Han skapte en verden (1965)
Michelangelo(Heston) blir - mer eller mindre - tvunget av pave Julius II (Harrison) til å male det kjente kuppelen i Det sixtinske kapell, mens han heller ønske rå fortsette å jobbe med marmorskulpturer. Etter endel om og menn, så bestemmer han å sette alt han har inn i dette projektet, men alt han møter på sin vei var han ikke forberedt på.
Vurdering
4.67 av 1 stemme
Fakta
Medvirkende
Regissør
Carol Reed
Forfattere
Philip Dunne
Manusforfatter
Manusforfatter
Irving Stone
Forfatter
Forfatter
Skuespillere
Michelangelo
Harry Andrews
Bramante
Bramante
Furio Meniconi
Bonde
Bonde
Adolfo Celi
Giovanni de' Medici
Giovanni de' Medici
Venantino Venantini
Paris De Grassis
Paris De Grassis
Fausto Tozzi
Formann
Formann
Thomas Milian
Rafael
Rafael
Maxine Audley
Kvinne
Kvinne
Rex Harrison
Pave Julius II
Pave Julius II
Diane Cilento
Contessina de'Medici
Contessina de'Medici
Produsenter
Carol Reed
Produsent
Produsent
Annet
Leon Shamroy
Cinematografi
Cinematografi
Alex North
Komponist
Komponist
Samuel E. Beetley
Redigering
Redigering
John DeCuir
Produksjonsdesign
Produksjonsdesign
Lignende filmer
Anmeldelser
Historien om maleren som ikke var maler
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
Dette er historien om en av de store kunstere gjennom tidene, nemlig Michelangelo, som levde på 1500 tallet og som blandt annet er kjent for sine skulpturer og ikke minst mesterverket i det Sixstinske kapell i Roma, der filmen tar for seg det sistnevnte. Det spesielle var at Michelangelo hadde ikke spesialisert seg på maling men med en viss tvang fra pave Julius II så fikk han fullført dette verket som blir sett på som et av de store kunstverkene i historien.
Filmen er basert på Irving Stones roman med samme tittel og starter med en 12minutters dokumentar og bakgrunnshistorie for Michelangelos verk og talent innenfor marmorkunst og maling.
Michelangelo var jo katolikk og filmen tar for seg den katolske tiden før reformasjonen. Troen på Gud står sterkt hos ham når han henter inspirasjon og man kan tydelig se at han har bibelsk bakgrunn i det han gjør. Det sies også at Michelangelo var homofil av legning og at dette også preget maleriene og skulpturene hans, selvom det ikke er noe tegn til at han lever ut legningen. I filmen så uttaler han bl.a. at kvinnen ikke fikk plass i maleriene hans fordi mannen ble gjort i Guds bilde mens kvinnen formet Han bare ut av et ribbein.
Mariadyrkelsen er ikke så synlig bortsett fra noen maleriglimt blandt mange malerier. Derimot er Pavens rolle som Jesu talsmann mer synlig enn i mange andre katolskprega filmer, men samtidig ser vi en pave som tross sitt temprament innrømmer sine feil mot slutten av sitt liv og innser at kanskje Michelangelo faktisk hadde et sunnere Gudsbilde enn ham selv. Filmen tar også for seg korstogene som fant sted og en pave som ikke bare befant inne i sitt hoff, men som også var delaktig omtrent overalt.
Charlton Heston(kjent fra bl.a. «De ti bud» og «Ben-Hur») og Rex Harrison gjør flotte rolletolkninger som Michelangelo og pave Julius II. Filmen er enkel å følge med i selvom noen kanskje vil hevde at den kan være noe langtekkelig, men den kan fange oppmerksomheten for de som er interessert i kunsthistorie eller hvordan den katolske kirken var tidlig på 1500-tallet. Filmen ble også annerkjent med 6 Oscar nominasjoner, deriblandt for vakker fotografering av Leon Shamroy, fargerike kostymer og for passende musikk gjennom hele filmen.
Jeg synes at filmen var lett å holde følge med og at den ikke var så langtekkelig som man ville trodd, for historien blir flytende og fengende og man blir sittende å vente på hva som vil være det neste som kommer til å skje. Dette er en film om å holde seg til sine drømmer og de talenter Gud har gitt en og om å bruke dem til Guds ære og kanskje i dette tilfellet variere og utvide talentområdet sitt med noe man kanskje egentlig ikke er spesialist på men som sikkert ikke vil skade hvis man prøver. Michelangelo var uten tvil en stor kunster og resultert i flere verdenskjente kunstverk som f.eks. der Guds finger berører Adams finger og skulpturer av bl.a. David og Moses.
Under innspillingen av filmen så kom Rex Harrison og Charlton Heston ikke noe særlig godt overrens, også noe som gjenspeiler seg passende inn i filmens gang, og senere under innspillingen av «Crossed Swords» fra 1977, ungikk Rex Harrison Charlton Heston fullstendig. At det skal være slik! Alt i alt har dette allikevel blitt en god bit filmhistorie med det som skal til for at film skal bli film! Filmen finnes også på norsk, men trolig kun enda i VHS format og vanskelig å få tak i.