Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Brigham Young (1940)

Etter Mormonernes grunnlegger Joseph Smith's(Price) død, overtar Brigham Young(Jagger) som leder. Han leder dem vestover mot Utah, et "lovet land" der de kan unnslippe religiøs forfølgelse. Men utfordringene på reisen blir mer enn mann mot utemmet stykke land, etterhvert som speideren Jonathan Kent(Power) oppdager at han er forelsket i en ikke-mormonsk jente(Darnell).

Vurdering

4 av 1 stemme

Fakta

S
1t 53min
Brigham Young: Frontiersman
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Henry Hathaway
Forfattere
Louis Bromfield
Manusforfatter
Lamar Trotti
Manusforfatter
Skuespillere
Vincent Price
Joseph Smith
Dean Jagger
Brigham Young
Moroni Olsen
Doc Richards
Tyrone Power
Jonathan Kent
Davison Clark
Johnson
George Melford
John Taylor
Selmer Jackson
Caleb Kent
John Carradine
Porter Rockwell
Ann E. Todd
Mary Kent
Arthur Aylersworth
Jim Bridger
Produsenter
Darryl F. Zanuck
Produsent
Kenneth Macgowan
Medprodusent
Annet
Alfred Newman
Komponist
Arthur C. Miller
Cinematografi
Robert Bischoff
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Et historisk innblikk i mormonforfølgelsene

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

”Brigham Young” er et interessant stykke mormonsk historie. Det hele starter rundt tiden da grunnleggeren Joseph Smith dør, og forfølgelsene som begikk på den tiden og hvordan flere mormonerfamilier flyktet og grunnla det som i dag er Salt Lake City. Det var ingen enkel kamp de måtte gjennom, men det skjedde et mirakel som har resultert at mormonerne er til den dag i dag.Filmen fokuserer mer på forfølgelsen, flukten og tilblivelsen av det som i dag er kjent som Salt Lake City, enn mormonernes tilblivelse, liv og lære. De fleste av sitatenes om blir nevnt er hentet fra Bibelen og ikke Mormonens bok.

I forhold til Bibelens lære så siterer dessverre grunnlegger Joseph Smith, etter utallige opptøyer fra motstanderne, følgende: ”Vi er ferdig med å vende det andre kinnet til” og dermed oppfordrer han til å ta igjen eller forvsare seg mot dem som plager dem. Jeg vet ikke hvordan det historiske utartet seg på dette området, men det blir ikke så mye av dette i filmen, så man slipper å bli veldig skuffet. Joseph Smith virket allikevel å ha et sunt forhold til penger og eiendeler og holder seg ganske bokstavelig til det som kommer frem i Apostlenes gjerninger om å dele alt og å ha ting felles.

Vi får ikke noe særlig innblikk i det beryktede flerkoneri konseptet, men hører det sitert med jevne mellomrom.

En annen ting filmen fokuserer mye på er åpenbaringer og det blir fort strid om disse er ekte eller ikke og hvem som har de ekte åpenbaringene og hvem som ikke har det. Dette slukes uten at det har noen som helst grunnlegg i Bibelen.Til å være laget i 1940 er dette et godt stykke filmverk, selv om det er noen merkbare feil her og der når det kommer til noe av det tekniske. Skuespillet er greit og fungerer dugendes bra og historien er interessant å følge med på selv om det hadde vært interessant om man gikk litt dypere inn i historien enn det som blir gjort.Ingen Oscar vinner, men heller ingen dårlig film av den grunn, selv om det kristne budskapet ikke akkurat tyter frem så tydelig, så er dette en kamp om mormonsektens overlevelse. Mormonkirken er nå oppi ca.13 millioner medlemmer på verdensbasis og de fleste utenfor USA holder til i Latin Amerika. Filmen er et interessant stykke historie men Mormonerne blir fortsatt sett på som en sekt i likhet med Jehovas Vitner og andre sekter som viker såpass fra klassisk kristen tro at de faller i den kategorien og anser seg også som den eneste sanne kirke i denne tid. Se denne hvis du er interessert i et stykke Mormonhistorie.
4 av 7 - -
0.31 sekunder