Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

The Book of Eli (2010)

Nær fremtid. Amerika er et enormt, øde område. Tidligere majestetiske byer er nå vaklende dødsfeller og veiene har blitt marerittaktige, lovløse highways. Kun bevæpnet med en hagle, et sverd og sunn fornuft har Eli(Washington) reist rundt i denne verdenen i årevis og forsvart seg mot voldelige gjenger og plyndrere som slåss om begrensede ressurser.

Eli ankommer en falleferdig utpost i det som engang var California og havner i problemer med den egoistiske tyrannen Carneigie(Oldman) som regjerer denne byen og dens innbyggere med jernhånd. Eli knytter et vennskap med Carnegies stedatter Solara(Kunis) og blir kjent med Carneigies planer om å ta kontroll over regionen gjennom frykt og brutalitet. Eli klarer å flykte fra byen og Carnegies grep, men Solara følger ham. Til tross for at han først sender henne bort, ombestemmer Eli seg og går tilbake etter Solara og redder henne med nød og neppe fra en gjeng kidnappere på den nådeløse veien.

Carnegie er likevel i hælene på dem og Eli må slåss seg vei gjennom det farlige landskapet og til de sammenraste ruinene av San Fransisco til det endelige oppgjøret med Carnegie og hans menn. Det er nå Eli endelig innser sin skjebne: Å formidle kunnskapen som kan bringe menneskeheten håp, hente sivilisajonen tilbake fra grensen av ødeleggelse og redde menneskehetens fremtid.

Vurdering

5.34 av 2 stemmer

Fakta

1t 58min
The Walker
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Albert Hughes
Allen Hughes
Forfattere
Gary Whitta
Manusforfatter
Skuespillere
Sala Baker
Construction Thug
Gary Oldman
Carnegie
Mila Kunis
Solara
Arron Shiver
Bartender
Todd Schneider
Caddy Driver
Gregory Leiker
Alcatraz Guard
Produsenter
Susan Downey
Sjefsprodusent
Andrew A. Kosove
Produsent
Yolanda T. Cochran
Medprodusent
Erik Olsen
Sjefsprodusent
Steve Richards
Sjefsprodusent
Joel Silver
Produsent
Steven P. Wegner
Medprodusent
Richard D. Zanuck
Sjefsprodusent
Annet
Don Burgess
Cinematografi
Gae S. Buckley
Produksjonsdesign
Atticus Ross
Komponist
Leopold Ross
Komponist
Claudia Sarne
Komponist
Cindy Mollo
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Noe voldsom, men med sannhetsglimt

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Denzel Washington spiller en post-apokalyptisk kriger på et oppdrag fra det høye om å få levert en meget sjelden bok til sin rette plass, i en tiden der jorden har gjennomgått en katastrofal forandring i både klima og miljø, der menneskene lever et egoistisk og voldelig liv. Eli kommer dermed med et lite glimt av håp, gjennom denne boken som enda viser seg til å overleve de verste trengselstider.Eli er en vandrer med en sjelden bok, nemlig Bibelen, uten at det røper for mye og denne skal leveres på et trygt sted og Eli har fått den hjelp han trenger fra Gud for å klare å overlevere denne. Filmen henviser omtrent bare til bibelvers fra det Gamle testamentet og det tys til vold i harde og nødvendige situasjoner og da kan man jo stille seg spørsmålet om det ville vært riktig i en slik krigssituasjon som verden har vært i? Eli er allikevel forsiktig og innrømmer sine feil og mangler og gjør alt for å unngå slåsskamper med de rebelske barbarene som herjer i gatene, der noen også er på jakt etter denne Bibelen som det bare skal være et eksemplar igjen av. Når filmen ender så kan man sikkert finne gode budskapsmessige poenger med filmen og den kan gi enhver noe å tenke på.En kvalitetsmessig god og overraskende annerledes film enn mange andre i samme sjanger og budsjettklasse. Vi kan merke oss hvordan filmen starer mørkt og dystert og etter hvert kan vi se at det stadig lysner opp mer og mer. Denzel Washington gjør en god rollepresentasjon som den selvsikre dommedagsvandreren Eli.Jeg synes dette var en interessant film og et interessant perspektiv av en slik hendelse. Tross dette så blir budskapet litt for tynt og det skjules veldig mye for å fange flest mulig seere uten å presse på religion. Jeg kan også skjønne dem som ikke synes filmen har noe bra med seg, men hvis man går i dybden så vil man se noen poenger og sannheter som stemmer med det samfunnet som vi lever i i dag. Filmen er noe voldelig til tider og bør nok ikke sees av de mest ømfintlige for slikt.
5 av 7 - -

Postapokalypse verd å få med seg

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Noen tiår fram i tid vandrer Eli (Denzel Washington) vestover. Han har fått som kall fra oven å bringe den siste bibelen til trygge hender, og han vandrer i tro. Dette er blodig alvor, for det er ikke mange farer som lurer langs veien, og i ørkenbyen han stopper opp i møter han Carnegie (Gary Oldman) som også har stor interesse av boken. Det ryktes nemlig at denne boken var grunnen til krigen, og en bok med slik makt skal kunne gjøre ham til herre over enda flere byer. Til Carnegies skuffelse har Eli ingen intensjon til å gi bort boken, og ikke uten kamp.”The book of Eli” er et ganske friskt pust i den postapokalyptiske sjangeren, men samtidig også om film som omhandler bibelen. Det er sjelden det lages en så stor film om et slikt tema, som også er positiv til budskapet i boken, og det merkes at det er blitt gjort det ytterste for å få det til å fenge. Eli er en slosskjempe, hoder ruller, det spares ikke på kuler, krutt og blod, og stemningen er dyster hele veien. Verden kan ikke reddes, men det er én bok som kan gi håp. Jeg er fasinert og liker veldig godt slike filmer som ikke tenker på å smi film inn under en aldersgrense, men bruker alle midler for å få fram et budskap med en film som sees av andre enn bibel troende, og det lykkes de med.Actionscener som er utrolig vellagde stjeler nokk en del fokus fra boken, men samtidig understreker de viktigheten og verdien av den. Eli som leser i boken hver dag, merker at den har rørt ved ham, og vi merker også at han, selv om han ikke nøler ved å drepe, har en indre kjerne av barmhjertighet, godhet og moral som ser ut til å mangle hos folk ellers. Han trekker fram at det han har fått ut av boken, det er den gyllne regel. Det siteres ellers fra første mosebok, salmene og Paulus og en del andre bibelsteder er sydd inn, og hver gang de dukker opp så kan jeg ikke annet enn å tenke ”kult”. Ikke fordi det er forkynnende (Jesus blir ikke nevnt), men fordi det er brukt på en såpas riktig distré måte at det fenger.Nå kan det diskuteres hvorvidt filmens postapokalyptiske tilværelse er i tråd med bibelens endetids budskap, noe det ikke tas stilling til i filmen, men det er egentlig ikke behov for å forklare det heller. Settingen er uvant, men problemstillingen er spennende og poengene gode. Noen små ulogiskheter synes jeg nokk trekker litt ned, men alt i alt en utrolig god film som jeg varmt anbefaler. Det er sjeldent det går noe så bra, med tanke på budskapet fra et kristent ståsted, på norske kinoer.
5.67 av 7 - -
0.55 sekunder