Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Khartoum (1966)

I 1883 sender den britiske statsministeren Gladstone(Richardson) general Charles Gordon(Heston) til Khartoum i Sudan. Der er flere tusen sivile truet av en muslimsk fanatiker, el Mahdi(Olivier) og hans menn. Gordon vinner el Mahdis respekt, men kan ikke hindre el Mahdis menn i å beleire byen. Situasjonen er ytterst ustabil, og Gordon står overfor sin livs kamp når han skal forsvare den eldgamle byen Khartoum.

Vurdering

3 av 1 stemme

Fakta

2t 10min
Land: England
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Basil Dearden
Eliot Elisofon
Forfattere
Robert Ardrey
Manusforfatter
Skuespillere
Charlton Heston
Charlton Heston
General Charles Gordon
Richard Johnson
Oberst J.D.H Stewart
Michael Hordern
Lord Granville
Douglas Wilmer
Kalif Abdullah
Johnny Sekka
Khaleel
Edward Underdown
Oberst William Hicks
Peter Arne
Major Kitchener
Alan Tilvern
Awaan
Ralph Michael
Sir Charles Dilke
Produsenter
Julian Blaustein
Produsent
Annet
Frank Cordell
Komponist
Edward Scaife
Cinematografi
Fergus McDonell
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Krig i ørkenen

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Den engelske generalen Charles George Gordon, som er en kristen, men på en noe annerledes måte enn en vanlig kirkegjenger. Han er kjent for slavefrigjøringen i Khartoum, i Sudan og får nå et oppdrag om å redde flere tusen Sudanere fra den selvutnevnte Mahdien i Islam som må krige seg gjennom områder for å få tilbedt på noen faste steder i Europa. Gordon står i en situasjon som han etter hvert ikke har helt kontroll over, og må ty til spesielle metoder for å ha et noe som helst håp om å overleve.Selv om hovedpersonen Gordon, spilt av Charlton Heston, begir seg for å være kristen, med bibel i hånd og nede på sine knær når krisen er på sitt verste, så virker allikevel ikke fremgangsmåten hans å være den mest kristne og bibelverdige å gå fram på. Dilemmaet kommer hvis en kristen kan lede folk i krig på slagmarken når det er nødvendig og flere liv står på spill. Dette kan diskuteres og filmen bærer en mild versjon av hva de blodige korstogene i middelaltertid kunne se ut som.Det merkes klart at filmen er gammel, men kunne allikevel etter min mening hatt bedre bildekvalitet enn den har. Dette har flere tidligere filmer også vist at er mulig. Selv om kampscenene er satt i verk av mannen bak hestekappløpet i klassikeren Ben Hur(1959), så synes jeg ikke kampscenene virker like imponerende, mer som et støvete rot, der man ikke helt klarer å få med seg hva som skjer.

I en av ørkenkampscenene så virker det som om noen klipp tydeligvis har blitt filmet separat og inne i et studio, i hvert fall ikke helt troverdig lagt frem.

En Oscar nominasjon for beste manus kan vise at filmen kan holde noe stand på det området, men regien blir litt rotete og fører til at filmen kan bli kjedelig og noe langtekkelig. Skuespillet fungerer greit og musikken av Frank Cordell er et fint stykke arbeid.”Khartoum” blir ikke for meg det helt store å anbefale for kristne og blir egentlig ikke noe mer enn en eldre versjon av moderne filmer med kampscener i ørkenen. Som en historie som baserer seg på sanne hendelser så kan det gi filmen et lite løft, men vil være til interesse for dem som kanskje interesserer seg om forholdet mellom kristne og muslimer i det 19 århundre. Filmen blir dessverre ikke av den mest oppbyggelige sorten og langt fra en av Charlton Hestons beste.
3 av 7 - -
0.37 sekunder