Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Jomfrukilden (1960)

Karin(Pettersson) er datter av Tore(Sydow) og Märeta(Valberg). Hun har gyllent hår, blå øyne og sjarmerer alle hun kommer nær. Hun er simpelthen elsket av alle. En morgen skal Karin ri til kirken med lys til ære for Den Hellige Jomfru. Etter sagnet er det bare en jomfru som får bringe lysene. Underveis møter hun tre landstrykere, og hun tilbyr dem å dele lunsjen med seg. Men de nøyer seg ikke med maten. De overfaller henne, skjender og dreper henne. De stjeler til og med hennes vakre klær.

Landstrykerne fortsetter ferden, og kommer til Tore og Märetas gård, der de ber om mat og husly for natten. Uvitende om Karins fryktelige skjebne byr Tore og Märeta dem på det de har, men når en av landstrykerne prøver å selge Karins klær til Märeta, begynner de å forstå hva som har hendt datteren.

Vurdering

4.67 av 1 stemme

Fakta

1t 26min
Jungfrukällan, The Virgin Spring
Land: Sverige
Språk: Svensk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Ulla Isaksson
Manusforfatter
Skuespillere
Allan Edwall
Tigger
Tor Borong
Bondehjelper
Oscar Ljung
Simon
Gudrun Brost
Frida
Birgitta Valberg
Märeta
Birgitta Pettersson
Karin
Axel Düberg
Tynn gjetergutt
Tor Isedal
Stum gjetergutt
Produsenter
Ingmar Bergman
Produsent
Allan Ekelund
Produsent
Annet
Sven Nykvist
Cinematografi
Erik Nordgren
Komponist
P.A. Lundgren
Produksjonsdesign
Oscar Rosander
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

En Ingmar Bergman klassiker

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

”Jomfrukilden” er en svensk klassiker av Ingmar Bergman og baserer seg på en legendevise fra 1300-tallet. Den handler om ei jente som blir voldtatt og myrdet på veien til kirken av to omstreifende gjetere uten hus og hjem. Fostersøsteren skuer dette på avstand og velger å ikke gripe inn på noen som helst måte. Den dypt religiøse og troende, men rolige faren i huset bestemmer seg for å hevne seg på drapsmennene.En drivende historie, med røtter fra 1300-tallets katolske tid i Sverige, og vi blir vitne til et sterkt religiøst og Gudssentrert hjem, men valgets kvaler står på spill når det mest grussomme en mor og far kan oppleve skjer. Historien handler litt om døden og å akseptere livet som det er og den situasjonen man er i selv om man ikke helt klarer å fatte seg på Gud! Filmen har et par budskapsmessige poenger men utover det så blir dette mer en historie med noen alvorsbiter fra et gammelt og noe avsides bondesamfunn i gamle dager.Filmen er en av Sveriges store klassikere og filmen holder en sittende til siste slutt. Filmen vant Oscar for beste utenlandske film og ble også nominert for beste kostymer. Den ble også Golden Globe vinner i beste-film kategorien. Jeg ser allikevel en litt vesentlig feil når det kommer til Karins død. Man kan tydelig og klart se at hun puster og at brøstkassa hever seg. Dette blir heldigvis rettet opp senere i filmen! Slikt kan gjøre at filmen mister noe av troverdigheten, men med denne så hadde ikke det så veldig mye å si.Som en film synes jeg denne var meget bra og jeg kan godt forstå hvorfor filmen både ble Oscar og Golden Globe vinner. Filmen var også svært kontroversiell i sin tid i USA med tanke på voldssekvensene, men etter min mening så finnes det verre filmer selv om det kanskje var uvanlig på 60-tallet.
4.67 av 7 - -
0.34 sekunder