Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

I am Michael (2015)

“I am Michael” er den utrolige sanne historien om Michael Glatze (James Franco) som er en høyt profilert homofil aktivist og som skapte en nasjonal kontrovers når han gikk ut med at han ikke lenger var homofil og senere ble en kristen pastor.

Filmen følger Michael fra hans liv i San Francisco med hans kjæreste Bennet (Zachary Quinto) hvor han blir en aktivist, utforsker sin seksualitet og har en karriere i XY Magazine, før han begynner å granske sin identitet og drar på en personlig reise.

Etter en traumatisk hendelse med angstanfall begynner reisen med tvil og paranoia og utforsking av religion og spiritualitet. Han gir opp sin homofile livsstil, benekter den, gir opp kontakten med sine venner og drar for å finne sitt sanne jeg. Han er innom mormonisme og buddhisme som siden fører ham til endestasjonen i en kristen bibelskole i Wyoming hvor han møter hans kjæreste Rebekah (Emma Roberts) og blir pastor i sin egen kirke.

Denne kraftfulle filmen fanger en manns utradisjonelle reise gjennom kjærlighet, benektelse og til slutt forløsning.

Vurdering

5.3 av 1 stemme

Fakta

1t 38min
Michael
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Justin Kelly
Manusforfatter
Benoit Denizet Lewis
Forfatter
Stacey Miller
Forfatter
Skuespillere
James Franco
Michael Glatze
Emma Roberts
Rebekah Fuller
Zachary Quinto
Bennett
Leven Rambin
Catherine
Daryl Hannah
Deborah
Vince Jolivette
Pastor Mike
Blake Lee
Benoit Denizet-Lewis
Kevin Cahoon
Peter
Nick Rehberger
Adam
Produsenter
James Franco
Produsent
Lauren Selig
Sjefsprodusent
Benoit Denizet Lewis
Medprodusent
Vince Jolivette
Produsent
Allegra Cohen
Medprodusent
Mike Dusi
Medprodusent
Gus Van Sant
Sjefsprodusent
Ron Singer
Produsent
Scott Reed
Produsent
Annet
Michael Barton
Produksjonsdesign
Aaron I. Butler
Redigering
Christopher Blauvelt
Cinematografi
Jake Shears
Komponist
Tim Kvasnosky
Komponist

Lignende filmer

Anmeldelser

Kontroversielt men sant om en homofil

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Filmen begynner med Michael (James Franco) som forteller en ung gutt som kjemper med sin seksualitet at for at komme til himmelen, så må han velge å være heterofil. Spol ti år tilbake, da en homofil ble drept i Laramie i 1998 og Michael bodde med sin homofile kjæreste og jobbet i Homo magasinet XY Magazine og forbannet kristne kirker som prekte anti-homo budskap og ifølge ham var redde for homofile. Hva skjedde?

Dette er filmen som er basert på den sanne historien om Michael Glatze, homoaktivisten som ble kristen og heterofil og startet som pastor i sin egen kirke.

Hvordan filmen kom til å håndtere denne saken var spennende å se, men anslaget filmen gav helt i begynnelsen hintet til at det antagelig ikke kom til å være veldig positivt vinklet i forhold til den konservative kristendommen Michael senere adopterte.

Historien om Michael er mer enn bare å gå fra fundamentalisme til fundamentalisme. Michael var en intelligent ungdom som leste mye og ivret etter å få fram og finne ut av alle sider ved sin legning. Derfor var han godt belest i “skeiv teori” før han identifiserte seg som homofil. Når han ble kristen ivret han på den andre siden, antageligvis med samme pågangsmot. Filmen viser hvordan noe av denne reisen var, fra han begynte å tro og undersøke andre trossystemer, til han til slutt lander i den kristne leiren. I filmen er det sagt av ham ganske naivt at “jeg vil bare være sammen med mine foreldre i himmelen, er det for mye å forstå?”, men som både filmen og virkeligheten forteller så gikk det mye dypere enn det og at han på veien sa og gjorde mye “umodent”. Det at man da kommer ut tilsynelatende fordømmende kan så være, spesielt typisk at en film viser det slik, men det betyr ikke at denne endringen av legning ikke tok sted og at det ikke er et dypere valg i det hele.

Et enkelt valg er det ikke, for historien tar for seg et større tema av homokultur, seksualitet og identitet. Noe av det Michael senere er fast bestemt på at man kan velge bort å leve ut sin seksualitet, blant annet fordi når han levde som homofil så visste han hvor løssluppent det var og hvor stor lysten fra mann til man gikk. Som en kristen kan man ikke annet enn å forstå at det livet han beskriver han levde og det filmen viser noe av kun kan betegnes som synd (uansett legning og kristent syn på homofili).

Noe av kampen til Michael, ifølge ham selv, var å finne sannheten og når han aksepterte Gud inn i livet sitt så fant han mindre og mindre sannhet i den homoseksuelle identiteten han hadde. Han skrev da, når han endelig aksepterte det at “Homoseksualitet er død, jeg velger liv”. Hvordan han kunne gjøre det var fordi han mente han som homofil hadde valgt å følge det han mente var en homofil identitet som man enten delvis eller helt kan omfavne, selv om man identifiserer seg som heterofil eller f.eks. Bifil. Når man så møter på ting i livet som er innenfor dette, så vil man velge det som styrker identiteten og det vil da styrke den seksuelle legningen man valgte. Da kan man også velge bort det som er identiteten for å finne tilbake til den rette identiteten Gud mente man skulle bære var noe han kom fram til.

“I am Michael” dveler lenge ved denne reisen. Det er en vanskelig reise som går mye på følelser og det er derfor også en stor utfordring å gjøre riktig på film. Det betyr også at selv etter at han har tatt valget så sliter han med sine følelser og kjemper med valget, tilbakeslag, nye teorier men ikke minst pågangsmot. Det som kanskje er noe av kjernen i historien er at Michael gjorde et valg i hodet før kroppen fulgte, han visste sin rette identitet før han endret sitt liv helt. Han selv har også vært med i prosessen med å lage filmen noe som gir den ekstra kredibilitet.

Jeg måtte gjøre noe sjekking av bakgrunnen til filmen, og det hjalp mye med å forstå den. En av tingene jeg slet litt med å velge var overskriften på denne anmeldelsen, om jeg skulle si “sant om en homofil” eller “sant om homofili”, men jeg valgte det første for det er også standpunktet filmen tar og er et mer korrekt og ydmykt ståsted.

Artikkelen som satte igang manuset
Et intervju der Michael får forklare litt
YouTube intervju rett etter første visning på Sundance Film Festival
5.3 av 7 - -
0.8 sekunder