Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

The Seventh Sign (1988)

Tiden renner ut. Åpenbaringen i endetiden er for døren. Elver blir til blod, ørkenen blir til is, og månen blir rød. Seks av tegna i åpenbaringen blir virkelighet, og nå er det bare en kvinne som kan redde verden ved å stoppe det bruddet av det syvende seglet, i denne spennende thrilleren.

Abby(Moore) er en ung kvinne som finner ut at sitt kommende barn spiller en sentral rolle i en rekke av hendelser som er dømt til jordens ødeleggelse. Hun har allerede hatt en vanskelig graviditet fra før, og begynner å virke litt paranoid når de lar den mystiske Davis(Prochnow) flytte inn i leiligheten hos dem og hun finner et brev med segl og et hebraisk skrift. Etter hvert skjønner hun at David bringer fram dommedagen, og at hun er det syvende seglet.

Vurdering

3 av 2 stemmer

Fakta

1t 37min
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Carl Schultz
Forfattere
Clifford Green
Manusforfatter
Ellen Green
Manusforfatter
Skuespillere
Michael Biehn
Russell Quinn
John Heard
Pastor
Bob Herron
Jimmy's Vakt
Darwyn Carson
Reporter
Demi Moore
Abby Quinn
Jürgen Prochnow
David Bannon
Akosua Busia
Penny Washburn
David King
Paramedic
Richard Devon
2nd Cardinal
Adam Nelson
Paramedic
Produsenter
Ted Field
Produsent
Robert W. Cort
Produsent
Paul R. Gurian
Sjefsprodusent
Kathleen Hallberg
Medprodusent
Annet
Jack Nitzsche
Komponist
Juan Ruiz Anchía
Cinematografi
Caroline Biggerstaff
Redigering
Stephen Marsh
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

En apokalypse uten bibelsk sannhet

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Demi Moore spiller den gravide konen Abby Quinn som venter barn på selve skuddårsdagen i februar. Pga. komplikasjoner og en mislykket graviditet sist så må det føres ekstra nært oppsyn med denne gangen, også pga. noe som ikke helt er overens med normalen. Abby er noe nervøs men regner med at det skal gå bra denne gangen. Det hele blir til noe mer mystisk når en fremmed mann skal leie en liten leilighet av dem og blander seg inn i Abbys graviditet. Både Abby og etter hvert mannen hennes Russell begynner å sette spørsmålstegn ved ham, som etter hvert viser seg å være alt annet enn en vanlig leietaker. I handlingens sentrum spiller de syv segl som beskrevet i Åpenbaringen en sentral rolle og denne leietakeren er ikke en hvem som helst.I denne filmen ser vi mange av de samme tendensene som i mange andre lignende filmer om de apokalyptiske tider. For det første så holder de seg ganske langt fra de bibelske sannheter og for det andre settes det inn oppdiktede elementer som ikke har holdbarhet i den kristne tro. I dette tilfellet blander man bl.a. inn den jødiske myten rundt ”The Guf” som det heter på engelsk, som bl.a. har med sjelenes oppholdssted å gjøre før et barn blir født. Denne myten får en sentral rolle i filmen.

Filmen tar for seg brytningen av de syv segl og de hendelsesforløpene som finner sted på global basis med døde fisker, blodrødt vann, jordskjelv, blodrød måne med mer. Selv om vi ikke helt vet hvordan alt dette kommer til å skje så begir filmen seg allikevel på avveier på disse områdene slik jeg ser det.

Kanksje det mest alvorlige problemet i filmen er dens Jesusfigur som går under navnet David Bannon og senere som Lammet, spilt av Jürgen Prochnow. Han entrer jorden som en mer skummel mann, med et oppdrag der kjærlighetens og nådens tid er over og denne gangen kommer han med Guds vrede og som løven av Juda. Åpenbaringen er klar over at Guds lam var den eneste verdig til å bryte seglene som bokrullene var seglet med. Det står ingenting om at Jesus skal nedkomme til jorden for å bryte de seglene ved å bli en mystisk mann som leier seg inn hos et ektepar som venter et barn som muligens ser ut til å være selve antikrist, slik lignende filmer så klisjémessig prøver å skremme med. Handlingen som da holder dette som utgangspunkt henger heller ikke bibelsk på grep, med en med downs syndrom som skal ha drept foreldrene sine pga. loven i 3 Mosebok om at de som driver med incest skal drepes. Gutten med downs nekter å bli erklært utilregnelig og vil dermed gå en sikker dødsstraff i møte, i filmen også kalt som den siste martyr, og den eneste måten å forhindre Guds vrede på, og gi en knekk på den, er å forhindre denne guttens død.

Dette er en liten del av en ganske forvirrende og rar handling som ikke har mye rot i den Bibelske eskatologien. Et bibelvers som i tillegg blir tilpasset filmen, er nemlig Joel 2:29 som ikke engang finnes i Bibelen, men som man allikevel kan lese om i kapittel 3 i Profeten Joel. Her har man mikset litt med bibeloppdelingen for å få verset til å passe inn i filmens handlingsgang.Filmkvaliteten er helt grei til å være 1988-kvalitet, skuespillet fungerer fint og historien er noe tafatt selv om den kan være litt spennende til tider. Av handlingen får man allikevel et veldig lokalt hendelsesforløp, sett bort ifra grusomhetene som alle nyhetssendingene får frem. Filmens troverdighet sammenlignet med Bibelen henger allikevel i en tynn tråd, men som en spenningsfilm kan denne kanskje fungere greit for noen. For meg ble det litt mye påminnelser fra lignende filmer, og det klart ubibelske den formidler trekker mitt helhetsbilde av filmen klart nedover på rangstigen.
2.67 av 7 - -

Tam og rotete Apokalypse

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Havet dør. Vannet blir blod. Plutselig hagel regn. Rød måne. Krig. Alle tegn på apokalypsen, tegn på at Guds vredes dag er på vei. Sammen med hendelsene følger det med et sendebud fra Gud, en som har vært på jorden før, som bryter segl etter segl. En kvinne er samtidig gravid, gravid med det første barnet uten sjel, slik det står om i en jødisk endetidsmyte. En prest fra Vatikanet på undersøkelsesjakt. Alle syv selg skal brytes, men kan det bli stoppet?”The Seventh Sign” er til tider en litt tam endetidsfilm, som på samme måte har en spenning i seg og historie som fenger – men som ikke henger så mye på geip. Visse ting er litt vel rare, som lokale dommer(som endetidstegn i en avsidesliggende by) framfor globale hendelser, noe som ødelegger for helhetsopplevelsen. Det er også en større kamp på gang mellom Gud og Djevel, som er langt fra det bibelen hinter til. Alle hendelsene i filmen gir allikevel en sammenheng etter hvert, selv om der er litt for ubibelsk og virker tilfeldig når bare noen personen finner ut av at endetiden med sine grufulle tegn er i anmarsj. Jesus blir framstilt som en mild person som er bundet av å la Guds dommedagsvilje skje, men som spør om vi er villige til å ofre for ham framfor at offeret hans var nok. Kirken kommer også i dårlig lys, men det er noen glimt av et godt bilde av kristendommen likevel synes jeg, og da ikke bare i den forstand at hendelsene peker på Guds eksistens.Det er noe med filmen som faller i smak i forhold til andre lignende filmer, som det finnes flere av, men ”The Seveth Sign” kommer langt fra i mål med æren i behold til tross for at Demi Moore er i rollen som Abby og Michael Biehn som Russell.

3.33 av 7 - -
0.34 sekunder