Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

A Thief in the Night (1972)

Patty(Dunning) er en ung kvinne som lever i nuet med liten bekymring for det fremtiden vil bringe. Hun møter den unge mannen Jim(Niday), de gifter seg, og livet hennes virker bra, helt til en morgen da hun våkner opp til at mannen hennes er borte og en radioreportasje rapporterer at millioner av mennesker verden over på mystisk vis har forsvunnet. Etter hvert som flere dramatiske hendelser begynner å utspille seg rundt henne, innser Patty at hun lever i de siste tider som er omtalt i bibelske profetier.

Vurdering

3.3 av 1 stemme

Fakta

1t 9min
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Russell S. Doughten Jr.
Manusforfatter
Donald W. Thompson
Manusforfatter
Grant James
Manusforfatter
Skuespillere
Mike Niday
Jim Wright
Patty Dunning
Patty Myers
Thom Rachford
Jerry Bradford
Russell S. Doughten Jr.
Pastor Matthew Turner
Maryann Rachford
Diane Bradford
Clarence Balmer
Pastor Balmer
Duane Coller
Duane
Betty D. Jackson
Bryllupsgjest
Gareld L. Jackson
Leader av U.N.I.T.E.
Produsenter
Russell S. Doughten Jr.
Sjefsprodusent
Herb Brown
Medprodusent
Herb Brown Jr.
Medprodusent
Annet
Wes Phillippi
Redigering
John P. Leiendecker Jr.
Cinematografi

Lignende filmer

Anmeldelser

En endetidsklassiker som svikter noe

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Enden er nær og gudstjenestene rundt om er preget av en forventning, og endetidsforkynnelse som fører noen til omvendelse, andre til å latterliggjøre det hele, mens noen blir mer skremt til tro. Hva skjer når timen har kommet og bortrykkelsen skjer? Patty er en av dem som har vokst opp i en liberal kirke og blitt regnet som en troende og gjort sitt beste, men var aldri født på ny, selv med formaning fra andre troende. Hva går gjennom hodet hennes når hun oppdager at mannen hennes Jim er forsvunnet?

Dette er en av de tidlige kristne filmene, kanskje regnet som starten på en æra med endetidsfilmer. Filmen har snart 50års jubileum (2022) og anses som en kultklassiker, med sine undertoner og bismak av grøsser samtidig som den er fulladet med overdreven evangelisering og kristne klisjér. Selv om dette er en klassiker i kristen forstand og er blitt sett av opptil 300millioner mennesker til dags dato i følge noen kilder, så fortjener den kanskje ikke helt den statusen, men forståelig nok har den gått inn i historien som akkurat det med tanke på temaet den tar opp og måten den tar det opp på.
Filmen starter med den kjente sangen til Larry Norman, ”I Wish We’d All Been Ready”, og før det en svovelpreken om endetiden. Filmen har også vært en av inspirasjonskildene til Peter og Paul Lalonde og deres ”Left Behind” serie basert på de kjente romanene til Tim LaHaye og Jerry Jenkins. Selve budskapet er greit nok, men den klisjéfylte innpakningen, overdrevne evangeliseringen, blandet med dårlig skuespill, til tider elendig skuespill, gjør budskapet lite effektivt og troverdig. I tillegg mangler det et budskap om å omvende seg når man tar imot Jesus. Frelsesinnbydelsene går ut på det å akseptere Jesus og invitere ham i hjertet sitt osv.

Skuespillet er som sagt ikke noe å skryte av og endetidhistorien er ganske tynn men med et overraskelseselement som hinter om en oppfølger, noe det også ble tre stykker av. Den grøsseraktige musikken gjør at man allikevel til en viss grad klarer å holde seg fenget av historien. Man har også fått inn noen helikopter og biljaktscener for å få filmen litt mer drivende. Noe av kvaliteten velger jeg å se mellom fingrene på og det kan unnskyldes til en viss grad siden filmen er så gammel som den er, i tillegg til at den er en ambisiøs kristen produksjon. Filmen ble en suksess i sin tid og kanskje man kan ane litt hvorfor hvis man er litt nostalgisk av seg og lever seg tilbake i tiden den ble laget. Kanskje man kan kalle denne for endetidfilmenes mor. Filmen er også den første i en serie på fire filmer. Oppfølgerne er ”A Distant Thunder”(1978), ”Image of the Beast”(1980) og ”The Prodigal Planet”(1983). Filmen var interessant sjangermessig, tross sine klare svakheter.
3.3 av 7 - -
0.27 sekunder