Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

IMDb (7.9)Trailer
Stream på

De ti bud (1956)

Vi følger med på reisen helt fra Mose fødsel, flukten til Midjan, reisen ut fra slaveriet i Egypt, mottagelsen av de ti Bud og til slutt et lite innblikk i friheten som venter dem. Moses blir født, og alle jødiske guttebarn blir beordret drept av den Egyptiske Farao. Moses blir gjemt i Nilen og senere funnet av Faraos datter, og oppfostret av henne. Moses(Heston) vinner sin gunst hos de fleste, men han føler seg ikke helt hjemme i palasset til Farao(Brynner), han føler at Gud kaller på ham. Når han får vite hva oppdraget går ut på, blir han meget usikker på hvordan han kan klare dette. Han skal nemlig føre Israels folk ut av slaveriet i Egypt. Men da må han trosse Farao og hans planer for Egypt og lyde Gud mer en mennesker.

Vurdering

7 av 2 stemmer

Fakta

3t 42min
The Ten Commandments
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Fredric M. Frank
Manusforfatter
Jesse Lasky Jr.
Manusforfatter
J. H. Ingraham
Forfatter
A. E. Southon
Forfatter
Jack Gariss
Manusforfatter
AEneas MacKenzie
Manusforfatter
Dorothy Clarke Wilson
Forfatter
Skuespillere
Cecil B. DeMille
Forteller
Fraser Clarke Heston
Moses som baby
Stephen Roberts
Councillor
Dorothy Neumann
Hebreer ved korridoren
Frank DeKova
Abiram
Yul Brynner
Ramses
Produsenter
Cecil B. DeMille
Produsent
Henry Wilcoxon
Medprodusent
Annet
Anne Bauchens
Redigering
Loyal Griggs
Cinematografi
Elmer Bernstein
Komponist

Lignende filmer

Anmeldelser

Storslått klassiker

«De Ti Bud» er et av tidenes store klassikere og mesterverk. Laget i 1956, triumferer denne gjennom utrolige Oscarbelønnede spesialeffekter og cinematografi i beste laget. Charlton Heston, kjent fra bl.a. «Ben-Hur» er med å gir filmen et sterkt og realistisk Moses preg, slik mange kunne tenkt seg at Moses var. Cecil B. DeMille gjenskaper «De ti bud» fra 1923 og har vel ikke angret på dette utrolige mesterverket.



Budskapsmessig viker ikke filmen noe særlig fra det Bibelske, selvom det sikkert er noe man kunne lagt fingeren på, men handlingsmessig så er mye av historien, spesielt Moses tid i Faraos palass, tatt fra andre kilder som f.eks. Josefus og Philo, samt noen romaner, slik filmen også nevner i starten. Enhver kan jo selv vurdere hva som er troverdig og ikke av deres skrifter. Utifra det så hevdes det at Moses var med på å erobre byer, og at han gav hebreerne en hviledag i uken fra slaveriet. Vi får også et innblikk i hvordan han etterhvert oppdaget at han var hebreer og hvordan han helt fra starten av er et menneske som bryr seg om andre. Det blir også viklet inn en kjærlighetshistorie mellom ham og prinsessen i palasset, som egentlig ifølge Faraos lov skulle bli gitt til den neste Farao, nemlig Ramses! Når Moses senere møter den sanne Gud og innser Israels nød mer enn noen gang så avsier han alle føleser for denne prinsesse Nefretiri.



Hvis man skal sammenligne noe med Bibelen så er det jo noen ting man kan pirke i. I filmen er det Faraos datter som henter Moses i sivet, mens i Bibelen står det at det var trellkvinnen hennes. Historien Mellom Mose funn i Nilen og det at Moses flykter til Midjan er da muligens funnet frem i andre kilder enn Bibelen men blir fint fortalt uten at det motsier Bibelens Ord i noe større grad! Filmen utreder drapet Moses utfører på en ganske interessant måte, samtidig hvis man sammenligner med Bibelen så kan man se at det ikke nødvendigvis skjedde på den måten som filmen viser det, selvom Bibelen ikke er mer klar over det at det var en egypter som slo en hebreer. I filmen blir det satt at Egypteren slår Josva og Moses kommer som redningsmann og dreper denne Egypteren, men han gjemmer ham ikke i sanden slik Guds Ord sier. Samtidig så er det Ramsess, den kommende Farao, som får vite det av Datan som hadde vært et skjult vitne for det hele, og Datan belønnes med rikdom og bedre velstand enn de andre hebreerslavene.

Vi ser også at Bibelen sier at Moses flyktet fra Egypt når han fikk høre at Farao hadde fått vite om drapet, mens i dette tilfellet så sender Farao ham bort mye pga. den kommende konen til Farao slik at ikke hun, som egentlig var forelsket i Moses, stadig skulle få syner av Moses fremfor seg når hun var gift med Farao, hvis han drepte ham, men at det kunne unngåes ved at hun visste at han var i live.

Sippora, konen til Moses, kommer også med et flott sitat for sitt folk, at «kjærligheten ikke er kunst for dem, men livet.» Vi kan også se hvordan Sipporas familie ifølge filmen stammer fra Ismaels ætt, noe Bibelen ikke nevner noe om. Filmen har endel slike uoverstemmelser i tilegg til Bibelen, men budskapet forblir rettet Bibelsk og man får et interessant innblikk i endel ting.



Alt i alt er dette en storslagen klassiker som ingen andre Moses filmer klarer å overgå og historien er fint sammensydd og det som er tatt fra andre kilder er fint satt sammen med det Bibelske uten noen større skade! Storslagne sekvenser som rødehavs delingen har glidd inn i historien som et av tidenes mest kjente filmsekvenser og filmen mottok som nevnt en Oscar og flere Oscarnominasjoner og skildrer historien om Moses på en veldig bra og fengende måte som vil få en til å sitte i overkant av de tre og en halv timene filmen varer. Andre Moses filmer er jo bl.a. «The Ten Commandments» fra 1923, «Bibelen: Moses» fra 1996, «Moses The Law Giver» fra 1975 og endel fler! Filmen er selvfølgelig best på storskjerm med dens mektige og storslåtte scener!
7 av 7 - -
0.5 sekunder