Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

IMDb (6.8)
Stream på

The Exorcism of Emily Rose (2005)

Emily Rose(Carpenter) var en helt vanlig tenåring som ble målet for skremmende, demoniske krefter som til slutt vil sjokkere en hel by og pine hennes sjel. Men var hun, som mange trodde, virkelig besatt? I et forsøk på å renvaske presten som utførte eksorsismen av Emily, våkner en skeptisk advokat(Linney) til den oppdagelsen at spirituelle krefter faktisk muligens kan eksistere. Denne rystende filmen åpenbarer seg som et tilbakevendende mareritt man ikke kan våkne opp fra.

Vurdering

5.17 av 2 stemmer

Fakta

1t 55min
The Exorcism of Anneliese Michel
Land: USA

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Scott Derrickson
Manusforfatter
Paul Harris Boardman
Manusforfatter
Skuespillere
Kenneth Welsh
Dr. Mueller
Julian Christopher
Distriktsadvokat
Tom Wilkinson
Fader Moore
Duncan Fraser
Dr. Cartwright
Aaron Douglas
Assisterende advokat
Lorena Gale
Juryformann
Henry Czerny
Dr. Briggs
Chelah Horsdal
Assisterende advokat
John Innes
Universitetsprofessor
Produsenter
Paul Harris Boardman
Produsent
Beau Flynn
Produsent
Gary Lucchesi
Produsent
Tom Rosenberg
Produsent
Andre Lamal
Sjefsprodusent
Annet
David Brisbin
Produksjonsdesign
Jeff Betancourt
Redigering
Tom Stern
Cinematografi

Lignende filmer

Anmeldelser

En skremmende oppvekker

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Dette er på en måte fortsettelsen av den tyske filmen «Requiem» som ble laget et år senere, og tar for seg fortsettelsen av historien i en amerikanisert versjon. Den tragiske døden som inntreffer etter et mislykket eksorsismeforsøk ender opp i en kontroversiell rettsak som kommer til å handle om fakta og den åndelige verden. Noe er diktet opp og forandret på men hendelsene baserer seg på den sanne historien om Anneliese Michel, en ung tysk jente som opplevde noe lignende av det som filmen om Emily Rose beskriver.Filmer som baserer seg på sanne historier bærer ofte med seg et nært virkelighetspreg og dermed vil ofte budskapet og handlingene slike filmer prøver å formidle og berøre mennesker mer enn ellers. Dette er en slik film og vil grøsse enhver som ser den pga. dens røtter i en forferdelig virkelig hendelse. Med filmens fabelaktige filmkvalitet klarer den å fange oppmerksomheten, men når det kommer til det åndelige så ser jeg utfira mitt ståsted hvordan demonene spilte et spill som de til slutt vant, noe de ofte gjør i dag. Utifra hva jeg kan se når jeg sammenligner bibelen med historien i filmen så må jeg si at disse menneskene mest sannsynlig ikke var "født på ny kristne" og som historien viser i blandt annet sekvensen der demonene faktisk taler ut sannheten til disse personene ved å si: «tror du dukker, kyss, kors og bønn vil kunne redde jenta di?» Vi ser hvordan katolikkene legger såpass stor vekt på ytre ting og rituelle bønnemønstre og tror at det må brukes for å sette mennesker fri fra demonbesettelse, men hvis man sammenligner med Guds Ord så virker en slik fremgangsmåte helt uforståelig.

Jeg reagerte spesielt når denne presten ber engelen Mikael om å beskytte ham fra ondskapens ånder. Ingen steder i Bibelen, utifra det jeg kan si, sier at englene beskytter oss mot åndene ved at vi ber til dem. Efeserbrevet er tydelig på at det er Guds fulle rustning ved tro som setter oss i stand til å stå imot kreftene fra åndeverdenen. Hvor innviklet skal man gjøre det egentlig? Jesus brukte aldri evigheter på å drive ut en demon, og heller ikke de første kristne etter pinsefestens dag. Er det noe feil med Bibelen, eller mange pastorer og prester idag? Kanskje det er noe sammenheng med det og det som står i Apostlenes gjerninger 19? Men hendelsene som blir beskrevet i filmen er uten tvil demonbesettelse, og ikke troende, ateister og agnostikere bør virkelig tenke etter om en virkelighet som nok ikke er like synlig for alle og enhver. Filmen mangler en opphøyelse av Jesus Kristus og en presentasjon av evangeliet. Filmen gir oss et sterkt Maria fokus som også kan forklare hendelsen mot slutten av filmen der Emily liksom skal ha hatt et møte med jomfru Maria.

