Kautokeino-opprøret (2008)
I århundrer har de forblåste viddene lengst nord i Nord-Norge vært bebodd av samefolket og reinsdyrene deres. Men moderne tider er i ferd med å innta den avsides landsbyen Kautokeino, som styres av den velstående og brutale handelsmannen Ruth(Persbrandt). En av de samiske gruppene (siidaene), ledet av den unge kvinnen Elen(Juuso), nekter å betale en urettferdig gjeld til Ruth. Uten rettssak sørger Ruth for å fengsle de fleste i Elens siida, og hun blir alene om å ta vare på reinsdyrene. Elen får hjelp til å få i stand en rettssak som bidrar til å løslate de fleste mennene. Men Ruth tar beslag i siidaens reinsdyr for å dekke kostnadene til rettssaken. Uten livsgrunnlag har ikke Elen og siidaen noe annet valg enn å gå imot Ruths krav. Dette fører til en av de mest dramatiske hendelser i nord-norsk historie.
Vurdering
5 av 2 stemmer
Fakta
1t 36min
The Kautokeino Rebellion, Kautokeino 1852
Medvirkende
Regissør
Nils Gaup
Forfattere
Nils Gaup
Manusforfatter
Manusforfatter
Nils Isak Eira
Manusforfatter
Manusforfatter
Reidar Jönsson
Manusforfatter
Manusforfatter
Pelone Wahl
Manusforfatter
Manusforfatter
Skuespillere
Nikolaj Coster-Waldau
Biskop Juell
Biskop Juell
Stig Henrik Hoff
Stockfleths assistent
Stockfleths assistent
Michael Nyqvist
Lars Levi Laestadius
Lars Levi Laestadius
Bjørn Sundquist
Niels Vibe Stockfleth
Niels Vibe Stockfleth
Göran Forsmark
Butikshandlaren
Butikshandlaren
Mikael Persbrandt
Carl Johan Ruth
Carl Johan Ruth
Anni-Kristiina Juuso
Elen Skum
Elen Skum
Produsenter
Leif Mohlin
Produsent
Produsent
Erik Disch
Produsent
Produsent
Börje Hansson
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Tove Kløvvik
Produsent
Produsent
Jørgen Storm Rosenberg
Produsent
Produsent
Jeanette Sundby
Produsent
Produsent
Annet
Philip Øgaard
Cinematografi
Cinematografi
Karl Juliusson
Produksjonsdesign
Produksjonsdesign
Lignende filmer
Anmeldelser
En liten vekkelses store følger
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
I 1852 var Lars Levi Læstadius aktiv som predikant i nord, og han prekte hardt ut mot den nye synden som hadde makt over folket, nemlig alkoholen. I filmen får vi med oss nesten bare slik hard forkynnelse mot alkohol fra Læstadius(men det er ikke mye vi får se av ham), men vi får se ringvirkningene dette får når frelsen når folkets hjerter og de ivrig sprer budskapet videre. På den andre siden står den korrupte kirken, som med presten Niels Vibe Stockfleth i spissen har latt seg overtale av den lokale handelsmannen Ruth som tidligere tjente godt på alkoholen sin til å bekjempe den nye "vranglæren".
Det er egentlig rart hvor langt disse er villige til å gå etter hvert for å få tilbake kundene, men hendelsene har sin rot i virkeligheten selv om filmatiseringen nok må ha overdrevet litt i hvordan presten fikk lov å utfolde sin makt. På den ene siden gav det et veldig dårlig bilde på kriken, men på den andre siden et veldig bra bilde på kristendommen som spredte seg på grunn av Læstadius. Biskop Juell bidrar også til at rette opp det som ellers lett kunne blitt et skjevt bilde på hvordan statskirken var på den tiden.
Men nå er jeg litt for opptatt av tro, for filmen handler ikke bare om det, men om alkohol og kampen mot denne og etter hvert over til en kamp mot de lokale herskerne som ikke gir seg. Kautokeino-opprøret er en viktig del av nord Norges historie, og har hatt lange ringvirkninger. Det gir oss et innblikk i hvor desperate man kan bli når man ikke får beholde den troen man har funnet og som hjelper deg ut av drukkenskap. Filmen har et stort budsjett og det er lite å trekke på hverken skuespiller er filmkvalitet, men det er noe middels i måten historien utvikler seg og blir presentert, uten at de bommer helt likevel. Jeg likte filmen, men så lite som jeg kan om hendelsene ble jeg litt overrasket over at opprøret ikke var større. Filmen kunne ellers etter min mening vært litt lenger for å få enda litt mer inn av historien og ikke minst hvordan troen hos hovedpersonene holdt seg i motgang og fangenskap.
Kautokeino-opprøret er en film som presenterer troen på godt og vondt, mens budskapet ikke er direkte om trosspørsmålet, men heller mot retten til fritt å utfolde seg i sin tro. En god og solid norsk film som anbefales.
Vekkelseshistorie fra Nord!
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
"Kautekeino opprøret" er en film av Nils Gaup basert på virkelige hendelser som tok sted i Nord Norge på midten av 1800-tallet under Læstadius vekkelsene som fant sted i områdene rundt.
Bjørn Sundquist(Søndagsengler) spiller den hyklerske presten Niels Vibe Stockfleth som er sterkt imot dem som har blitt påvirket av ordene til Lars Levi Læstadius og som velger å samles omkring Guds Ord utenom kirketider.
Det kristne budskapet, slik det blir presentert i filmen, blir på en måte mer lovisk enn Jesus sentrert. I virkeligheten tror jeg nok Jesus fokuset var sterkere enn det filmen prøver å få frem, men i film "må" man vel alltids skjule noe av kjernen og vi lever i en tid der norsk film må være forsiktig med hva de formidler og dermed er Jesu navnet også truet.
Læstadius forkynner bot og bedring i denne filmen som om frelsen skulle vært noe som vi skulle klart i egen kraft, uten Kristus fokus. Men virkeligheten kan ha vært mer ekte. Men dette virker jo på innbyggerne og det skapes en liten vekkelse blandt samefolket og spritsalget går konkurs og man må finne på noe for å få tilbake kundene. Vi får også høre at vårt legeme er et tempel for Den Hellige Ånd og at en kirkebygning i seg selv ikke har noen verdi i Guds øyne. Gode poenger.
Filmen er bærer av fin norsk filmkvalitet og foregår på diverse nordiske språk som samisk, norsk, svensk og dansk. Skuespillet er bra så langt jeg kan forstå samisk skuespill. Filmen innehar flott fotografering av nord norske landskap og reinsdyrflokker i bevegelse.
Hendelsen der ulvene angriper reinsdyrene er et av stedene i filmen som kan virke litt uekte for man ser klippet av ulvene kun for seg selv og kan dermed skjønne at her er det trikset litt.
Jeg regnet egentlig ikke med at filmen var mer åndelig enn den var, men siden den baserer seg på en sann historie så vil den også røre noe mer ved hjertet enn ellers. Filmen klarer fint å skildre hyklersk kristentro fra ærlig kristentro og man kan merke forskjellene. En grei film for den historieinteresserte og den som ønsker et lite innblikk i resultatene av Læstadius virksomhet.