Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

The Jewish Cardinal (2013)

"The Jewish Cardinal" forteller den sanne historien om Jean-Marie Lustiger, sønnen til Polsk-Jødiske immigranter til Frankrike. Han beholdt identiteten som Jøde selv etter å ha konvertert til katolisismen som ung gutt og senere utdannet seg som prest. Han stiger fort i gradene i kirken og ble av Pave Johannes Paul II satt inn som Erkebiskop av Paris. Der fant han en ny plattform til å hedre sin doble identitet som Katolsk Jøde, noe som gav ham både venner og fiender fra begge grupper. Når noen Karmelittiske nonner tar i bruk noen bygninger i Auschwitz er Lustinger nødt til å forhandle mellom de to partene som har intresse i konflikten som oppstår og blir satt på valg om å ta side.

Vurdering

5 av 1 stemme

Fakta

1t 36min
Le métis de Dieu
Land: Frankrike
Språk: Fransk

Medvirkende

Regissør
Ilan Duran Cohen
Forfattere
Ilan Duran Cohen
Manusforfatter
Chantal Derudder
Manusforfatter
Skuespillere
Bruno Todeschini
Théo Klein
Laurent Lucas
Jean-Marie Lustiger
Aurélien Recoing
Jean-Paul II
Audrey Dana
Fanny
Pascal Greggory
Albert Decourtray
Grégoire Leprince-Ringuet
Le père Julien
Alex Skarbek
Père Kristof
Produsenter
Ilan Duran Cohen
Medprodusent
Joëy Faré
Produsent
Annet
Elif Uluengin
Redigering
Nathaniel Méchaly
Komponist
Christophe Graillot
Cinematografi
Fabrice Rouaud
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Innenfor den katolske kirke ispedd litt munterhet

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Jean Marie Lustinger var en katolsk kardinal i Frankrike med en litt annerledes bakgrunn enn de fleste i sin stilling. Han var nemlig Jøde. Det tar ikke lang tid før han blir lagt merke til fra høyere hold og nominert som kandidat for et bispesete. Denne filmen tar for seg hans reise opp i gradene i den katolske kirke fra å være prest til biskop og så erkebiskop av Paris og kardinal, alt mens han samtidig må forholde seg til sin Jødiske bakgrunn og være tro til sine verdier. Det handler om å balansere seg mellom diplomati og hypokrati, som Paven nevner i filmen.

Basert på en sann historie så er det en glede å få et lite innblikk i noen av den katolske kirkens moderne “helter” om man kan kalle ham det. Uortodoks, røykende, tydelig, godt likt, munter, temperamentsfull, jødisk og fast bestemt til å snu den negative trenden som kristendom har i landet sitt. Dette er noen av stikkordene som vi lærer om Lustinger og som setter tonen i til filmen.

Det merkes at filmen starter på litt lystigere toner, men tar etterhvert en litt mer trist vending når Lustinger skal konfroteres med sin fortid. Valg er nok gjort for å vise den katolske kirken fra sine beste sider og med litt humor folkeliggjøre den, men det er grenser for hvor underholdende man kan gjøre livet i den katolske kirken og holde den seriøse tonen som forventes i en film som denne. Det blir mye politisk snakk. Det gjør at det blir noe kjedelig å følge med i lengden, selv om tematikken rundt Lustinger er viktig med hans rolle som jødisk og hans vilje til å bevare minnet om Holocaust, samtidig som han først og fremst må tekkes de kristne og særlig paven som kommer fra Polen.
5 av 7 - -
0.69 sekunder