Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Secrets of the Code (2006)

Denne dokumentaren følger i Dan Browns bestselgers fotspor. Med Oscar- vinneren Susan Sarandon som guide, byr filmen på en reise inn i de mysterier som den millionselgende romanen er basert på. Internasjonale eksperter på området forteller, viser frem og danner til sammen et bilde av den fantastiske historien.

Vurdering

4 av 1 stemme

Fakta

Alle
1t 27min
Land: USA
Språk: Engelsk, Fransk

Medvirkende

Regissør
Jonathan Stack
Forfattere
Arthur Krystal
Manusforfatter
Skuespillere
Susan Sarandon
Fortellerstemme
Mark Oxbrow
Seg selv
Scott Johnson
Seg selv
Lynn Picknett
Seg selv
Clive Prince
Seg selv
Richard Leigh
Seg selv
Stuart Mitchell
Seg selv
Dean Burstein
Seg selv
Jean Luc Robin
Seg selv
John Saul
Seg selv
Produsenter
Dan Burstein
Produsent
Mitchell Blutt
Sjefsprodusent
Wendy Pier Cassileth
Medprodusent
Brian Edelman
Produsent
Donald Zuckerman
Produsent
Chris Stoerchle
Medprodusent
David Levine
Sjefsprodusent
Chuck Hirsch
Sjefsprodusent
George Hickenlooper
Sjefsprodusent
Annet
Jason Rosenfield
Redigering
Alex Vendler
Cinematografi
Wendy Blackstone
Komponist
Paul Trejo
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

En titt bak oppstyret rundt mytene

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Skuespilleren Susan Sarandon tar oss med på en reise i historien bak Da Vinci koden og mystisk religionshistorie. Vi får intervjuer fra forskjellige kanter, av folk med forskjellige meninger og tro om det Da Vinci koden omhandler.



Filmen kan komme med en del latterlige uttalelser av mennesker som bare tror det de har valgt å tro uten å ha noen holdbare bevis og grunner til å tro det de tror. Filmen avsporer innimellom fra temaet men klarer å dra seg inn på riktig bane igjen.

Mange uttalelser gjort av, for det meste forfattere og eksperter på området henger ikke helt på grep fra et kristent ståsted. Det kan virke som f.eks. de gnostiske evangeliene legges på noenlunde lik linje med de fire som er omtalt i Bibelen, som om de like godt kunne ha hatt slik troverdighetsstatus som de.

Men bakgrunnen til hver enkelt som blir intervjuet forklarer allikevel deres syn på hvorfor de tror det de tror.

Vi får også innblikk i noen kristnes kommentarer angående ”Da Vinci koden” og det som har med bakgrunnshistorien å gjøre, spesielt når det kommer til dette med Maria Magdalena og fantasiene som blir spredt om henne. Vi får altså noen gode glimt som viser hvordan fantasien til Dan Brown har latt seg bruke av denne myten, men samtidig så virker det som om det spilles opp til at det faktisk kunne ha stemt at Jesus fikk barn med Maria Magdalena, at han var gift og hadde en blodslinje som dukker opp i dagens Frankrike. I motsetning til ”Da Vinci-kodens bedrag” får vi her for det meste intervjuer med mer liberale troende og ikke-kristne forskere og forfattere. Dette er jo ikke så veldig overraskende siden dette nok er en sekulær produksjon, men den klarer å plukke opp noen med en mer evangelikal og bibeltro bakgrunn.

Filmen gir oss også uttalelser om kristendommen som ikke har bibelske røtter men som heller har blitt overført gjennom den katolske kirkes tradisjon og lære, som ofte ikke sammentreffer med det vi leser i Bibelen, som for eksempel uttalelsen der det hevdes at man ifølge kristendommen må ta brødet og vinen for å bli et med Gud, og det stemples til ved å si at ”det er kristendom”. Dette er en katolsk og en noe mer eller mindre statskirketradisjon som ikke har så mye med Bibelsk åndelighet å gjøre! Man kunne i det minste ha relatert uttalelsene sine til Bibelen når man forklarer hva kristendom er og hva det ikke er.



Kvalitetsmessig fungerer dette bra, selv om den har noen små forstyrrelsesmomenter og intervjuklipp som er unødvendige og ikke grunnet i noe mer enn fantasi forestillinger og egne meninger.



Denne dokumentaren kan være interessant for de interesserte, men er ikke like avslørende til boken som ”Da Vinci-kodens bedrag”. Den sistnevnte kan anbefales i større grad, men vil man ha innblikk i ”de andres” syn på uttalelsene fra ”Da Vinci koden” så kan dette fungere for nysgjerrighetens skyld. En dokumentar som prøver å være balansert i sine uttalelser og det er vel opp til seerne å bedømme om den er det eller ikke. Filmen er filmet på location blant annet i Italia, Frankrike og Israel, og er regissert av den prisvinnende og Oscar-nominerte Jonathan Stack.
4 av 7 - -
0.56 sekunder