Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Grønn var min barndoms dal (1941)

Filmen handler om familien Morgan - med Mr. Morgan(Crisp) som familiens bestemte, men omsorgsfulle overhode og lille Huw(McDowall) som familiens skolelys. Gjennom en lengre periode, hvor nye utfordringer står i kø, får vi være med denne sammensveisede, gudfryktige familien tykt og tynt.

Vurdering

6 av 1 stemme

Fakta

1t 54min
How Green Was My Valley
Land: USA
Språk: Engelsk, Walisisk

Medvirkende

Regissør
John Ford
Forfattere
Philip Dunne
Manusforfatter
Richard Llewellyn
Forfatter
Skuespillere
Roddy McDowall
Huw Morgan
Rhys Williams
Dai Bando
Ethel Griffies
Mrs. Nicholas
Irving Pichel
Huw Morgan som voksen
Anna Lee
Bronwyn
Sara Allgood
Mrs. Beth Morgan
Morton Lowry
Mr. Jonas
Arthur Shields
Mr. Parry
Ann E. Todd
Ceinwen
Walter Pidgeon
Mr. Gruffydd
Produsenter
Darryl F. Zanuck
Produsent
Annet
Alfred Newman
Komponist
Arthur C. Miller
Cinematografi
James B. Clark
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

En klassiker med sterkt budskap

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Denne tidløse klassikeren baserer seg på Richard Llewellyns roman som tar for seg Huw Morgan som forteller om sin tidlige barndom i en liten Walsisk gruveby. Familien Morgan er en sammenspikket familie der familieforholdene begynner å sprike og for de eldste er det på tide å velge retning i livet. Vi møter også på den ny innflyttede predikanten Mr. Gruffyd og hans gjerning i den lille byen. Kullgruvearbeid er heller ikke det enkleste arbeidet i byen, spesielt når gruvearbeiderne bestemmer seg for å streike. Dette har sine konsekvenser og det som følger er noen triste skjebner, noen gode øyeblikk og mest av alt noen velsignede undertoner.I moderne tid kan man savne slike klassiske filmer med et sterkt kristent budskap som denne har. Derfor mener jeg det er ekstra viktig å ta vare på disse filmene, for hvem vet, kanskje vi aldri får sett noe lignende igjen. Filmen bærer et varmt budskap men samtidig et radikalt ett som spesielt går sterkt i mot hykleri i samfunnet og kirken. Vi følger den gudfryktige familien Morgan som har en god vane å be bordbønn og lese i Bibelen. Den lille gutten Huw er familiens nye håp også når det kommer til det åndelige. Mr. Gruffyd prøver å lære opp gutten og gi ham en god åndelig veiledning. Etter at Huw har vært sengeliggende noen måneder pga. en hendelse som gjorde beina hans urørelige så forteller Mr. Gruffyd: ”Du har vært heldig Huw, heldig som har lidd, og heldig som har tilbrakt disse lange månedene i sengen. For slik har Gud gitt deg en sjanse til å vokse i ånden. Og som din far rengjør lampen for få godt lys, må du også holde ånden ren.” Videre sier han om bønn: ”Bønn er bare et annet ord for god, ren og direkte tenking. Når du ber, tenk. Tenk grundig på hva du sier. Gjør tankene dine til solide ting, og på den måten vil bønnen ha styrke, og den styrken vil bli en del av deg, kropp, tanken og ånd.”

Noe tidligere i filmen så nevner fortelleren Huw om sine gudfryktige foreldre: ”For hvis min far var husets overhode, var min mor dets hjerte”. Et veldig fint sitat synes jeg. Dette er bare noen få sitater fra en utmerket film som har et budskap som kan få kirken til å våkne opp og mennesker til å tenke.

Salme 23 blir også opplest med oppfordring fra sønn til far, noe som legger igjen en godfølelse i huset.

Selv om filmen har noen triste skjebner så tar den vare på viktige ting som taler til hjertet, et budskap om mennesker som levde i en tid da man virkelig måtte jobbe for sitt levebrød.Filmen er en fortjent vinner av fem Oscar-statuetter i sin tid, bl.a. for beste film, regi(John Ford) og birolle(Donald Crisp). God og Oscar-belønnet foto er også på dagsorden i dette mesterverket. Vi får også stadig høre noen sangtrudelutter av syngende gruvearbeidere på vei til jobb.Dette er nok en av mine favoritter innenfor svarthvit film og kan anbefales for store og små. Filmer som dette, selv om de er gamle, er verdt å ta vare på. Dette er en film som berører og kanskje også distraherer, ransaker og vekker opp.
6 av 7 - -
0.21 sekunder