Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

The Rite (2011)

Vi følger den skeptiske prestestudenten Michael(O'Donoghue) som sendes til Vatikanet for å studere eksorsisme. På grunn av sin tvil og mange spørsmål sendes han til den legendariske Fader Lucas(Hopkins). Der får den unge mannen et glimt av et fenomen som vitenskapen ikke kan forklare - og en ondskap som er så ufattelig skrekkinngytende at han tvinges til å sette spørsmålstegn ved sin tvil.

Vurdering

3.5 av 2 stemmer

Fakta

1t 49min
Land: USA

Medvirkende

Regissør
Mikael Håfström
Forfattere
Michael Petroni
Manusforfatter
Matt Baglio
Forfatter
Skuespillere
Anthony Hopkins
Fader Lucas Trevant
Ciaran Hinds
Fader Xavier
Franco Nero
Franco Nero
(ukreditert)
Toby Jones
Fader Matthew
Cecilia Dazzi
Sykepleier
Colin O'Donoghue
Michael Kovak
Alice Braga
Angeline
Rutger Hauger
Istvan Kovak
Marta Gastini
Rosaria
Produsenter
Beau Flynn
Produsent
Gian Paolo Varani
Medprodusent
Christopher Almerico
Medprodusent
Robert Bernacchi
Sjefsprodusent
Merideth Finn
Sjefsprodusent
Christy Fletcher
Medprodusent
Mark Tuohy
Medprodusent
Tripp Vinson
Produsent
Annet
Alex Heffes
Komponist
Andrew Laws
Produksjonsdesign
Ben Davis
Cinematografi
David Rosenbloom
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

En tviler på demonoppdrag

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Til kontrast fra filmer som ”I skyggen av korset” og ”Shadowlands”, så spiller Anthony Hopkins Fader Lucas Trevant, en eksorsist prest som går gjennom en troskrise med den nesten nyutdannede presten Michael Kovak. Kovak valgte presteyrket for å rømme bort fra virkeligheten uten egentlig å tro på det han har studert. Han blir dermed ført inn i eksorsismens verden for å finne bevis han leter etter og grunner til å tro.



Filmen mangler nok et ekte bibelsk budskap om tro og demonutdrivelse. Troen det er snakk om her virker å være en vaklende tro, ikke en full visshet som Bibelen snakker om. Og det at fokuset ligger i det å se demonisk aktivitet for å kunne tro viser bare hvor langt på villspor teologien er. Troen kommer ved forkynnelsen av evangeliet, de gode nyhetene. Den kommer når man får sett sin syndighet og skyld fremfor Gud og så se hva Jesus har gjort på korset og at Han er den eneste som kan frelse fra synd og evig fortapelse.

Demonutdrivelsene det er snakk om kan i følge Fader Lucas Trevant vare i over flere år. Dette er totalt ubibelsk og det viser seg at demonene i slike tilfeller bare spiller et spill med prestene. Det at filmen er inspirert av sanne hendelser viser at dette faktisk pågår i den virkelige verden, selv om det ikke finnes så veldig mange som velger dette demoniske yrket i dag. Det blir også hevdet at det er demonene som lider når de besetter noen! Dette har heller ikke noen støtte i Bibelen så langt jeg kan se. Som andre slike filmer så er det oftest den Katolske kirken som er i handlingsgangens sentrum. Det følger med seg mange ritualer og ytre ting som avgjørende virkemidler i utdrivelsene. Mariatilbedelsen er også tilstede.



Filmen er bærer av god bildekvalitet og lyd. Skuespillet fungerer også helt greit.

Faren til Michael, som er spilt av den kjente B-skuespilleren Rutger Hauer, ligner skremmende mye på Fader Lucas Trevant, som igjen er spilt av Anthony Hopkins.



Filmen får litt mer troverdighet når den er inspirert av virkelige hendelser og er nok det som gir denne et lite løft fra min side. Ellers er nok dette ingen film som vil la deg bli sittende igjen med en oppbyggelig følelse i hjerte og sinn.

Nå er det jo slik at vi ikke er vitne til så mye synlig demonbesettelse i den vestlige verden vi lever i. Dette tror jeg nok er en grunn til at man ikke helt tørr å snakke om slike ting som man er vitne til i filmen og i virkelighetens u-land. En annen ting er, man trenger ikke flere år med teologistudier for å drive ut demoner.
3 av 7 - -

Mellom tro og tvil ligger sannheten

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Vi følger prestespiren Michael Kovak(Colin O'Donoghue) som er ferdig med studiene men velger og ikke å avlegge sitt presteløfte på grunn av sin vantro. Han tar likevel muligheten å reise til Rom for å gå på et kurs i eksorsisme for å gi troen en siste mulighet til å bevise seg. Tvilen til Michael legger grunntonen i filmen, for han betviler det han hører og greier ikke å tro det han ser og lærer. Selv ikke det å vitne eksorsisme på nært hold, uført av pater Lucas Trevant(Anthony Hopkins), hjelper ham med å innse at djevelen og demoner eksisterer, og dersom de eksisterer så må også Gud eksistere.



Kampen til Michael kan trekkes inn i våre liv, som kanskje ikke er like nær demoner som vi vitner her i filmen, så er likevel tvilen der hos de som kanskje en gang har hørt om budskapet. De tror kanskje på noe, men velger og ikke tro eller leve som om de ikke tror fordi det er mangel på bevis. Mangel på noen konkret. Og det er dette konkrete som Michael er på jakt etter, men i stedet blir han tatt med i en følelsesladet berg-og-dalbane som skraper i hans fortid og vekker til live gamle sår. Filmen viser konkret hvordan djevelen manipulerer våre følelser ved hjelp av løgn og halvsannheter, selv om man ikke kan trekke mange likhetstegn med film og virkelig liv så kan man analysere en god del ut i fra filmen.



Eksorsisme gjør seg bra på film, det blir en slags overnaturlig grøsser der Gud er større en djevelen, selv om djevelen som regel viser ganske mye styrke. Det er selvsagt her også filmen mister litt tak, og greier ikke å koble veldig godt med den verden vi vanligvis opplever og lever i. Det blir et for stort sprik, og fenomenet blir ikke forklart alt for godt selv om det sies en del om hva eksorsisme handler om. I tillegg er det en veldig katolsk preget film med mye ”hail mary” og andre effekter som hører til. Journalisten Angelines(Alice Braga) rolle i filmen blir heldigvis behandlet ganske profesjonelt uten å havne alt for dypt inn i klisjeenes grøft, slik andre deler av filmen til tider er. Alt i alt mye av det samme gamle, men ”The Rite” tilbyr også en del bra spenning og nytt til sjangeren.
4 av 7 - -
0.43 sekunder