Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Flukten fra Sobibor (1987)

I 1942 iverksetter SS-sjefen Heinrich Himmler ”Operation Reinhard”, med ett formål: å gasse ihjel flest mulig jøder på kortest mulig tid. En rekke hemmelige dødsleire opprettes. En av dem er Sobibor. I løpet av atten måneder slukkes en kvart million liv her. Barn og kvinner drepes først. Bare seks hundre mennesker skånes, inntil videre, for å jobbe som slaver. En eneste tanke holder dem oppe: Å flykte. Dødsleirens kommandant har fått klare ordre: For hvert menneske som greier å flykte, skal like mange fanger henrettes. Med dette i bakhodet iscenesettes den andre verdenskrigs mest dristige rømningsplan. Alle skal flykte. Samtidig!

Vurdering

6 av 1 stemme

Fakta

2t 23min
Escape from Sobibor
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Jack Gold
Forfattere
Thomas Toivi Blatt
Forfatter
Richard Rashke
Forfatter
Reginald Rose
Manusforfatter
Stanislaw Shlomo Szmajzner
Forfatter
Skuespillere
Ned Vukovic
Morris
Alan Arkin
Leon Feldhendler
Peter Jonfield
Kapo Sturm
Rutger Hauer
Alexander 'Sasha' Pechersky
Jack Shepherd
Itzhak Lichtman
Linal Haft
Oberkapo Porchek
Klaus Grunberg
Sgt. Bauer
Joanna Pacula
Luka
Hartmut Becker
Sgt. Gustav Wagner
Emil Wolk
Samuel
Produsenter
Howard P. Altson
Medprodusent
Dennis E. Doty
Produsent
James Easter
Medprodusent
Martin Starger
Sjefsprodusent
Annet
Georges Delerue
Komponist
Allan Starski
Produksjonsdesign
Ernest Vincze
Cinematografi
Keith Palmer
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Krigsthriller i toppklasse

En neglebitende, spennende og sann historie fra dødsleirene i Sobibor, en historie som nazistene klarte å gjemme for den øvrige verden i over 40 år, men nå har sannheten bak grusomhetene der endelig kommet frem i lyset gjennom denne filmen som igjen baserer seg på boken til Richard Rashke om den mest suksessrike flukten fra en tysk konsentrasjonsleir under den andre verdenskrig.Filmen viser hvordan håpløshet for å overleve bringer alle leirene i Sobibor sammen for å danne historiens største flukt fra et av tyskernes fryktelige dødsleire under andre verdenskrig. Her handler det om å overleve det verste, ta sjanser, heltemot, hevn og overgivelse til det å ha ett syn for øye, nemlig det å overleve.

Dette er ingen kristen film, men tar for seg noe av jødenes historie og deres kamp om friheten. Det at filmen er basert på en sann historie og omhandler grusomhetene i konsentrasjonsleirene og hva det kan lære oss er med å løfter opp budskapsnivået i filmen. Filmen vil få oss til å føle med jødene og kanskje få et større hjerte for Israel generelt.En film der bildekvaliteten ikke er den aller beste, men skuespill og filmmessig så seirer denne over litt labert bilde og fortjener seg opp til to Golden Globe priser, for beste birolle (Rutger Hauer) og for beste miniserie. Alan Arkin ble også Golde Globe nominert til beste skuespiller!

Selvom filmen har noe dårlig bildekvalitet og er spilt inn i 4:3 oppløsning så gir det filmen kanskje et litt mer virkelighetsnært bilde av det som skjedde enn den kanskje hadde fått ellers. Med hjelp av et inspirerende manus av Reginald Rose så blir filmen en minnesverdig hyllest for de overlevende jødene fra grusomhetene under naziregimet.En meget sterk film om overlevelse i noenlunde «Prison Break» stil som får en til å bite negler og få et alvorspreg over det som virkelig har skjedd. Orginalversjonen av filmen ble utgitt som en miniserie på to deler til TV, men nå satt sammen til en mer helhetlig filmversjon. Den finnes også i en kortere versjon i underkant av to timer, der man har droppet noe av sidehandlingen. En film som alt i alt kan anbefales for hver og en som er interessert i livet i konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig.
6 av 7 - -
0.35 sekunder