Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

IMDb (6.7)
Stream på

Martin Luther (1953)

I 1517 spikret den katolske presten Martin Luther(MacGinnis) et sjokkerende dokument på døren til kirken i Wittenberg, som tok et kraftig oppgjør med Vatikanet og dets maktsystem, noe som var startbølgen på en revolusjon som kom til å sende sjokkbølger gjennom hele Europa de kommende århundrene. Luther talte ut på en krass og utfordrende måte, opprørt over kirkens praksis av å bl.a. selge tilgivelse og frelse på de fattiges bekostning.
Gjennom kriser og prøvelser nekter han å frasi sin overbevisning og blir som følge av dette lovløs og dødsdømt av den katolske kirken. Beskyttet og skjult av den mektige Baronen av Tyskland overlever Luther og hans verk som senere får en sentral betydning i det som er blitt kjent som den store reformasjonen.

Vurdering

4.33 av 1 stemme

Fakta

S
1t 46min
Land: USA, Tyskland
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Allan Sloane
Manusforfatter
Lothar Wolff
Manusforfatter
Jaroslav Pelikan
Manusforfatter
Theodore G. Tappert
Manusforfatter
Skuespillere
Niall MacGinnis
Martin Luther
John Ruddock
Vicar vin Staupitz
John Wiggin
Forteller
Alexander Gauge
Tetzel
Pierre Lefevre
Spalatin
Guy Verney
Melankton
Alastair Hunter
Carlstadt
David Horne
Hertugen Frederick
Fred Johnson
Prior
Philip Leaver
Pave Leo X
Produsenter
Lothar Wolff
Produsent
Louis De Rochemont
Medprodusent
Robert E.A. Lee
Sjefsprodusent
Annet
Mark Lothar
Komponist
Joseph C. Brun
Cinematografi
Fritz Stapenhorst
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Gammelt om Luther

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Dette er en av de tidlige filmatiseringene av Luthers liv og reformasjonen i begynnelsen av 1500-tallet. Nial MacGinnis spiller Luther i denne lutherske produksjonen fra 1953. Vi følger begynnelsen av hans teologistudier og får dermed et innblikk i hans livs vendepunkt som også fører til avskåringen fra den katolske kirke og videre til en reformasjon verden aldri har sett maken til.Luthers liv avslører mange av de falskheter den katolske kirke står for og har stått for i hundreder av år. Noen av disse retningene kan kanskje ligne mer det lutherske mens andre, de mer ekstreme i dag, kan minne om de på Luthers tid. Filmen får godt fram et budskap om tro, omvendelse og hellighet og gir oss også noen leksjoner om viktigheten i kjærlighet. Jeg skulle allikevel gjerne sett et mer markert skille bli portrettert i Luthers liv noe Luther filmen fra 2003 får til på en noe bedre måte.Filmen ble nominert til to Oscar-statuetter i sin tid, for beste svart hvit scenografi og fotografering. Fotograferingen i seg selv fungerer greit men fotokvaliteten er nok ikke den aller beste og lyden blir noe dårlig til tider. MacGinnis gjør allikevel en mer eller mindre god rolletolkning som Luther, selv om jeg har mer sansen for Joseph Fiennes rollefigur i filmen fra 2003.En grei presentasjon om Luthers liv som kan bli noe kjedelig og uklar til tider men klarer å ta seg opp til kokepunktet når Luthers urokkelige ytringer kommer frem gjennom håndfaste teologiske bevis utifra Bibelen. Filmen finnes bl.a. også i 1973, 1983 og 2003 versjon.
4.33 av 7 - -
0.59 sekunder