Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

2012 (2009)

I 2009 bekrefter et høyt ansett panel av vitenskapsmenn til verdens ledere at jorden slik vi kjenner den snart vil opphøre å eksistere. Fram mot 2012 blir det utarbeidet en plan for å redde så mye av menneskeheten som mulig, men det viser seg å være umulig å redde alle. Mens Jackson Curtis og hans to barn er på en familietur i Yellowstone snubler de over et enormt forskningsanlegg i bunnen av en uttørket innsjø og oppdager den kommende apokalypsen.regjeringen har hemmligholdt. Jackson må ta saken i egne hender og setter i gang et kappløp for å redde både sin egen familie og seg selv mens de utsettes for jordskjelv, vulkanutbrudd, tsunamier og alle de naturkatastrofer naturen kan utsette menneskeheten for.

Vurdering

4 av 2 stemmer

Fakta

2t 38min
Farewell Atlantis
Land: USA, Canada

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Harald Kloser
Manusforfatter
Roland Emmerich
Manusforfatter
Skuespillere
Liam James
Noah Curtis
Chiwetel Ejiofor
Adrian Helmsley
Eric Shackelford
Crazy Protester
Marco Khan
Preacher
Jacob Blair
AF1 Steward
Michael Stevens
Ark Boarding Officer
Jody Thompson
CNN Anchor
Danny Glover
President Thomas Wilson
Oliver Platt
Carl Anheuser
John Billingsley
Professor West
Produsenter
Harald Kloser
Produsent
Roland Emmerich
Produsent
Ute Emmerich
Sjefsprodusent
Mark Gordon
Sjefsprodusent
Larry J. Franco
Produsent
Michael Wimer
Sjefsprodusent
Kirstin Winkler
Medprodusent
Marc Weigert
Medprodusent
Volker Engel
Medprodusent
Aaron Boyd
Medprodusent
Annet
Harald Kloser
Komponist
Dean Semler
Cinematografi
Barry Chusid
Redigering
David Brenner
Redigering
Thomas Wanker
Komponist
Peter S. Elliot
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Verd å se for effektenes skyld

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Når året begynner å nærme seg, så er det stadig flere katastrofefilmer på kino, og mange av dem nevner år 2012 som er året da Maya kalenderen sier at enden kommer. Lavbudsjettfilmen ”2012 Doomsday” prøvde å knytte det sammen med kristentro, mens ”2012” gir en mer vitenskapelig forklaring på hvorfor enden kommer. Denne her er en blockbuster med et gigabudsjett og det merkes på effektene, selv om historien skranter litt til tider. Det prøves å legge inn så mye action så tett opp til hovedpersonene som mulig der de vil at vi skal sitte klistret til skjermen hele tiden, men det blir for urealistisk mange ganger. Spennende er det, og historien har akkurat nokk hold i at det blir ok å følge med på i stedet for å sikle på all grafikk hele tiden. Jeg vil nesten si at der er slik det skal være, men det er ikke helt slik vi vil ha det optimalt. Egentlig så får man litt det man forventer at man får. Man kjeder seg jo ikke.2012 prøver også å si noe om menneskelighet og om at troen viser styrke når katastrofen setter inn. Vi får sett noe fra enhver religion, der mange velger å være i bønn de siste dagene i deres eksistens. Filmen prøver samtidig å si noe om politikk rundt statlig hemmeligholdelse og om det er riktig å skjule verdens undergang fra folket – og om det å reddes ut fra den kun er forbeholdt til en elite av de rikeste i verden som har råd å betale for billetten og byggingen av ”arken”. Det går ikke på rase, men på klasse – som jo er en av verdens store problemområder i dag.Rent bibelsk så har ikke filmen hold, med tanke på at historien om Noa gjentar seg og veden blir dekket med vann – noe Gud lovte at ikke skulle skje igjen. På den annen side så respekteres kristendommen der det nikkes til de kristne som snakker om at ”enden er nær” og det gis respekt til de som velger å være i bønn når det skjer. Når det skjer så blir ikke de som snakker om det ledd av lenger.”2012” vil nokk skrive seg inn i historien for sine spesialeffekters skyld og sin evne til å vise det gigantiske omfanget av ødeleggelsene.
4 av 7 - -

Alvorlig hendelse i overdrevet handling

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

En spesialeffektsfyllt film som tar for seg året 2012, som er året da en eldgammel profeti fra Mayaindianerne går i oppfyllelse og verdens undergang er faktum. Saken er den at det er laget istand 4 store ark med plass til 400000 mennesker pluss noen få til. Det hele blir en heseblesende affære om å overleve og holde seg nær til sin familie og dem som står en nær.Historien i filmen er veldig overdreven, og som hovedpersoner i eksplosive Hollywoodfilmer ellers, så kommer de seg stadig unna ved nære nippet gjennom situasjoner som så og si er umulig å overleve, eller situasjoner som ikke helt hører virkeligheten til. Når det er sagt så har den noen små elementer av budskap men det hele blir oversvømt av unødvendig humor i en alvorlig situasjon som verden sikkert vil bli vitne til i større eller mindre grad i fremtiden.

Slutten er tankevekkende og kanskje det er slik en slik hendelse også burde ende hvis det skulle skje i fremtiden engang.

Bibelen derimot beskriver godt lignende katastrofer. Hvis vi tar for oss Jesaja 24:17-20, så står det: "Gru og avgrunn og snare kommer over deg, du som bor på jorden. Det skal bli slik at den som flykter fra lyden av grue, skal falle i avgrunnen, og den som klyver opp fra avgrunnen, skal fanges i snaren. For slusene i det høye er åpnet, og jordens grunnvoller rystes. Jorden brytes i småbiter, jorden kløves og revner, jorden rystes voldsomt. Jorden raver og sjangler som en drukken og svaier som et skur. Dens overtredelse skal hvile tungt på den, den skal falle og ikke reise seg igjen."

Matt.24:29 og Åp.9:1-5 er også steder i Bibelen som kan ligne på en slik hendelse som filmen presenterer.

Filmen nevner noen kristne fraser og er littegranne inne på områder som har med religion og tro og gjøre, men det hele blir til en mer eller mindre ekumenisk mørje der kristendom stilles på lik linje med alle andre religioner hvor man kan ta trøst i bønn og meditasjon til den gud man velger.Kvalitetsmessig er dette en effektiv affære i spesialeffektenes verden. Kjennetegn på gode spesialeffekter er når man ikke tenker etter at det er snakk om spesialeffekter i løpet av filmens gang. Denne klarer det store deler av sitt løp, men til tider spriker det litt. Den er veldig overdreven i sin historie og det hele kan bli noe tynt. Skuespillet er helt OK og spenningsnivået holder seg til siste slutt. Det er også satt inn litt humor som tar vekk noe av alvorspreget filmen prøver å formidle. Kanskje det også må til for å ikke skremme alle og enhver.Jeg synes effektene var storslagne. Budskapet imponerer ikke stort bortsett fra at et skilt ektepar etterhvert inn i filmens gang begynner å få følelser for hverandre igjen. Alt i alt en grei film om en virkelighet som kanskje er nærmere enn vi tror.
4 av 7 - -
0.67 sekunder