Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Defiance (2008)

Året er 1941 og de tyske styrkene har inntatt Øst-Europa. De tre brødrene Bielski(Craig, Schreiber og Bell) unngår fangenskap og finner beskyttelse i den tette skogen de har kjent siden de var barn. Her starter de en desperat kamp mot nazistene og snur en primitiv kamp for å overleve, til en kamp med langt større konsekvenser, nemlig en måte å hevne drapene på deres kjære ved å redde tusenvis av andre.

Til å begynne med er alt de kan gjøre å prøve å holde seg i live. Men gradvis, ettersom ryktene om deres dristighet sprer seg, begynner de å tiltrekke seg flere folk som er villige til å risikere alt for kun et øyeblikk med frihet.

Vurdering

5 av 2 stemmer

Fakta

2t 11min
Land: USA
Språk: Engelsk, Russisk, Tysk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Edward Zwick
Manusforfatter
Clayton Frohman
Manusforfatter
Nachama Tec
Forfatter
Skuespillere
Liev Schreiber
Zus Bielski
Iddo Goldberg
Yitzchak Shulman
Allan Corduner
Shamon Haretz
Tomas Arana
Ben Zion Gulkowitz
Jodhi May
Tamara Skidelsky
Ravil Isyanov
Viktor Panchenko
Vaidotas Martinaitis
Hvitrussisk politioffiser
Daniel Craig
Tuvia Bielski
Jamie Bell
Asael Bielski
Produsenter
Edward Zwick
Produsent
Clayton Frohman
Medprodusent
Andrew Litvin
Medprodusent
Pieter Jan Brugge
Produsent
Marshall Herskovitz
Sjefsprodusent
Alisa Katz
Medprodusent
Troy Putney
Medprodusent
Roland Tec
Medprodusent
Gary Tuck
Medprodusent
Alex Boden
Produsent
Annet
Eduardo Serra
Cinematografi
Steven Rosenblum
Redigering
Dan Weil
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

Jødene gjør motstand

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Basert på boken ”Defiance: the Bielski Partisans” av Nachama Tec tar denne filmen oss med på en utrolig reise inn i skog og mark der det utkjempes en krig utenom det vanlige. En flokk med jøder samler seg for å gå til motangrep mot tyske tropper og en historisk, viktig og spennende kamp er i gang.

Vi møter den nye James Bond figuren Daniel Craig i rollen som Tuvia, den nye ”Moses” som tar på seg oppgaven å lede det jødiske folk ut av tyskernes undertrykkelse! En oppgave som blir alt annet en lett når både kulde, indre konflikter, mangel på mat, sykdom og uenigheter blir sentrale ting i leiren.Filmen er basert på en sann historie fra andre verdenskrig og dermed klarer den også å fange min oppmerksomhet. Det er noe med disse hendelsene fra krigen som er både viktig og interessant å få med seg!

Underveis i filmen går mine tanker tilbake til tiden da Moses får i oppdrag å føre Israels folk ut fra Egypt, noe jeg kan si filmen gir et fint bilde på! Man får dermed et lite innblikk i hvordan Moses måtte ha hatt det som en leder for et folk som stadig gjorde opprør, og ikke minst de valg han måtte ta! Valgene var ikke alltid lette, men de måtte tas! Heltemot, hevn, ære, offer og befrielse er sentrale elementer i denne filmen der alle mann velger å slåss til siste slutt for jødenes frihet.

Som Guds utvalgte folk så er jødenes historie lang, konfliktfull, grusom, kaotisk, misforstått og sikkert mye mer. Denne filmen gir oss nok et blikk i håpløsheten jødene møtte under krigen, en håpløshet vi bare kunne tenke oss! Som mennesker i et velstandsrikt land så har vi ingenting å klage over når vi ser en slik film og minnes de grusomheter jødene måtte gjennom i en tid som dette.

Filmen følger det gammeltestamentlige prinsippet ”øye for øye, tann for tann” ved å hevne seg over tyskerne som har oppført seg som dyr mot det jødiske folk. Prinsippet Jesus kom med var allikevel å elske sine fiender, noe filmen forståelig nok ikke tyr til når det er snakk om jøder, men samtidig er det forståelig at en slik hendelse kunne finne sted under en grusom tid med grusomme skjebner for utallige jøder!Filmen er meget godt laget, med gode effekter, virkelighetsnære kulisser, og man føler at man blir en del av filmen! Den klarer å fenge med sin gode historie, Oscar og Golden Globe nominerte musikk, virkelighetsnære kampsekvenser og ikke minst troverdig skuespill som foregår på gebrokken engelsk og flytende russisk blandet med noen tyske fraser! Daniel Craig gjør en troverdig innsats som en selvutnevnt leder for et rebelsk folk som sammen klarer å skape historie i skog og mark!Denne filmen plasserer seg nok blant de filmer som har gjort størst inntrykk på meg innenfor krigsfilmer som angår jødene fra andre verdenskrig, sammen med filmer som ”Flukten fra Sobibor”, ”Pianisten”, ”The Devil’s Arithmetic” mf.

Har du en dårlig dag så vil jeg på en måte anbefale deg denne, så innser du hvem som egentlig hadde dårlige dager noen tiår tilbake i tid og at du muligens ikke har det så ille som du selv ofte vil tro.
5.33 av 7 - -

Aktiv eller passiv motstand?

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Kanskje noe av det mest sentrale teamet i ”Defiance” er hvorvidt en jøde under andre verdenskrig kunne ty til vold og aktiv motstandskamp mot tyskerne. De aller fleste jødene gav seg uten stor kamp, for de hadde ikke så mye å bidra med mot overmakten, så når Bielski brødrene velger å kjempe så blir det alt fra lett. Spørsmålet om hvorvidt en jøde kunne ta opp kampen og ”øye for øye” er spørsmålet som dukker opp etter at Tuvia har fått smake på hevnen mot de som drepte hans foreldre. Det blir likevel splittelse når Tuvia velger en fredeligere motstandskamp der hensikten er å redde så mange jøder som mulig mens broren Zus går for en aktiv motstand og blir med i den russiske geriljaen for å drepe så mange tyskere som mulig.Vi får del i livet i skogen blant de jødene som valgte å skjule seg og kjempe, hvordan splittelse, matmangel, angrep, sykdom og kjærlighet takles under de vanskeligste forhold. Hvem kan man stjele fra? Hvem kan man drepe? Kan man beholde humaniteten når hatet og livets behov mangler? Mange vanskelige spørsmål som filmen prøver å behandle. Det gis noe innsikt i jødedommen, sammen med noen historieske referanser til først og fremst Moses, men også Makkabeerne og Bar Kochbas opprør mot romerriket – der disse fortidens helter blir forbilder for kampen og skaper et snev av håp.”Defiance” fenger absolutt, med godt skuespill, velregissert action, god stemningsfull musikk, men kan bli litt stillestående til tider siden mesteparten av handlingen er lagt til skogene og det varierer veldig mellom mye action og de mer stillegående scenene om skogsamfunnets utvikling og småproblem. En god film basert på en sann historie om en litt annerledes heltehistorie fra krigen, som også berører dypere enn skytevåpen og eksplosjoner.
4.67 av 7 - -
0.47 sekunder