Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Exorcist: The Beginning (2004)

Den unge Fader Merrin har allerede sett grusomhetens ansikt i den brutaliteten hans sognebarn ble utsatt for under 2. verdenskrig. Han har mistet troen på sine medmennesker. Han har mistet troen på Gud. På flukt fra minnene deltar han i en arkeologisk utgravning i Kenya, hvor man har funnet en gammel Bysantinsk kirke. Men under kirken hviler noe langt eldre, som kun venter på å bli vekket. Og Fader Merrin står for første gang ansikt til ansikt med ondskapen selv!

Vurdering

3.34 av 2 stemmer

Fakta

1t 49min
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Renny Harlin
Forfattere
Caleb Carr
Forfatter
Alexi Hawley
Manusforfatter
Skuespillere
Stellan Skarsgård
Stellan Skarsgård
Father Merrin
Ben Cross
Semelier
Julian Wadham
Major Granville
Eddie Osei
Emekwi
Antonie Kamerling
Lieutenant Kessel
Ralph Brown
Sergeant Major
Patrick O'Kane
Bession
Produsenter
Guy McElwaine
Sjefsprodusent
Wayne Morris
Medprodusent
David C. Robinson
Sjefsprodusent
Omneya 'Nini' Mazen
Produsent
Annet
Stefano Maria Ortolani
Produksjonsdesign
Trevor Rabin
Komponist
Vittorio Storaro
Cinematografi
Todd E. Miller
Redigering
Mark Goldblatt
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Altfor overdreven demonisk aktivitet

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Stellan Skarsgård spiller Fader Merrin som har mistet troen sin etter brutale omstendigheter under krigen. Han har gitt avkall på prestetjenesten og troen men et arkeologisk oppdrag frister ham mer enn noe annet og han kan ikke takke nei. Plassen han kommer til er noe helt annet enn forventet. Dette er en djevelsk gravplass med demonisk aktivitet i mer ekstrem tilstand enn vanlig. Ja, ifølge filmen sies det at det var til denne plassen i Kenya at Lucifer ble kastet ned etter opprøret mot Gud.Denne prequelen til ”Exorsisten” fra 1973 tar for seg tiden som var starten til Fader Merrins virke. Den viser hans kall og overgivelse til området som har med demonutdrivelse å gjøre. Dessverre når heller ikke denne filmen opp på rangstigen, selv om troen proklameres og demonene befales til å fly ut. Fokuset er vel mye på demonisk aktivitet og det blir bare ekkelt å se filmen.

Vi ser at Fader Merrin har mistet troen pga. grusomme hendelser han opplevde under krigen. Jeg har allikevel ikke tro på at en tro gjenopprettes ved at man blir vitne til kraftige demonbesettelser. Troen kommer av forkynnelsen av evangeliet og frelsen kommer når man får Kristus åpenbart noe man ikke får i denne filmen. Demonutdrivelsene tar også veldig lang tid noe som er typisk slike filmer med katolske prester. Demonene burde flydd ganske med engang når man er bærer av Kristi autoritet.

En grunn som blir altfor tydelig er ritualboken og ”hellige vann” som blir tatt med for å utføre ritualet. Lesingen av den virker å være vesentlig for at demonene skal kunne lyde ordene. For meg virker dette dessverre som tøv og ikke en Bibelsk måte å gjøre det på.Bildekvaliteten er helt grei og skuespillet fungerer jo det også, men i det store og hele blir filmen altfor voldsom og fokuset faller på et helt feil sted og man har det rett og slett ikke godt når man ser filmen. Renny Harlin ble også nominert til en Razzie pris for verste regissør.Slike filmer finnes det mange av, også bare i ”Exorsisten” serien, og denne gir oss heller ikke en oppbyggende stund foran skjermen. Det virker som om filmen er laget med tanken å ta demonaktiviteten til nye høyder og gi publikum et spekter av dette som de ikke har sett i de foregående filmene. For min del blir dette altfor overdrevet og uten mening.
2.67 av 7 - -

Arkeologi med grøss

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

“Excorcist: The Beginning” er en av de to versjonene av en førhistorie til Excorsiten som er blitt laget, og vi får høre litt om hvordan denne ondskapen kom løs i verden ved at det blir oppdaget en begravd kirke over en hedensk offerplass. Når utgravingene begynner så slippes det løs en ondskap som besetter mennesker, og da må ingen andre enn Fader Merrin trå til for å utforske saken nærmere, selv om han motvillig drar.Fader Merrin er en frafallen prest, med tanke på forhistorien hans fra andre verdenskrig som vi får del i etter hvert og som hjemsøker ham. Fader Merrin er en prest som har opplevd Guds fravær og tror ikke lenger på Guds eksistens, men han blir nødt til å tvile på sin egen ateisme når han møter en ondskap som står i opposisjon til Gud. Dermed må man tro på den gode makten i himmelrommet, og slik at opp kampen mot det onde og finne tilbake til sin tro.Filmen er en veldig spennende film som lett kan sammenlignes med Indiana Jones og Mumien filmene(en krysning kanskje), bare at det her er enda mer rettet mot åndelighet, demoner og kirkehistorie. Selvsagt er alt oppdiktet, men det er likevel et budskap som kommer til syne om å finne tilbake til sin tro. Åndelige kampen og ondskapens makt er selvsagt overdrevet til de grader slik en ekte grøsser skal være sammen med elementer som opp ned kors, ravner, fluer, besettelser og slik tittelen hinter til, demonutdrivelse. Tross dette så er det noen alvorlige øyeblikk som gir dybde til historien.
4 av 7 - -
0.51 sekunder