Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

The Road (2009)

En uforglemmelig sterk roman har blitt til en uforglemmelig sterk film, hvor en fars ukuelige håp for sin unge sønn så vidt skinner igjennom det fiendtlige, postapokalyptiske landskapet som omgir dem.

En far (Viggo Mortensen) og hans sønn (Kodi Smit-McPhee) vandrer ensomme gjennom et øde og forkullet landskap. Ingenting beveger seg, det er intet liv bortsett fra asken i vinden. Himmelen er mørk. Kulden er bitende, nesten uutholdelig, og snøen som faller er grå. Målet deres er kysten, selv om de ikke vet om noe eller noen i det hele tatt venter på dem der. De har så godt som ingenting. Bare en pistol til å forsvare seg med mot de få lovløse sjelene som fortsatt lever, klærne de går i, en handlevogn med noe mat - og hverandre. Deres sterke livsvilje er det eneste som får dem til å ikke legge seg ned for aldri mer å reise seg opp igjen.

The Road er filmatiseringen av Cormac McCarthys (No Country For Old Men) bestselgende roman ved samme navn (utgitt på norsk under tittelen Veien). I 2007 fikk romanen Pulitzer-prisen, kanskje den aller gjeveste utnevnelsen en fiksjonsroman kan få. Filmen er regissert av John Hillcoat, som blant annet har laget den kritikerroste The Proposition fra 2005, og har et meget sterkt skuespillerensemble bestående av blant annet Viggo Mortensen, Guy Pearce, Charlize Theron og Robert Duvall.

Vurdering

5.33 av 1 stemme

Fakta

1t 51min
Vejen
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
John Hillcoat
Forfattere
Cormac McCarthy
Forfatter
Joe Penhall
Manusforfatter
Skuespillere
Robert Duvall
Gammel mann
Garret Dillahunt
Gjengmedlem
Jeremy Ambler
Mann i kjeller
Molly Parker
Moderlig kvinne
Bob Jennings
Mann med skjegg
Kodi Smit-McPhee
Gutt
Guy Pearce
Veteran
Produsenter
Rudd Simmons
Sjefsprodusent
Mike Upton
Medprodusent
Steve Schwartz
Produsent
Nick Wechsler
Produsent
Mark Cuban
Sjefsprodusent
Todd Wagner
Sjefsprodusent
Erik Hodge
Medprodusent
Marc Butan
Sjefsprodusent
Annet
Javier Aguirresarobe
Cinematografi
Chris Kennedy
Produksjonsdesign
Nick Cave
Komponist
Warren Ellis
Komponist
Jon Gregory
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Om å overleve i postapokalypsen

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

”The Road” er en ganske stillegående film med et dystert bakteppe der far og sønn klamrer til et håp om å overleve i en postapokalyptisk tid der verden er snudd på hodet. Faren ser framtiden i sin sønn og gjør alt for å beskytte ham, etter at moren valgte å gå i døden. I en verden der folk lever av å spise andre, mens andre igjen lever på det lille he har og på konstant reise for å finne noe som holder livsmotet oppe.I en dyster film som dette har regissøren valgt å gi filmen en dyster stemning med mye nesten svart hvite toner samt mye grått og brunt i sin framstilling av en verden der farger ser ut til å ha falmet bort slik som håpet. På det mest intense er filmen som en grøsser der man aldri vet helt hvor onde mennesker man kan møte på og hva de kan gjøre – på den andre siden av skalaen er dette en dyp drama der farens beskyttelse av sønnen står i fokus. Farens kjærlighet til sønnen tas som bevis på Guds eksistens(han sier blant annet om sønnen: ”Hvis han ikke er Guds ord, har Gud aldri talt”), for sønnen er alt for faren. Det var alt som holdt ham gående. Filmen tar dette bildet ganske langt, og det ligger mye symbolikk i reisen, som tar for seg mye troskamp i desperasjonen.Troen og håpet til faren er veldig sentral i ”The Road”, og derfor er dette en meget spennende film rent tematisk, for vi får vite lite om det som har skjedd – så fokuset er på det mentale. Jeg har ikke lest boken(av Cormac McCarthy) som filmen baserer seg på, men tror absolutt på at filmen er verdig, uansett hvordan boken er.
5.33 av 7 - -
0.49 sekunder