Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Religulous (2008)

Religulous følger komikeren Bill Maher ("Real Time with Bill Maher", "Politically Incorrect") mens han reiser til religiøse steder rundt om i verden for å intervjue et bredt spekter av troende om Gud og religion. Kjent for sine skarpe analytiske evner og for ikke å la sjansen til å skyte inn en treffende kommentar gå fra seg, bruker Maher her sin karakteristiske ærlighet og sitt uærbødige vidd til spørsmålet om tro, og tar oss med på en stormende og provoserende spirituell reise.

Vurdering

2.17 av 2 stemmer

Fakta

1t 37min
A Spiritual Journey
Land: USA

Medvirkende

Regissør
Larry Charles
Forfattere
Bill Maher
Manusforfatter
Skuespillere
Charlton Heston
Charlton Heston
George Taylor
Kirk Cameron
Kirk Cameron
Seg Selv
Larry King
Seg Selv
Bill Maher
Seg Selv
Ted Haggard
Seg Selv
Jerry Falwell
Seg Selv
John McCain
Seg Selv
Britney Spears
Seg Selv
Produsenter
Bill Maher
Produsent
Jesse Johnston
Sjefsprodusent
Alexandra Lambrinidis
Medprodusent
Kevin O'Donnell
Produsent
Lisa Rudin
Medprodusent
Charlie Siskel
Sjefsprodusent
Jonah Smith
Produsent
Palmer West
Produsent
Annet
Anthony Hardwick
Cinematografi
Jeff Groth
Redigering
Christian Kinnard
Redigering
Jeffrey M. Werner
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Usakelig og uvitende av Maher

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

I denne dokumentaren får Bill Maher det slik som han ønsker! Han får stilt de spørsmål han selv ønsker og håper på å få tomme, klisjé og meningsløse svar tilbake noe han også stortsett får. Det legges ikke skjul på at Bill prøver å gjøre narr av forskjellige religioner og spesielt kristendommen i noen av de forskjellige formene. Han går inn med innstillingen om at vitenskapen er sann og at det bare er å stole på den og at det ikke finnes noen Gud og Gudstro bare er noe tåpelige menneskelagde greier, noe enhver ateist kan tenke seg uten å virkelig søke sannheten!Bill hevder å komme med riktige bibelske fakta om forskjellige ting, men han vet ikke helt hva han ofte sier! Han hevder at jomfrufødselen kun er beskrevet i to av evangeliene, men den er faktisk også profetert om i Jes.7:14 ganske så tydelig!

Det er heller ikke slik at det bare er evangeliene som er historisk bevismateriale på Jesus! Det finnes flere andre verker som henviser til Jesus som f.eks. Josefus skrifter, selvom jeg ikke kjenner til dem så altfor godt!

Bill hevder også i filmen at ingen av forfatterne av evangeliene hadde møtt Jesus i virkeligheten, men dette er feil! Matteus, som er forfatteren av «Matteusevangeliet» er blitt bekreftet av den eldste kirkelige tradisjon å være disippelen og apostelen Matteus, som også hette Levi og var toller i Kapernaum! Det samme med «Johannes evangeliet», som er skrevet av øyenvitnet og apostelen Johannes!

En annen ting som Bill bastant hevder er at Jona LEVDE tre dager i fiskens buk noe som ikke er sant! Hvis vi leser i Jona 2:1-8 så virker det mer som at han var død og ropte fra dødsriket (v.3) og graven (v.7) og når vi leser i Matteus 12:40 så står det at: «For som Jona var tre dager og tre netter i den store fiskens buk, slik skal Menneskesønnen være tre dager og tre netter i jordens hjerte.» Det at Jona skulle ha vært i live i fiskens buk er noen falske tegninger de fleste barn får i seg gjennom litt laber søndagskoleundervisning.

Filmen hevder også at Bibelen ikke inneholder noe vitenskap! Det stemmer at Bibelen ikke er en vitenskapsbok, det er jo ikke det den først og fremst skal formidle, men jeg skal si det finnes flere ting som står i Bibelen som forskere først i senere tid har oppdaget og satt i kategorien vitenskap!

Det virker også som han tar alle de forskjellige kristne retningene/sektene over en kam som f.eks. katolisme, herlighetsteologer, mormonere og protestanter.

Han skal ha for det at han prøver å henvise denne ene herlighetsteologpastoren til ting som Jesus sa om rikdom og penger, noe denne pastoren ikke helt klarer å komme med noen fornuftige svar på, men samtidig så vet vi jo hva Mahers egentlig hensikt er med filmen, nemlig å så tvil! Han sier at han er en promotør av tvil og at en tvilende holdning er den rette holdningen å ha for da holder man seg ydmyk.

