Constantine (2005)
John Constantine ser demoner vandre på jorda, og det har han tenkt å gjøre noe med: sende dem tilbake til helvete! Som Constantine kjemper Keanu Reeves fra "The Matrix" mot en ny fiende fra en annen verden, i denne overraskende overnaturlige thrilleren basert på karakterer fra DC Comics/Vertigo "Hellblazers" tegneserier. Handlingen er satt til en Englenes by der grensen mellom den jordiske og den spirituelle verden er brutt... og helvete bryter løs. Vievann. En flammekaster med dragepust. Et hagelgevær laget av et krusifiks. Bevæpnet med disse og assistert av en uredd politietterforsker (Rachel Weisz), er John Costantine en spirituell kriger som går til kamp mot undergangen. Vær glad han er på din side.
Vurdering
3.34 av 2 stemmer
Fakta
Medvirkende
Regissør
Francis Lawrence
Forfattere
Jamie Delano
Forfatter
Forfatter
Garth Ennis
Forfatter
Forfatter
Kevin Brodbin
Manusforfatter
Manusforfatter
Frank A. Cappello
Manusforfatter
Manusforfatter
Skuespillere
Tilda Swinton
Gabriel
Gabriel
Laz Alonso
Vakt
Vakt
Djimon Hounsou
Midnite
Midnite
Laz Alonso
Sikkerhetsvakt
Sikkerhetsvakt
April Grace
Dr. Leslie Archer
Dr. Leslie Archer
Keanu Reeves
John Constantine
John Constantine
Rachel Weisz
Angela og Isabel Dodson
Angela og Isabel Dodson
Peter Stormare
Satan
Satan
Max Baker
Beeman
Beeman
Pruitt Taylor Vince
Fader Hennessy
Fader Hennessy
Produsenter
Erwin Stoff
Produsent
Produsent
Akiva Goldsman
Produsent
Produsent
Michael Aguilar
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Lauren Shuler Donner
Produsent
Produsent
Michael E. Uslan
Produsent
Produsent
Benjamin Melniker
Produsent
Produsent
Gilbert Adler
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Lorenzo di Bonaventura
Produsent
Produsent
Annet
Klaus Badelt
Komponist
Komponist
Philippe Rousselot
Cinematografi
Cinematografi
Brian Tyler
Komponist
Komponist
Wayne Wahrman
Redigering
Redigering
Naomi Shohan
Produksjonsdesign
Produksjonsdesign
Lignende filmer
Anmeldelser
En helvetes kamp mot demoner
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
Jeg er ikke helt sikker på om filmen fortjener 1 på budskap eller om den kan klatre opp til en toer. Grunnen er ganske enkelt at den har rett i noe men feil i det meste når det kommer til teologi. Ta for eksempel der Constantine sier syndsforlatelsen som tortur til en demon, så tenkte jeg at det går da ikke å tvinge forlatelse av synder sånn – og rett etterpå bekrefter Constantine det, at man må be om tilgivelse fra Gud for å få det. Den tingen jeg kanskje synes er mest interessant er Constantines troskamp. Han har sett alt, han vet, men greier ikke det med å overgi seg til Gud. Det å tro(i betydningen stole på) er ikke alltid det letteste selv om man vet – og i Constantines tilfelle så er dette nådd sitt mest ekstreme. Noen slike ting har filmen rett i, men andre ting slik som bildet av demoner og engler, som filmen baserer seg på, blir helt galt. Ifølge bibelen så er engler et lavere vesen enn mennesker, mens i filmen så får jeg inntrykk av at engler er en slags oppgradering. Andre ting som skurrer er at istedenfor å bruke bibelen som fundament så dras det inn en annen bibel som finnes i helvete som innholder mer enn vår bibel – slik som 1. Kor. 17. Men forståelig nokk så er filmen bare fiksjon fra ende til annen, og dermed ikke et verktøy for å bringe så mye budskap. Derfor havner det på 1, men jeg har lyst til å gi 2 bare så det er klart.
Men, dårlig eller gal budskap til tross, så mener jeg at filmen lykkes i det meste. Kritikerne har vært ganske enige og plassert filmen litt over middels, og det er rundt der jeg personlig også lander. Det er mye effekter og stas som oftest er utrolig godt gjort. Spenning fra ende til annen selv om det er masse overdrevent demonering på gang. I filmen gjøres det likevel kanskje litt for lett. En tur i helvete er liksom ikke noe problem. "Constantine" fungerer godt som en spennende og underholdene grøsser framfor en veldig skremmende en.
