det førstnevnte faktisk vies en del plass til. Jeg for en følelse av at alt henger litt sammen, en tale, en tolkning, et valg, en reaksjon, en til tale, en bekreftet mistanke etc. Det blir virkelighetsnært, i en virkelighet vi ikke helt kan forstå, og som setter i gang tankene og man kan ane at det er en litt dypere film enn gjennomsnittet.
Men når det er sagt, så bekreftes det jeg fryktet, at traileren gir altfor mye informasjon bort om selve handlingen. Det er ganske tidlig i filmen at vi forstår hvor hen filmen vil gå, så det må være denne prosessen som er filmen, ikke hvordan det gikk eller hva fasiten er. Filmen utfyller det som vises i traileren, og det er dette fylle som er det essensielle og viktige. Det er dramaet, tvilen, stoltheten og staheten som er poenget og som utforskes, selv om man føler at det filmen gir litt for mye litt for fort. Man bør derfor være klar over at det er det man går til. Det ender med at man har fått mer å tenke på før man så filmen, det gjør et inntrykk som fargelegger våre fordommer.
Jeg må innrømme at det var kjedelige perioder i filmen, men er overrasket hvor lite av dem det faktisk var. En film av denne typen må være av god kvalitet dersom den greier å holde publikum engasjert, og det gjorde den absolutt. Filmen var krydret med litt humor, men fremst av alt preget av realisme blant annet med sine hverdagslige forstyrrelser i lydbildet og kamerabruk.
Uten tvil om å tvile
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
Dette er en interessant film med flere kjente skuespillere som bl.a. Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman og Amy Adams som vikles inn i en fengende og god story som får en til å følge med hele filmen ut uten å kjede seg. Filmen har handling og er laget på en måte som får en til å holde nysgjerrigheten oppe.
Filmen bærer fram et alvorlig tema, den tar også for seg tvil, mistenksomhet, visshet, sladder og løgn og vikler en historie rundt disse temaer om en prest som mistenkes å ha innledet et overgrepsforhold på skolens eneste mørkhudede elev. Det virker som ingen kan bli enige om noe og man vet ikke helt hvem man skal stole på. Det er selvfølgelig viktig i slike situasjoner å få ting klart frem for å være på den sikre siden men dette blir en vanskelig oppgave å løse for skolens to fremtredende nonner.
Det er ikke noe klart og tydelig kristent budskap i filmen selv om det blir nevnt noen enkle verdier og normer i prekenene til Pastor Flynn, utenom dette blir det ikke noe fokus på det positive, heller på det mer negative.
Kvalitetsmessig beviser denne seg å være en storartet film med sine fem Oscar og Golden Globe nominasjoner! Nominasjonene gikk bl.a. til beste mannlige birolle(Hoffman), kvinnelige biroller(Adams og Davis), samt beste kvinnelige hovedrolle(Streep)! Filmen baserer seg på skuespillet til John Patrick Shanley som også står for dette Oscarnominerte filmmanuset! Veldig bra foto og bilde gjør også filmen kvalitetsmessig bra.
Jeg likte filmens fremgangsmåte og hadde forventet en enda mer overraskende slutt, men den endte helt greit og man må kanskje tenke og grunne litt etter å ha sett filmen for å kanskje skjønne hva som egentlig hadde skjedd. Allikevel blir man ståendes med et lite spørsmålstegn synes jeg, men det er kanskje hensikten med filmen også. Alt i alt synes jeg at filmen som en film var storartet laget!