Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Hans Nielsen Hauge (1961)

Året er 1804. Kronprins Fredrik(Lerdorff Rye) regjerer i Danmark-Norge. Fra det Kongelige Danske Kanselli går det ut arrestordre på Hans Nielsen Hauge(Sunderland). Arrestordren går til alle amtsmenn i Norge, og Hans Nielsen Hauge blir ført til Christiania i jern. Filmen følger rettsaken mot Hans Nielsen Hauge. Gjennom tilbakeblikk får vi inntrykk av hans tidligere liv og virke. Saken mot Hans Nielsen Hauge tok mange år. København fant ingen grunn til å forhaste seg. Det var brytningsår i Norge, og ute i Europa var Napoleon løs. Dommen falt først i 1813.

Vurdering

4.67 av 1 stemme

Fakta

1t 28min
Land: Norge
Språk: Norsk, Dansk

Medvirkende

Regissør
Kåre Bergstrøm
Forfattere
Colbjørn Helander
Manusforfatter
Skuespillere
Preben Lerdorff Rye
Kong Fredrik den 6
Harald Heide Steen
Bjørnstadbonden
Espen Skjønberg
Mikkel Nielsen Hauge
Lasse Kolstad
Lensmann Ole Nielsen Hauge
Hans Coucheron-Aamot
Sorenskriver Aars
Georg Løkkeberg
Biskop Schønheyder
Helge Essmar
Fengselsdirektør
Per Sunderland
Hans Nielsen Hauge
Astrid Sommer
Bondekone
Wilfred Breistrand
Løytnant i Fredrikstad
Produsenter
Bjarne Stokland
Produsent
Annet
Grethe Heier
Produksjonsdesign
Sverre Bergli
Cinematografi
Jolly Kramer-Johansen
Komponist
Bjørn Breigutu
Redigering
Kai Rasch
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

Et viktig stykke norsk historie

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Hans Nielsen Hauge var kjent for sin virksomhet som lekpredikanten som fartet land og strand med strikketøy og bibel i hånd og forkynte evangeliet. Filmen tar for seg historien om denne Gudsfryktige mannen som ansees å være et av landets mest kontroversielle personligheter, både elsket og hatet. Med sine husfelleskap og evangelisering, uten støtte fra den statlige kirken, møter han motstand akkurat fra kirkelig hold og blir falsk anklaget på forskjellige områder og dømt før en dom er blitt avsatt. Hans bror Mikkel kjemper hardt for å få ham løslatt ved å bl.a. bruke den norske lov for å få ham frifunnet.Jeg har ikke satt meg så dypt inn i historien om Hans Nielsen Hauge, selv om det burde vært pensum for enhver troende i det norske land. Men filmen er et godt sted å starte. Filmen tar for seg det en kristen vil kunne møte på sin vei, nemlig forfølgelse og sterke misforståelser. Og som en historisk biografi basert på sanne hendelser om Hans Nielsen Hauge så blir filmen noe mer enn bare en film i den kristne sjangeren, men også en viktig del av norsk historie og kultur.

Vi møter den nylig avdøde Per Sunderland i rollen som lekpredikanten Hans Nielsen Hauge. Han klarer å leve seg godt inn i rollen og er kanskje den som gir filmen mest liv gjennom sin rolleprestasjon, i en film som stort sett har et gammeldags og teatralsk prestasjonspreg over seg.Selv om filmen gir en grei oppsummering av livet til Hauge så savner jeg et dypere innblikk i virksomheten hans og de mer emosjonelle sidene ved hans virke. Filmen er ikke så lett å få tak i her til lands og finnes kun tilgjengelig i VHS format. Den finnes også å få tak i på noen bibelskoler og teologiske fakultet. Utenom dette så finnes den også til utleie som streaming på filmarkivet.no for en grei penge. I sin tid var filmen også kjent for å være den dyreste norske spillefilmen og det er kanskje på tide at denne kulturskatten kommer seg på DVD og lettere tilgjengelig for det norske folk?
4.67 av 7 - -
0.34 sekunder