Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Schindlers liste (1993)

En uutslettige historie om den gåtefulle Oskar Schindler(Neeson) som under Holocaust reddet livet til mer en 1100 jøder, til tross for at han var medlem av Nazipartiet. Dette er en hyllest til mannen som utgjorde forskjellen, og forteller historien til de som overlevde et av de mørkeste kapitlene i verdens historie, takket være det han gjorde.

Vurdering

5.5 av 2 stemmer

Fakta

3t 7min
Schindler's List
Land: USA

Medvirkende

Regissør
Steven Spielberg
Forfattere
Steven Zaillian
Manusforfatter
Thomas Keneally
Forfatter
Skuespillere
Liam Neeson
Liam Neeson
Oskar Schindler
Ben Kingsley
Ben Kingsley
Itzhak Stern
Mark Ivanir
Marcel Goldberg
Branko Lustig
Nattklubb Maitre D
Ralph Fiennes
Amon Goeth
Norbert Weisser
Albert Hujar
Michael Schneider
Juda Dresner
Aldona Grochal
Mrs. Nussbaum
Jerzy Nowak
Investor
August Schmölzer
Dieter Reeder
Produsenter
Branko Lustig
Produsent
Gerald R. Molen
Produsent
Steven Spielberg
Produsent
Irving Glovin
Medprodusent
Kathleen Kennedy
Sjefsprodusent
Robert Raymond
Medprodusent
Lew Rywin
Medprodusent
Annet
Allan Starski
Produksjonsdesign
Janusz Kaminski
Cinematografi
John Williams
Komponist
Michael Kahn
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Sterkt om en av jødenes store redningsmenn

Denne sterke historien om Oskar Schindler og redningsaksjonen hans ovenfor 1200 polske jøder baserer seg på en sann historie ut fra en roman av Thomas Keneally. Vi møter den kjederøykende og kvinnebedårende foretningsmannen Oskar Schindler som øyner muligheten til å tjene penger på bekostning av jødene i fabrikkvirksomheten sin. Han velger å ty til andre metoder enn sine landsmenn og hans bedrift ses på som luksus i forhold til det jødene møter i de nazistiske arbeidsleirene rund om i landet. Etter hvert som Oskar innser hvordan jødene blir behandlet av det tyske maktsystem så får han et bredere syn på hva som pågår og begynner å tenke om fabrikkarbeidet kan brukes til å redde flest mulig jøder fra den sikre død.



Denne hjerteskjærende filmbiografien kan by på sterke scener og gir et realistisk bilde over det som tok sted under andre verdenskrig mellom 1940 og 1945.

For å få et litt moralsk perspektiv på historien så blir vi vitne til Schindlers mer eller mindre utsvevende liv der kvinner spiller en vesentlig rolle selv om han er gift. I første halvdel av filmen ser vi hvordan han får øynene opp for å kunne tjene masser av penger på å ansette jøder som gratis arbeidskraft i sin emaljefabrikk. Etter hvert begynner likegyldigheten hans for jødene å forsvinne og han ser grusomhetene med sine egne øyne og sekretæren og hans jødiske fabrikksjef Itzhak Stern er en god hjelp på veien. Schindler legger inn seg selv i et arbeid som kan redde flere verdifulle jødiske liv, liv for liv der han etter hvert også innser at han kunne ha reddet noen få til, ja hadde det bare vært en eller to.

Filmen innholder noen unødvendige klipp av et par blottende kvinner som etter min mening er med og ødelegger noe av alvorspreget filmen er ment til å få fram og man trenger ikke å føye til mer umoral enn den grusomheten nazistene allerede påfører jødene i løpet av filmens gang. Disse klippene kunne vært utelatt og med det vært med og gitt filmen og filmskaper Steven Spielberg litt mer troverdighet i filmhylla. Et lite sidespor man kunne vært spart for.



Liam Neeson og Ben Kingsley gjør flotte og troverdige rolleprestasjoner og filmen har en god svarthvit fotografering og gir oss Oscar-vinnende musikk av John Williams. Selv om filmen er utmerket god i kvaliteten så synes jeg den mangler noe flyt i historien og kan dermed bli noe uoversiktig og litt langtekkelig til tider for den som fort kan falle av lasset. Tross dette så mottok den 7 Oscar-statuetter for bl.a. beste foto, klipping, film og manus, samt 5 nominasjoner bl.a. for beste hovedrolle(Liam Neeson), birolle(Ralph Fiennes) og kostymer.



”Schindlers liste” har vært rost i sky av kritikere verden rundt og vil nok være blant de mer realistiske filmene fra andre verdenskrig og jødeutryddelsen som finnes der ute. Selv om den har sterke og grafiske voldsscener så er dette uten tvil et viktig stykke film om jødenes historie fra andre verdenskrig. Allikevel vil jeg være forsiktig med å anbefale denne for den sarte sjel, for det finnes andre filmer som ”Skjulestedet”, ”The Devil’s Arthimetic” og ”Flukten fra Sobibor” som kanskje egner seg bedre på den fronten, selv om denne sikkert vil gå inn i filmhistorien som en klassiker som vil bli anbefalt for alle som bærer nysgjerrighet for historien om Oskar Schindler.

Oskar Schindler døde i 1974 og ble etter eget ønske gravlagt i Israel. Filmen er også et av de mest ambisiøse produksjonene som noensinne er blitt filmet i polen.
5 av 7 - -
0.58 sekunder