Alle disse tingene og mer viser bare at filmen er usaklig og har et mål om å legge tvil blandt forskjellige troende selvom man skal måtte ty til feilaktige fakta eller ting man kanskje egentlig ikke kan så mye om!Filmen har noen plagsomme ting som er med å trekker kvalitetsnivået ned, med sine små filmklipp som plutselig tikker inn midt i en samtale med en lavere enn middels bildekvalitet! Samtidig så synes jeg det er noe dumt at man ikke prøver å skjule en av kameramennene når det andre kamera filmer og motsatt, man kan til tider også se deler av crewet. Filmen kunne også vært noe mer strukturert, men filmlagerne har sikkert en grunn til dette!Manusforfatter Bill Maher vet hvordan man skal stille manipulerende spørsmål for så å få svar som kan virke tåpelige. Hvis han først skulle intervjuet noen, hvorfor ikke gått til dem som virkelig har peiling på de forskjellige områdene! Den eneste gangen han lykkes er vel når han går til grunnleggerne av «Answers in Genesis». Så hva er budskapet mitt til en kristen som har sett denne filmen? Jo, å sette seg mer inn i Guds ord og studere vesentlige ting som ufrelste og tvilende ofte stiller spørsmål ved som f.eks. evolusjon! Man trengre ikke være ekspert, men å gi noen grunleggende svar bør holde for det er ikke først og fremst overbevisning av slike ting som frelser en person, men de gode nyhetene i evangeliet om Jesus! Ikke la deg forføre av Bill Mahers latterliggjøring av den kristne tro.

Som en dokumentar synes jeg allikevel at denne var mer eller mindre interessant å følge med i spesielt når man kan se hvilke ting en annerkjent ateist og skeptiker vil fronte de forskjellige religionene med. Men dette er ingen film man bør sette sin lit til!
2.67 av 7 - -

Hvem trenger slike dokumentarer?

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Komikeren, og ateisten, Bill Maher er på søken etter om det er noe sannhet i den kristne troen. Noen ganger virker det mer som om at han allerede har funnet sin sannhet og er på jakt etter å konfrontere kristne med sin overbevisning - og bruke deres svar da for å gjøre religionen til latter. Siden Bill Maher som regel får siste ord, så er det en ganske ensidig dokumentar som tydelig fremmer ateismen.Når han konfronterer vanlige kristne med argumentene, så kan de ikke svare så veldig godt. Eksperente og de mer profilerte kristne kan gi noe bedre svar, men de også kommer litt til kort og blir værende uten gode svar. Religolous fremmer nemlig ateistiske forestillingene som faktum og går mye i samme spor som "Zeitgeist". Selv baserer han seg ikke veldig mye på vitenskapelige dokumenterte faktum, men framstiller dem som det, og dermed stiller spørsmål og gir påstander som er vanskelig å besvare om man ikke har undersøkt saken nærmere.Det er forståelig at han latterliggjør mange av historiene i bibelen om undre siden han ikke tror på Gud, og bra er det ellers at han går mot de kristne som ganske tydelig går imot Jesus ord, predikanter som ber om peger osv. men greier ikke helt å skille mellom overtro, hyklerisme og sann kristendom. Han er innom altfor mange typiske temaer som provoserer. Det er ingen ærlig dokumentar, selv om det framstilles slik, mens det på en annens side framstilles som en komedie på jakt etter sannheten.Spørsmålet jeg ble sittende igjen med hva som var poenget med dokuemntaren. Ateister kommer til å like den og bruke den mot kristne(og dermed få en haug dårlige argumenterer som virker veldig gode), kristne til å ikke like den(de kommer til å bli provosert, og sikkert forhåpentligvis overbevise dem om ateismen). På en side er det greit at kristne får opp øynene for disse argumentene og påstandene, undersøker dem slik at de kan svare godt. Men alt i alt, ikke veldig mye bra siden det ikke er en objektiv, undersøkende og sannhetssøkende dokumentar. For kristne vil også trolig dokumentaren "Lord, Save Us From Your Followers"(som jeg i skrivende stund ikke har sett) være bedre og mer klargjørende angående hykleriske og falske kristne.Jeg kan nokk ikke anbefale denne for andre enn de som virkelig er interessert i temaet ateisme, ikke blir provosert, og setter seg inn i påstandene i etterkant. Jeg tror uansett at denne dokumentaren vil ødelegge mer enn den vil informere, og vi må forberede oss og bli klare over hvordan vi kan konfrontere argumentene og påstandene filmen fremmer.
1.67 av 7 - -
0.41 sekunder