Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Exorsisten III (1990)

Som en flue på taket kryper hun avgårde uten at noen ser henne. En morder som forlengst skulle vært død krever offer på offer. I dypet, hvor flammene velter frem, åpenbarer det seg en vredens brønn av fordømte sjeler. Ondskapen er tilbake. De mystiske drapene krever en rasjonell løsning, mener politiløytnant Kinderman(Scott). Han tror ikke på demoner. I alle fall ikke i begynnelsen. Kinderman kommer på andre tanker når han møter en kjent skikkelse igjen på et mentalsykehus 15 år etter en demonutdrivelse som tok en helt annen retning en det som var meningen.

Vurdering

3.34 av 2 stemmer

Fakta

1t 45min
The Exorcist III
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Skuespillere
David Dwyer
2nd Politi Offiser
Brad Dourif
Tvillingmorderen
George C. Scott
Bill Kinderman
Chuck Kinlaw
Oppsynsmann
Samuel L. Jackson
Blind mann i drøm
Larry King
Seg selv
Viveca Lindfors
Sykepleierske X
William Preston
Gammel man i rullestol
Jason Miller
Pasient X
Scott Wilson
Dr. Temple
Produsenter
James G. Robinson
Sjefsprodusent
Joe Roth
Sjefsprodusent
Carter DeHaven
Produsent
Steve Jaffe
Medprodusent
Annet
Todd C. Ramsay
Redigering
Barry De Vorzon
Komponist
Gerry Fisher
Cinematografi
Peter Lee-Thompson
Redigering
Thom Noble
Redigering
Leslie Dilley
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

Et dårlig sammensurium

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

William Peter Blatty prøver å gjøre noe med nedturen fra film nr. 2 som han selv ikke sto bak. Her skaper han en fortsettelse, som ikke har noe med forgjengeren å gjøre, ved først å skrive romanen for så å lage filmversjonen av den igjen. Blatty lykkedes ganske godt filmessig med den første som ble en stor suksess verden over. I denne tar han seerne med i nye dimensjoner av besettelse som går litt utenfor den åndelige virkelighet, selv om slikt kan inntreffe.



Budskapet blir et forvirrende sammensurium uten like. Det virker som om filmskaperne eller de katolske prestene ikke vet hva eksorsisme er og hvordan det egentlig fungerer. Er meningen selv å bli besatt? Filmen holder seg langt fra bibelsk ståsted når det kommer til demoner, men holder seg noe nær allikevel med den djevelske virksomheten deres. Når jeg ser filmen så tviler jeg ikke på at mange mordere i dag har vært besatt av demoner. Romantittelen ”Legion”, som filmen baserer seg på, viser seg å være hentet fra bibelavsnittet i Lukas 8:27-35 og henviser til at denne morderen i filmen er besatt av flere demoner på engang. Vi ser Jesus drive ut demonene på en enkel og grei måte. Hvorfor skal filmen vanskeliggjøre det så veldig? Og dette ”helligvann” prinsippet gjør meg heller ikke så mye klokere. Budskapet rakner mot slutten, spesielt med politietterforskerens bekjennelser! Her virker det som om man tenker at man kan klare det hele uten Guds kraft og autoritet!

Filmen presenterer også kirken som et skummelt og mørkt sted, noe de fleste filmer som omhandler den katolske kirke gjør. Dette må jeg si ikke er noen god reklame for dem. Filmen bærer et mørkt og dystert preg som ikke etterlater seg noen godfølelse, snarer tvert imot.

Et lite sitat som sto på veggen til Fader Morning virket ganske tankevekkende og godt allikevel må jeg si og gir en liten god tanke i en ellers mørksatt film: ”Det vi skjenker til de fattige tar vi med oss når vi dør”. Noe å tenke på!

Filmen tar friheter utenom det bibelske og gir kanskje demoner ferdigheter som bibelen ikke vitner om at de kan ha, men som man kanskje heller ikke skal se bort ifra at de kan ha.



Kvalitetsmessig er denne så som så. Noen gode effekter finnes nok her og skremselssekvensene er gjort på en litt skremmende måte som kan få seerne til å skvette til. Filmen har det som skal til for å få en grøsseropplevelse selv om den til tider blir noe teit og tafatt. Skuespillet skrenter litt og blir noe falskt til tider. Historien kan vise til å bli noe originalt men mot slutten viser det seg at den ikke henger helt på greip.



Filmen hopper som sagt over toeren og fortsetter ca. 15år senere fra den første filmen. Her er det om å gjøre å tro på det onde, på demoner, på det sykeste av det syke og på selveste ondskapen. Det gode blir pakket inn i bomull og vi ser ikke noe til det, og avslutningen bringer ikke engang et lite glimt av håp for en verden som er mer demonbesatt en vi tror. En film vi godt kan leve foruten og som drar det hele ned. Hvis du er heldig så får filmen og resten av filmene i serien deg til å studere temaet fra et bibelsk ståsted. Prequel til serien er ”Exorcist: The Beginning(2004)og ”Dominion: Prequel to the Exorcist”(2005).
2.67 av 7 - -
2.17 sekunder