Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Left Behind (2014)

Vi følger en liten gruppe overlevende som er latt tilbake etter millioner av mennesker plutselig forsvinner fra jordens overflate og verden havner i ødeleggelse og kaos.

Vurdering

3 av 2 stemmer

Fakta

1t 50min
Land: Canada, USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Vic Armstrong
Forfattere
Paul Lalonde
Manusforfatter
Jerry B. Jenkins
Forfatter
John Patus
Manusforfatter
Tim LaHaye
Forfatter
Skuespillere
Cassi Thomson
Chloe Steele
Chad Michael Murray
Buck Williams
Nicolas Cage
Rayford Steele
Lance E. Nichols
Pastor Bruce Barnes
Gary Grubbs
Dennis
Nicky Whelan
Hattie Durham
William Ragsdale
Chris Smith
Shanna Forrestall
Checkout Lady
Produsenter
Paul Lalonde
Produsent
John Patus
Produsent
Michael Walker
Produsent
Willie Robertson
Sjefsprodusent
R. Bryan Wright
Sjefsprodusent
J. Young Kim
Medprodusent
Jason Hewitt
Sjefsprodusent
Ed Clydesdale
Produsent
Bill Busbice Jr.
Sjefsprodusent
Annet
Michael J. Duthie
Redigering
Stephen Altman
Produksjonsdesign
Jack N. Green
Cinematografi
Jack Lenz
Komponist

Lignende filmer

Anmeldelser

Ikke helt så ille som jeg hadde trodd

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Men likevel ille. Jeg var litt overrasket når det ble annonsert en restart av Left Behind filmene. Jeg ble enda mer overrasket når rollebesetningen ble annonsert. Nicholas Cage som Rayford Steele. Chad Michael Murray som Buck Williams. Det er sjelden vare med såpass kjente navn i en så profilert kristen film, men samtidig tydet det på at det var snakk om en større satsing på en kristen film en normalt. Spørsmålet er, kunne det bli noe bra?

Det var ikke gått lange tiden etter lanseringen at slakten kom. Mulig det er derfor det tok såppass lang tid for meg å så sett den nye “Left Behind”, selv om den relativt kjapt var lett tilgjengelig på Netflix. Selv om det i den store sammenhengen ikke er snakk om et stort budsjett, så må det likevel settes noen krav til en slik satsing samt for å forsvare en remake.

“Left Behind” starter faktisk overraskende godt. Alle karakterene blir introdusert på en god måte selv om det er noe uvant når man kjenner dem fra tidligere filmer. Vi får vite hvem som er den troende samt hvilke konflikter som er på vei. Man merker at filmen bygger opp til noe, der dette noe er selveste bortrykkelsen. Og så begynner sirkuset.

Til forskjell fra den eldre filmen som går over flere dager så er denne remaken fokusert på kun noen timer på denne skjebnesvangre dagen. Det betyr at det er tilsvarende mye fokus på kaoset, og mindre fokus på etterforskning og det å finne ut hva som skjedde. Det betyr også mindre tid til realistisk karkaterutvikling samt mindre tid til å forklare de bibelske grunnene som disse hendelsene tolket fra. I tillegg så er store deler av handlingen satt til inn i et fly oppe i luften, som gjør at det ikke er så mange steder man kan dra for å finne ut av ting(altså, spoiler, at det var de kristne som forsvant) og de relasjonene som ble bygget i starten blir vanskelig å bygge videre på. Ser du hva det er tendens til? Oppskriften til en kjedelig film.

Hva ender man så opp med? En middelmådig katastrofefilm basert på en bok som er løst inspirert på hva ville skjedd dersom en mulig tolkning av bibelske fremtidsvisjoner ble virkelighet, men som ikke handler så mye annet enn å redde seg og sine midt i krisa.
2.7 av 7 - -

En litt forkortet vri av Left Behind

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

I denne nyinnspillingen av Left Behind møter vi piloten Rayford Steel og datteren Chloe, samt journalisten Buck Williams i full sving for å finne ut av hva som har skjedd når plutselig millioner av mennesker over hele jorden forsvinner på mystisk hvis, og det bemerkelsesverdige er at alle barn er blant de forsvunnede. Vi følger Buck og Ray i lufta sammen med desperate passasjerer som har mistet noen av sine kjære og deres desperate kamp om å finne dem og et landingssted før drivstofftanken går tom. På bakken har vi Chloe som desperat prøver å finne lillebroren og moren sin. Etter hvert går det opp for dem hva som egentlig har funnet sted.

Filmen baserer seg på en vri av den originale historien etter at filmskaperne vant en rettsak over en av skaperne bak Left Behind konseptet, Tim LaHaye. Først skjønner jeg ikke hvorfor kristne skal gå til rettsak mot hverandre, Paulus kaller dette allerede for et stort nederlag (1.Kor.6:7), og for det andre så merkes det også i filmen at budskapet er litt mer utvannet enn i original filmen fra 2000. De kristne blir i begynnelsen sett på som uhyggeligge mennesker som påtvinger andre sin tro, og selv om det sikkert ikke er ment slik, og at verden vil se på troende slik, så vil jeg si meg enig i at det kristne budskapet faktisk blir presentert på en måte som gir den kristne troen et uverdig stempel. Vi får noen hint om tilgivelse og bibel, men ikke så mye som originalfilmen gav og den forventningen den gav til en oppfølger. Her foregår store deler av handlingen på flyet og dets desperate kamp for å få landet trygt, og hele denne intense kampen er med på å drukne det kristne budskapet, der fokuset blir mer på det å få til kule actionsekvenser, og et trekkplaster med på dette har de fått den verdenskjente skuespilleren Nicolas Cage. Dette er med andre ord ikke det store på budskapsfronten i tillegg til at pre-trib teologien ikke henger helt på greip ut fra Bibelen og det synet jeg personlig har. Les mer om dette i anmeldelsen av originalfilmen fra år 2000, selv om denne versjonen ikke kommer med noen forklaring fra bibelen på en ny sjanse for de gjenværende.

Budsjettet er noe høyere enn vanlige kristne produksjoner og det merkes på de effekter og skuespillere som er brukt. Bilde og lyd synes jeg til tider lider og actionsekvensene og spenningen kan holde en sittende litt, men det hele blir allikevel dratt litt for langt ut. Skuespillet fungerer sånn noenlunde greit selv om Nicolas Cage ble nominert til Razzie Award for verste skuespiller for rollen sin som den fryktløse piloten Ray, samtidig som filmen også fikk en nominasjon som årets verste film.

Selv om filmen hadde et delvis spennende driv så ble den som sagt litt langdrøyd og man kom aldri så langt som originalfilmen kom. Denne slutter også på en måte som kan gi klarsignal for en oppfølger, men samtidig fungerer den veldig greit uten at det skjer, og det ser ut som konseptet er blitt satt på hylla, kanskje fordi endetidsteologien som filmen presenterer er blitt noe utdatert. Hvis du skal se Left Behind, så se heller filmene som kom i begynnelsen av 2000-tallet.
3.3 av 7 - -
0.53 sekunder