Luther (2003)
Martin Luther(Fiennes) er en mann med visjoner som avbryter sine studier i rettsvitenskap for å gå i kloster. Livet i klosteret er alt annet enn kjedelig for Luther, som drevet av sin tro begynner å sette spørsmålstegn ved aksepterte, religiøse normer. Spenningen stiger når Luther legger frem sine 95 teser i Wittenberg, og utfordrer de gamle avlatsbrevene som mange av kirkens fremstående menn har dratt økonomisk nytte av. Etter en fremtreden hos keiser Karl V, blir Luther bannlyst, både av keiseren og pave Leo X(Ochsenknecht). Han lever under stadige dødstrusler, men klarer å flykte. Som fredløs oversetter Luther det nye testamentet fra latin til tyske, slik at også allmuen kan få tilgang til Guds ord. Luthers åndelige kamp går snart over i et ukontrollert blodbad. Forskrekket over hvordan hans ord er blitt mottatt, må han raskt finne en måte å sette en stopper for det brutale opprøret.
Vurdering
6 av 2 stemmer
Fakta
Medvirkende
Regissør
Forfattere
Bart Gavigan
Manusforfatter
Manusforfatter
Camille Thomasson
Manusforfatter
Manusforfatter
Skuespillere
Robert Russell
Graver
Graver
Alfred Molina
Johann Tetzel
Johann Tetzel
Peter Ustinov
Frederick den vise
Frederick den vise
Mathieu Carriere
Cardinal Jacob Cajetan
Cardinal Jacob Cajetan
Benjamin Sadler
Georg Spalatin
Georg Spalatin
James Babson
Dominikansk munk
Dominikansk munk
Anatole Taubman
Otto
Otto
Jeff Caster
Matthew
Matthew
Joseph Fiennes
Martin Luther
Martin Luther
Jonathan Firth
Girolamo Aleander
Girolamo Aleander
Produsenter
Marco Valerio Pugini
Produsent
Produsent
Peter Schiller
Produsent
Produsent
Gabriela Pfandner
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Kurt Rittig
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Christian P. Stehr
Produsent
Produsent
Dennis A. Clauss
Produsent
Produsent
J. Dan Nichols
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Annet
Richard Harvey
Komponist
Komponist
Robert Fraisse
Cinematografi
Cinematografi
Clive Barrett
Redigering
Redigering
Rolf Zehetbauer
Produksjonsdesign
Produksjonsdesign
Lignende filmer
Anmeldelser
Spennende biografi
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
Til forskjell fra "Luther" filmen som kom i 1973 så tar denne for seg flere deler av livshistorien til Luther og det som den eldre filmen brukte to timer på så brukes det her kanskje en halv time. Likevel er det mye av det samme i begge. Det sier dermed at denne er mer moderne og dveler mindre ved samtalene og fokuserer mer på de store linjene. Slik får vi presentert et litt større spenn av livet til Luther, alt fra han var Munk i Augustinerordenen til den Ausburgianske bekjennelsen. Tempoet gir spenning og at muligheten for dagens publikum å bli underholdt og belært på en gang. Det synes jeg absolutt filmen greier. Budskapet til Luther kommer tydelig og inspirerende fram selv om man merker at mediet benyttes til det fulle for å gjøre det litt mer moderne både i språk og stil.
Men, for å få til en biografisk film på to timer, så har man tonet ned på en del viktige personer i Luthers liv og forenklet flere episoder. Eksempelvis så var det ikke Luther alene som oversatte bibelen slik man får inntrykk av. Dessuten så tror jeg at konflikten med katolisismen var mer fargerik enn det som filmen gir utrykk for, og at det var større forsøk på argumentasjon mot Luther enn blankt å avvise det han kom med. Det hintes litt til det i filmen når Luther sier at selv fiendene hans er enige i mye av det han skriver. Jeg synes også vi får litt for lite innblikk i hvor lærd Luther var, for han virker litt som en ung gira, men ensom reformator gjennom hele filmen framfor en utvikling mot en mer en lærd mann som omgås andre lærde samt flere nære venner og støtter – men forståelig nokk så kan man ikke ta med altfor mye slikt i en film.
