Shooting Dogs (2005)
Shooting Dogs, eller kanskje like godt kjent under navnet "Beyond the Gates" er en dramatisk skildring av hva som skjedde i Rwanda i 1994. En helt vanlig dag ved en katolsk skole begynner man plutselig å høre skudd og bomber i det fjerne. Dagen etter er landet i et blodbad, men skolen og de som har søkt tilflukt der beskyttes av FNs fredsbevarende styrker. Omringet av Hutuer fulle av hat blir må Presten Christopher og den unge læreren Joe nødt til å møte realitetene, og for å overleve så blir de nødt til å klynge seg fast ved troen.
Vurdering
5.84 av 2 stemmer
Fakta
Medvirkende
Regissør
Michael Caton-Jones
Forfattere
Richard Alwyn
Forfatter
Forfatter
David Belton
Forfatter
Forfatter
David Wolstencroft
Manusforfatter
Manusforfatter
Skuespillere
John Hurt
Christopher
Christopher
Dominique Horwitz
Capitaine Charles Delon
Capitaine Charles Delon
Clare-Hope Ashitey
Marie
Marie
Louis Mahoney
Sibomana
Sibomana
Steve Toussaint
Roland
Roland
Hugh Dancy
Joe Connor
Joe Connor
Nicola Walker
Rachel
Rachel
Musa Kasonka Jr.
Boniface
Boniface
Produsenter
David M. Thompson
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Jens Meurer
Produsent
Produsent
Andrew Wood
Produsent
Produsent
David Belton
Produsent
Produsent
Richard Alwyn
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Ruth Caleb
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Pippa Cross
Produsent
Produsent
Joe Oppenheimer
Produsent
Produsent
Paul Trijbits
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Annet
Dario Marianelli
Komponist
Komponist
Ivan Strasburg
Cinematografi
Cinematografi
Christian Lonk
Redigering
Redigering
Bertram Strauss
Produksjonsdesign
Produksjonsdesign
Lignende filmer
Anmeldelser
Sterkt om folkemord
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
"Shooting dogs" er en film som retter søkelyset mot folkemordet i Rwanda i 1994, ikke så veldig ulik den mer kjente "Hotel Rwanda"(2004). Begge handler om et trygt sted for flyktninger så legen de fredsbevarende styrkene er tilstede. Begge tar opp temaer som rasisme, hat, likegyldighet og tro, men det er særlig i det sistnevnte at "Shooting dogs" skiller seg mest ut. Vi befinner oss nemlig på en katolsk skole der Jesus blir forkynt til elevene, og der troen spiller en veldig viktig rolle til hvordan presten Christopher og læreren Joe takler situasjonen. Troen blir utfordret samtidig som den blir styrket midt i håpløsheten.
Man får altså mye innsikt i troen, og filmskaperne er ikke redde til å bruke Jesus som kilden. En annen opplevelse som tas opp og som virkelig berører er hvordan filmen skildrer lettheten ved å la seg rive med av hat og vende sine venner ryggen. Eller hvordan man møter dilemmaet ved å bli reddet ut eller å bli igjen blant sine venner, de man har levd for, og som blir nektet redning på vei mot en sikker død. Men kanskje viktigst, hvordan vestens likegyldighet til situasjonen tillot massakrene i å ta sted, trakk seg ut framfor å beskytte og holdt seg i ro framfor å forhindre massemord. Jeg kan ikke si noe annet enn at slike filmer som tar opp så dype og vanskelige temaer på en så realistisk og gripende måte er viktige og absolutt verd å få med seg. Vi må ikke glemme historien, vi må lære av den.
Realistisk og sterkt filmatisert
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
Dette er en sterk film om hendelser som faktisk tok sted i Rwanda under folkemordet i 1994. Den gir et realistisk preg ved hjelp av god regi som gjør at filmen blir en film man kan se gjennom uten å kjede seg men ta til seg og føle med offrene av det brutale folkemordet som tok sted.
Det kristne budskapet man får med seg er at skjulestedet for flere av de rammede er en katolsk skole og man lærer om Jesus, hvorfor vi feirer påske med mer. Den gir ikke noe dypt åndelig innblikk, bare det at presten i filmen har en dyp kjærlighet til folket, men samtidig virker det kristne budskapet noe overfladisk før filmen tar seg opp på dette området mot slutten, så man kan tydelig se at det ikke er kristne som står bak produksjonen! Det blir lag mer vekt på kristne sitater og sakramenter enn frelsen i Jesus, men man kan kanskje ikke forvente så mye mer av en film som gir oss en mer katolsk formet tro. Noe av det overfladiske vi ser er at presten plutselig blir sint og bryr seg ikke over at han banner ut diverse styggedommer, og når man er en prest i slik høy alder så bør man være moden i troen til at ikke det skjer. Det gir et litt dårlig innblikk i hva Jesus kunne ha gjort. Denne eldre presten uttaler også at Jesus finnes i alle menneskehjerter, men hvor har han det fra? Det stemmer jo ikke med Bibelen.
Men filmen bærer et realistisk preg av en sann hendelse og det er med å løfter frem filmens troverdighet som en film. Merkelig at denne ikke nådde helt opp i popularitet slik som «Hotel Rwanda» fra 2004 gjorde med tre Oscar nominasjoner. Personlig så vil jeg si at denne var endel bedre, men ønsker du enda mer innblikk i denne masakren så skader det ikke å se ovennevnte film.