Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

There Will Be Blood (2007)

Det er begynnelsen av 20nde århundre og Daniel Plainview(Day-Lewis) og hans sønn(Freasier) leter etter olje i California. Men etter møte med den unge karismatiske predikanten Eli Sunday(Dano) blir det raskt klart at han blir Plainviews største motstander i letingen etter olje og rikdom. Til tross for hell og velstand blir ingenting det samme etter hvert som konfliktene eskalerer og menneskelig verdier - felleskap, tro, ambisjoner og til og med båndet mellom far og sønn - settes i fare av korrupsjon, bedrageri og flyten av olje.

Vurdering

4 av 1 stemme

Fakta

2t 32min
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Paul Thomas Anderson
Forfattere
Paul Thomas Anderson
Manusforfatter
Upton Sinclair
Forfatter
Skuespillere
Ciaran Hinds
Fletcher
Daniel Day-Lewis
Daniel Plainview
Jim Meskimen
Gift mann i Signal Hill
Paul Dano
Paul Sunday, Eli Sunday
Kevin J. O'Connor
Henry
Dillon Freasier
H.W. Plainview som ung
David Willis
Abel Sunday
Hope Elizabeth Reeves
Elizabeth
David Warshofsky
H.M. Tilford
Colton Woodward
William Bandy
Produsenter
Paul Thomas Anderson
Produsent
Scott Rudin
Sjefsprodusent
Daniel Lupi
Produsent
Eric Schlosser
Sjefsprodusent
JoAnne Sellar
Produsent
David Williams
Sjefsprodusent
Annet
Dylan Tichenor
Redigering
Jack Fisk
Produksjonsdesign
Jonny Greenwood
Komponist
Robert Elswit
Cinematografi

Lignende filmer

Anmeldelser

Hva grådighet kan føre til

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Med to Oscar statuetter og seks nominasjoner sier dette seg å være en storfilm og et mesterverk basert på en roman av Upton Sinclair, som tar deg med til et hjerte av oljeboring styrt av Daniel Plainview, Oscarvinnende spilt av Daniel Day-Lewis, og hans medarbeidere. Daniel sliter med alkoholproblemer, sinne og en fostersønn som han ikke helt vet hva han skal gjøre med. Alt dette kompliserer seg enda mer når den overkarismatiske predikanten Eli Sunday setter seg imot oljevirksomheten og prøver å kjøre på

med sine opplegg midt i kampens hete.Filmen bærer et usminket bilde av et lite karismatisk miljø ute på landsbygda styrt av Eli Sunday. Endel av læren og det som blir sagt er jo godt og bibelsk men måten det blir gjort på og metodene som blir brukt avslører ham ganske fort som en falsk profet noe som sikkert også er ment av filmskaperne.

Filmen prøver å fortelle oss hvordan grådighet og egoisme kan ødelegge et menneske. De evangeliske øyeblikkene kan virke bra men i etterkant blir de mer spottende og kraftløse. Daniel er uten tvil et grådig menneske der penger, business og rikdom betyr alt og han bruker til og med sin falske omvendelse til å tilfredstille sine jordiske og økonomiske behov i oljebransjen.Kvalitetsmessig er det så å si ingenting å skjule i denne. Den kan miste noe av gnisten innover i filmen og enden av filmen blir litt håpløs og man blir sittende uten svar. Filmen er også litt i det lengste laget!

Filmen mottok to Oscar statuetter, for beste mannlige hovedrolle (Daniel Day-Lewis) og beste foto. Oscarnominasjoner gikk bl.a. til beste regi og klipping.Etter at filmen er ferdig så sitter man egentlig ikke igjen med noe oppløftende budskap eller en god følelse av en film som gav en noe verdifullt å ta med videre i livet. Den gir en heller noe dystert og mørkt å skue, selv om jeg hadde håpet på noen lysglimt. Dessverre så skuffer denne spesielt budskapsmessig. Filmmessig så er jo dette en bra laget film men etter min mening så har ikke denne så mye å gi.
4 av 7 - -
0.41 sekunder