Karol: A man who became Pope (2005)
Dette er den sanne historien om Karol Wojtyla(Adamczyk), den polske arbeideren og forfatteren som ble en av verdenshistoriens mest berømte og beundrede personer - Pave Johannes Paulus II. Vi følger ham fra tidlige krigstider der han kjemper med troen, men der han til slutt lar kjærligheten seire og begir seg inn på teologistudier som etterhvert gir ham en helt ny retning i livet.
Vurdering
5 av 1 stemme
Fakta
Medvirkende
Regissør
Giacomo Battiato
Forfattere
Giacomo Battiato
Manusforfatter
Manusforfatter
Pietro Valsecchi
Manusforfatter
Manusforfatter
Gianfranco Svidercoschi
Forfatter
Forfatter
Carmelo Pennisi
Manusforfatter
Manusforfatter
Skuespillere
Kenneth Welsh
Professor Wojcik
Professor Wojcik
Hristo Shopov
Julian Kordek
Julian Kordek
Ennio Fantastichini
Maciej Nowak
Maciej Nowak
Matt Craven
Hans Frank
Hans Frank
Violante Placido
Maria Pomorska
Maria Pomorska
Piotr Adamczyk
Karol Wojtyla
Karol Wojtyla
Edward Linde-Lubaszenko
Polsk biskop
Polsk biskop
Tadeusz Bradecki
Pralat Kurowski
Pralat Kurowski
Adrian Ochalik
Jerzy Kluger
Jerzy Kluger
Wojciech Leonowicz
Feliks
Feliks
Produsenter
Pietro Valsecchi
Produsent
Produsent
Camilla Nesbitt
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Annet
Ennio Morricone
Komponist
Komponist
Giovanni Mammolotti
Cinematografi
Cinematografi
Alessandro Heffler
Redigering
Redigering
Janusz Sosnowski
Produksjonsdesign
Produksjonsdesign
Lignende filmer
Anmeldelser
Sterkt om den tidligere paven
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
Dette er en sterk historie om livet og oppveksten til Pave Johannes Paulus II basert på boken “Stories of Karol: The Unkown Life of John Paul II” av Gianfranco Svidercoschi. Den tar for seg livet hans fra sen ungdom av i Krakow i 1939, til innsettelsen hans til pavetronen. Vi følger ham fra krigens harde dager med forfølgelse av polakker og jøder, dager der han mister flere av sine nærmeste og grunnen til hat og hevn skulle hatt sin rett, men der Karol(som han opprinnelig het) velger kjærlighetens og tilgivelsens vei. Midt i alt dette følger vi en ydmyk prestestudent som fremmer kjærligheten fremfor det grusomme hatet som nazismen og kommunismen førte med seg. Vi følger hans forfremmelse til kardinal og så til slutt til å bli paven innenfor den katolske kirken.
Jeg var meget spent på hvordan man ville portrettere paven på film og hvilken bakgrunn han hadde som til slutt førte ham inn på den såkalte pavetronen. Historien er forbløffende og jeg er positivt overrasket selv om jeg er skeptisk til største delen av det som går under den katolske kirke i dag. Hvis vi skal være sterkt uenige i mye av den katolske teologien så skal det mye til for å være uenig i det livet dette mennesket, som senere ble pave, levde og mesteparten av ordene han taler i løpet av filmen. Kjærligheten han sprer rundt seg i liv, ord og tale ser ut til å fungere til å stoppe kjeften på de mest barbariske og bedragerske menn, og til å forvandle liv rundt seg.
Når dette er sagt så skal vi se på den mer evangeliske siden av filmen. Vi får sitert en del skriftsteder, noe som alltid varmer hjerte, når de blir sitert i positiv kontekst på film. Kjærligheten har veldig stor fokus i filmen, noe tilgivelsen også får etter hvert. I og for seg selv så er det ikke noe feil i det, men noen ganger blir den sanne bibelske autoriteten bak kjærligheten, nemlig Kristus, noe skjult, selv om den til tider også kommer fram. Samtidig så blir det ikke noe ransakende tale overfor det katolske folk fra pavens side. Vi oppfordres til kjærlighet og tilgivelse, noe som særlig kan være utfordrende for den som ikke er født på ny og i besittelse av Guds kjærlighet, men der det ikke først oppfordres til omvendelse fra synd og total tillit til Jesus som Herre og frelser, noe folket hadde trengt i første omgang. Vi ser også tendenser til tilbedelse av Madonnaen, som også paven erklærer sin tillitt til i sin innsettelses tale i siste del av filmen.
Som innsatt pave så ser vi et glimt av en kardinal som i det han bøyer seg ned for pavens fot, blir forhindret av paven, som ser ut til å nekte tilbedelse og gir kardinalen heller en vennskapelig klem.
Selv om noen katolske trekk inntrer så er det noen sitater verdt å ta til seg. Han nevner bl.a. angående trosdebattene som foregår med ateistene, at vi ikke bør begynne med bevisene på Guds eksistens, men med å reflektere over menneskets dype og radikale ensomhet. Et sitat verdt å fundere over for hver enkelt troende i dag som er en i hugget tilhenger av å få ateister til å bli troende!
Kvalitetsmessig er dette et godt produkt til å være en fjernsynsproduksjon og skildrer ondskapen under andre verdenskrig med en sterk kontrast til det kjærlighetsbudskapet som den kommende paven forkynner. Stemningsfull musikk får vi også av Ennio Morricone, kjent bl.a. fra filmene i ”Bibelen” serien.
Som sagt så anser jeg mye av den katolske læren som vranglære og totalt ubibelsk. Til tider er det vanskelig å forstå hvorfor ikke flere katolikkers øyne blir åpnet for Sannheten og den forførelse som foregår i den katolske kirke, når man i dag bl.a. har Bibelen på de aller fleste språk. Det er bare et bevis på hva gammel tradisjon har ført med seg og hvor hardt det er å bryte dens barrierer. Når det er sagt så tror jeg også samtidig at det har levd noen gudfryktige katolikker opp igjennom tidene. Kanskje noen tradisjoner har hengt ved som for eksempel ytre ting, men der det indre livet har vært forandret og Gudslivet har strømmet fram. I Karols tilfelle skal jeg ikke si ting for sikkert, siden jeg kun har sett denne filmen om livet hans og ikke noe særlig mer. Allikevel kan jeg ikke utelukke at den kjærligheten han står fram med, som vist i filmen vel å merke, har tendenser til Guddommelig og bibelsk utspring. Min oppgave er å anmelde en film, være om hvem som helst kristen eller religiøs person, ut ifra det forholdet filmen viser at personen har til Gud og det livet som strømmer ut slik filmen presenterer det, hvis ikke filmen går stikk i strid med en biografi eller sannheten om personens liv. Stort sett regner jeg med at denne filmen holder mål, men ser heller ikke bort ifra at mye er utelatt, det være seg positive eller negative ting. Stort sett er dette en positiv film som også protestanter kan ha noe å lære av, bare løsrevet fra prestekapper, kardinalfrakker og negative pavetanker.