Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Holocaust (1978)

Dr. Joseph Weiss(Weaver), hans kone Berta(Harris) samt deres tre barn er en velberget og høyt ansett familie i Berlin i 1935. Når nazistene tar makten forandres alt og livet henger plutselig i en tynn tråd for dem alle. Parallellt med deres forferdelige skjebne møter vi også den godhjertede tyske advokaten Eric Dorf(Moriarty), som i sitt forsøk på å skape trygghet for sine nærmeste isteden forvandles til en kjølig massemorder.

Vurdering

5 av 1 stemme

Fakta

7t 28min
Holocaust: The Story of the Family Weiss
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Marvin J. Chomsky
Forfattere
Gerald Green
Manusforfatter
Skuespillere
Ian Holm
Ian Holm
Heinrich Himmler
David Warner
Reinhard Heydrich
Lee Montague
Onkel Sasha
Murray Salem
Analavitz
Irene Prador
Maria Kalova
Cyril Shaps
Weinberg
Joseph Bottoms
Rudi Weiss
Tom Bell
Adolf Eichmann
Produsenter
Pia Arnold
Medprodusent
Robert Berger
Produsent
Herbert Brodkin
Sjefsprodusent
Annet
Wilfred Shingleton
Produksjonsdesign
Alan Heim
Redigering
Brian Smedley-Aston
Redigering
Stephen A. Rotter
Redigering
Robert M. Reitano
Redigering
Craig McKay
Redigering
Brian West
Cinematografi
Morton Gould
Komponist

Lignende filmer

Anmeldelser

Et viktig stykke Holocaust historie

”Holocasust” er en sterk mini-serie om grusomhetene som tok sted under andre verdenskrig. Vi følger familien Weiss før utryddelsen begynte og deres gode forhold til flere tyske venner, men et forhold der flere fra den tyske siden skimter med blikk om at jødene ikke burde hatt den status de har i samfunnet. Dette er starten til Hitlers store plan om å utrydde Europas jødiske befolkning. Videre følger vi historien utarte seg inn i det mest groteske, men samtidig møter vi på jøder som nekter å gi seg og noen velger til og med å kjempe tilbake. Historien som serien omhandler baserer seg ikke på en sann historie men gir et inntrykk av hvordan det kunne være å være jøde når disse grusomme hendelsene tok sted.Dette er et viktig stykke krigshistorie. Vi får innblikk i flere forskjellige leirer og hvordan tyskerne stadig prøvde å pynte på sannheten og sette jødene i et dårlig lys. Vi kan bli obs på hvordan store deler av verden i dag er mot jødene og hvordan jødehatet igjen har begynt å vokse fram, også blant vanlig sivilfolk. Dette er en av grunnene til at dette er en serie som alle burde få med seg og som kanskje får oss til å tenke litt etter om dagens situasjon kan være en opptrapping mot noe lignende.

Serien viser også tydelig hvordan Hitler misbrukte kristennavnet og gav den en betydning som er stikk i strid med det Bibelske. Samtidig så virker det også som om alle de som gikk i kirken eller ikke var jøder, var kristne.Når dette er sagt, så sliter filmen med noe dårlig bilde og til tider litt rotete handling. Allikevel så reddes den av et ganske godt og prisbelønnet skuespillrepertoar som er med og gir filmen den troverdighet og virkelighetspreg den ellers ville ha manglet, selv om den delen kunne ha vært bedre. Filmen får ellers også til tider et ganske godt driv over seg, selv om den tidvis lider av noe dårlig kulisser. En annen ting som kan trekke ned på noe av kvaliteten er at det stadig snakkes om store tall av jøder i leirene, men vi får kun et lite innblikk hos noen fåtall. Her har sikkert budsjettet noe med saken å gjøre, men den hadde også fortjent å bli vist frem på en mektigere måte der man får frem et litt større spekter av det som skjedde. Grusomhetene blir også skjult på best mulig måte og det er spart på blod og effekter som ville gjort serien enda sterkere. Men dette er nok gjort med tanke på at serien kunne blitt vist til flest mulig uten å bli altfor visuelt sterk, selv om den inneholder sekvenser som kan være sterk kost for noen.

Serien inneholder ikke så mange imponerende effekter, men mer forenklede triks som kan få det hele til å virke virkelighetsnært for dem som ikke er så opphengt i effektenes synlighet.

Denne miniserien har tydeligvis imponert kritikere og mottok bl.a. 8 Emmy priser og 2 Golden Globes bl.a. for beste TV-skuespillere, Michael Moriarty og Rosemary Harris.Stort sett så har historien et driv over seg som får en til å følge med gjennom det hele til siste slutt selv om mangelen av det overnevnte skimter med sitt fravær. Vi får også et innblikk i historien som utspiller seg i Sobibor der fangene bestemte seg for å flykte fra leiren. Dette er det også laget en egen film om med tittelen ”Flykten fra Sobibor” som kan anbefales for den som er interessert.

Jeg synes dette var en spennende serie om en grusom periode i krigshistorien som kan være med å gi mennesker pekepinn på hva jødene måtte gjennomgå under krigen. Det at historien ikke baserer seg på sanne hendelser senker noe av troverdigheten fra min side, siden det kan virke som om tilfeldighetene spiller en litt for stor rolle her. Serien ble i sin tid også vist på NRK.
5 av 7 - -
0.38 sekunder