"For vår kamp er ikke mot kjøtt og blod, men mot makter og åndskrefter, mot verdens herskere i dette mørket, mot ondskapens åndehær i himmelrommet." Ef. 6:12
Demonutdrivelse på villspor
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
Den kjederøykende demonutdriveren John Constantin tar hånd om griske demoner i denne noe overdrevne, teite og totalt ubibelske filmen. Med hjelp av vievann, flammekaster med dragepust, et haglegevær med et krusifiks, speil, og «magiske» amuletter kjører han modig på i kampen mot demonene som vandrer rundt på denne jord. Til tider føler han seg for å ta en snartur innom Helvete, via en viss rituale som han også velger dele med politietterforskeren Angela Dobson, som mistet sin tvillingsøster i noe som enten var selvmord eller et demonisk puff til å ende livet på en katastrofal måte.
Filmen har egentlig ikke noe budskap, bare fantasipreget action med en hjelpende hånd fra katolsk side. Hvis historien her skulle vært virkelighet så hadde nok djevelen ledd og demonene flirt pga. leken de kan drive med de forskjellige menneskene slik at menneskene kan tro at de virkelig har blitt fri for demoner.
John Constantine er en veldig tvilende, bannende og kjederøykende katolikk som tar i bruk fysiske ting for å ta knekken på demoner i steden for å ha en visshet om at demoner bare kan fly ved det ene, største og mest kraftfulle navnet i himmelen og på jorden, nemlig Jesu navn! Filmen mangler totalt Jesus fokus, og den ene gangen Jesus blir nevnt så blir det i sammenheng at Jesus liksom døde når soldaten stakk spydet i siden på Ham, men sannheten er at Jesus allerede var død når det skjedde. «Gud» blir nevnt noen ganger og Satan og demoner blir nevnt haugevis av ganger. Så vi ser hvem makt som dominerer historien i filmen.
Vi ser også ei jente som blir besatt av en soldatdemon, hva nå enn det er, i begynnelsen av filmen, der John Constantine må ta ibruk ekstreme metoder for å sette denne jenten i frihet.
Når det kommer til nåden, så presenterer filmen heller ingen bibelsk nåde. Engelen Gabriel har visst blitt en merkelig krysning mellom menneske og engel, eller engel og demon, og vi ser ikke noe tegn til en hellig Guds engel. I Bibelen står det heller ikke noe om at djevelen og hans demoner har sitt bosted i helvete, men at de vil bli kastet i ildsjøen på den siste dag. Filmen gir også et noe brutalt bilde av helvete, men at det fantes gamle rustne biler der, det visste jeg ikke.
Det ultimate spørsmålet i filmen kan være om en kristen kan være demonbesatt! Da vil mitt rungende svar være NEI! Bibelen henviser ikke til noen troende som er besatte, og her så forklares det hvis Isabel, tvillingsøsteren til Angela, tok sitt liv så ville hun ha havnet i helvete, men hvis ikke så hadde hun havnet i himmelen.
Vi kan også merke oss veggen i bowlinghallen som har skjult inn tegnet «666» på veggen.
Måtene Isabel og Contsantine får oppleve helvete på er helt latterlige og sikkert tatt fra løse luften. Filmen mister rett og slett troverdigheten. Det er litt artig og samtidig latterlig å se at «hellig vann/vie vann» er istand til å ødelegge demoner, men nok om alle latterligheter i filmen, for dem finnes det nok av. La oss se på de små positive sidene som filmen har å blunke med:
Filmen hinter jo til at i psykiatrien så kan det være endel demonbesatte mennesker, noe som jeg ikke tviler på. Filmen gir også et fint bilde på hva som kan være djevelens sønn, nemlig Mammon. Så det kan sies å ha en dobbelt betydning, for Jesus sa at en kan ikke tjene to Herrer, og de to Herrene er Gud og mammon og det er jo djevelen som driver et menneske til å tilbe mammon, så på en måte kan man jo kalle mammon for djevelens sønn.
Filmen kan også få seerne til å tenke over livet de lever og evigheten, himmel og helvete.
Filmen preges av greie spesialeffekter, men noen ganger litt overdrevet. Skuespillet er ok, men moduset i filmen er noe trist og mørkt midt i all demonisme. Demonsekvensene er bra satt sammen men hele handlingen er visst mest laget for å underholde seerne.
Dette er nok ingen film jeg vil anbefale kristne å se, for filmen inneholder ikke sann åndelighet, men er nok mer destruktiv enn oppbyggende. Filmen baserer seg på Vertigo Hellblazers tegneserie.