Som regel så er et liv mer fargerikt, komplekst og annerledes enn det kan bli portrettert på film. Etter min mening har denne filmen kommet et godt stykke på vei for å popularisere en av de største og viktigste personene i vår historie og greier å få fram det viktigste av det Luther mente, selv om man antageligvis ikke kommer så altfor nære den virkelige Martin Luther. Joseph Fiennes gjør til tross for en vanskelig oppgave en absolutt verdig rolle som Luther. En virkelig god filopplevelse i biografisjangeren som ikke bør unngås.
Radikalt om tiden som snudde kirkehistorien
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
Dette er en mektig filmatisering av Luthers virke på begynnelsen av 1500-tallet. Den tar for seg Luthers brudd med den katolske kirken og et kraftig oppgjør med det hyklerske og kjetterske ved den. Luther må gjennom harde åndskamper, troskriser, avvisning og sterk motstand for endelig og nå frem med sitt budskap om frelse ved troen på Jesus og det nye testamentet oversatt på det tyske språket. Resultatet ble et håp for en hel nasjon, ja for en hel verden som siden har blitt inspirert og fornyet fra de sterke katolske røtter og bånd som har bundet og holdt den kristne kirke nede i mange århundrer.
Luther sparer ikke på kruttet på sin avsky mot vranglæren som sprer seg som ild i tørt gress over det tyske land. Vi får oppleve hans troskriser med den katolske tro og lære. Vi får oppleve hans sterke oppgjør med kjetteri og kjøp av avlat og relikvier som liksom ville forkorte lidelse i helvete eller gjøre at ens egne, kjære avdøde kunne unnslippe den evige pine. Dette blir fremført på en sterk og ekte måte og vi kan se noe av Jesu hellige vrede i Luthers øyne. Vi får se Luther gjennomgå noen av disse ritualer med skepsis og vi merker oss hvordan han får beskjed om å bøye kne ved hvert trappetrinn for å be et vers av ”Fader vår” for at bestefaren hans skal slippe pinen i fortapelsen. Det hele når nye høyder da det på toppen venter selgere av diverse ”hellige” ting! Jeg kunne jammen meg da forstå noe dypere hvorfor Jesus jagde ut selgerne og pengevekslerne fra templet med en slik hellig vrede som oppsto i Ham.
Filmen tar også fram Luthers oppdagelse av evangeliet og frelsen gjennom troen på Jesus. Jeg synes at skillet kunne blitt vist frem på en mer tydelig måte og at filmen kunne ha stoppet opp litt og fokusert noe mer på det og hvordan det skjedde. Filmen kommer litt inn på kristenlivsprinsipper men går ikke veldig inn i dybden av det. Det sies også at Luther hadde sterke negative sider i sin lære noe filmen ikke tar frem, men den tar tydelig frem at han hadde fått en samvittighet som Gud hadde formet og gjort følsomt for Ordet. Filmen presenterer også det å stå for det man tror på koste hva det koste vil.
Filmen innehar en veldig bra bildekvalitet som synkroniseres godt med lyd og skuespill. Joseph Fiennes gjør også en god prestasjon som Luther, noe som er viktig for å gjøre en slik film så troverdig som resultatet tilsier.
Alt i alt er dette et actionfylt drama om en av historiens største revolusjonære epoker, da middelalderen banet vei for renessansen, og kraften bak en manns overbevisning var med på å forandre verden. Luther revolusjonerer den kristne troen og avslører den katolske kirkens maktesyke ved å holde seg tett inntil Guds Ord som sitt fundament for liv og lære. Dette var med på å reformere den daværende kristne tro til å bli noe nytt og radikalt!
Hvis du ikke er en teolog eller har noe interesse av historietimene på skolen så ta å se denne og få et lite innblikk i en viktig del kirkehistorie! Filmen finnes også i tidligere versjoner, den mest kjente før denne er nok versjonen fra 1974.