Filmen kan tross dette gi oss et virkelighetsbilde av at det finnes en åndelig virkelighet og at dette bare er en av mange historier om dette som har funnet sted i virkeligheten. Det viktigste er å finne sin tilflukt og ly i Jesus for da kan ikke disse kreftene få en slik makt over en! Tenk for en trygghet vi har i Ham!

En fin setning som blir uttalt i filmen når det åndelige blir tatt inn i rettshandlingen er «Fakta gir ikke rom for muligheter» noe som er med å knekker påstandene om pyskotisk lidelse og epilepsi i slike tilfeller.Filmen har en storartet kvalitet der både bilde, lyd og skuespill fremhever seg på en skremmende god måte. Spesialeffektene og demonbesettelsessekvensene er også godt laget og ser temmelig skremmende og virkelighetsnære ut. Filmen vant en Saturn pris i 2006 for beste grøsser film og Jennifer Carpenter gjør en prisverdig innsats.En meget godt laget film, der filmcrewet også var godt forberedt på forhånd, med mye lesing og studering av dette med eksorsisme og demonbesettelse, noe som også en av dem hevdet å ha vært det verste med filmforberedelsene, og det kan jeg godt forstå når det å lese et par dusin bøker om dette emnet står i fokus i mye av researcharbeidet. Som en film var dette et godt stykke arbeid, budksapsmessig er filmen basert på en sannhet og gir oss et bilde av en åndelig virkelighet, men der jeg også setter spørsmålstegn på troen til de troende rollene i filmen. Jeg synes også at vi burde fått et litt dypere innblikk i troslivet til Emily, siden Fader Moore, spilt av Tom Wilkinson, klarer å hevde at Emily var en meget gudfryktig kvinne som ville gå inn i historien som et katolsk helgen når det kom til kampen med disse demonene.
5 av 7 - -

Unik rettsdrama grøsser

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Basert på en sann historie, tar denne filmen til forskjell fra "Requiem", som tok for seg selve historien, for seg rettsaken om hendelsene i etterkant av Emilys død der saken gjelder hvorvidt Fader Moores eksorsisme var skyld i hennes død eller ikke.Det er en spennende og utrolig godt gjennomført rettsdrama som ikke bare er spennende under rettsaken, men også i handlingen rundt og ikke minst i tilbakeblikkene til Emilys liv. Er man kjent med historien så vil man kjenne igjen hendelsene som man finner i "Requiem", men man kommer aldri helt nærme Emily selv siden handlinger er etter hennes død. Vi får likevel et godt innblikk i debatten rundt det overnaturlige og det vitenskapelige når det kommer til demonbesettelse.Filmen konkluderer ikke med noe svar, selv om tilbakeblikkene er ganske ledende, men lar det være ganske mye opp til seeren. Et fint utgangspunkt til diskusjon om overnaturlige tema. På en måte så støtter filmen presten og katolisismen fordi de blir portrettert mer sympatisk og mindre stereotypisk enn statsadvokaten, men begge sider i saken har gode poenger. Selve eksorsismen er ganske katolsk av seg der det bes beskyttelse av Maria, men også Fader vår blir sitert og Jesu navn brukt. Mariadyrkelsen ser likevel ut til å ha en overordnet fokus i og med at Emily selv sier at hun hadde kontakt med Maria.Det er en helt annen type film enn "Requiem". Den er mer spennende filmet med effekter i lys og lyd framfor den mer nære og virkelighetsfølelsen som "Requiem" gir inntrykk av. Vi får også forskjellige synsvinkler på tematikken i begge filmene, noe som gjør at de godt utfyller hverandre. Personlig liker jeg denne hakket bedre, litt fordi den er laget mer underholdende(med større budsjett) men også måten den tar opp spørsmål om tro og tvil, og overnaturlighet kontra vitenskap.
5.33 av 7 - -
0.65 sekunder