Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

The Message (1976)

Mekka omkring år 600 er en by i forfall, kontrollert av griske kjøpmenn. En eneste mann våger å konfrontere dem: Muhammed, en mann med et guddommelig budskap fra en høyere makt. Inspirert av engelen Gabriel begir Muhammed seg ut blant folket for å spre den nye lærdom. Profeten Muhammed og hans tilhengere blir forfulgt av statens ledere og tvinges til å flykte til Medina. Enda en åpenbaring kommer fra Allah: Muhammed må skape en hær og befri Mekka fra dem som nekter å underkaste seg islam. Slik begynner islams aller første hellige krig...

I 1976 ville Moustapha Akkad lage den største film noensinne om Islams opprinnelse, men det veltet inn med protestaksjoner fra vrede muslimer, da opptakene startet, fordi Muhammed ifølge Islam ikke må avbildes. Hva ingen av de sinte motstanderne hadde satt seg ordentlig inn i, var at Muhammed på intet tidspunkt vises i filmen, men derimot er det hans onkel Hamza, som spiller den sentrale rollen! Men protestene fikk de finansielle bakmennene til å trekke seg, så opptakene sto stille inntil Libyas leder, Muammar al-Gaddafi, tilbød seg å finansiere prosjektet.

Moustapha Akkad (produsent av Halloween-filmene) forsøkte å gi islam et menneskelig ansikt, men falt selv for fundamentalistenes sverd. I november 2005 ble Moustapha Akkad drept i et selvmordsbombeangrep ved en bryllupsfest i Jordan!

Vurdering

3.67 av 2 stemmer

Fakta

2t 51min
Mohammad: Messenger of God, Al-risalah
Språk: Engelsk, Arabisk

Medvirkende

Regissør
Moustapha Akkad
Forfattere
H.A.L. Craig
Manusforfatter
Tewfik El-Hakim
Manusforfatter
A.B. Jawdat El-Sahhar
Manusforfatter
A.B. Rahman El-Sharkawi
Manusforfatter
Mohammad Ali Maher
Manusforfatter
Skuespillere
Produsenter
Moustapha Akkad
Produsent
Harold Buck
Medprodusent
Mohammad Sanousi
Medprodusent
Annet
John Bloom
Redigering
Maurice Jarre
Komponist
Said Baker
Cinematografi
Jack Hildyard
Cinematografi
Ibrahim Salem
Cinematografi
Maurice Fowler
Produksjonsdesign
Tambi Larsen
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

En mild framstilling om starten på Islam

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

"The Message" er langt på vei en god film, men sitter igjen med følelsen av at noe ikke stemmer. Sidene ved Islam som blir tatt fram ligner mistenkelig kristendommen, og den eneste forskjellen ser ut til å være at Muhammed er Guds sendebud. Ok, helt sånn er det ikke, men Islam er vist fra en fredelig, god og sympatisk side mens virkeligheten var ganske sikkert annerledes. Hvordan synet på kristne, jøder og andre ting utviklet seg kunne de godt ha fått mere plass til i den nesten 3 timer lange filmen.På en måte er det veldig greit å se en film om Islam som ikke er veldig kritisk, men noe kritikk bør være der likevel. Noen kaller filmen for kontroversiell, jeg vil si at den er så langt fra kontroversiell som det går an fordi man har vært så redd for å få noen Islamister på nakken. Griet nokk at det ikke er blitt laget en film om Muhammed før, og at valget falt på å ikke filme eller ha noen stemme for hverken Muhammed eller Ali(det skal respekteres), men rart blir det likevel å se på. En film om en mann som man aldri får se gjør ikke at man kommer så veldig nære å kjenne ham.Kristne blir framstilt på en god måte synes jeg selv om det ikke er mye vi får sett av dem. Den kristne kongen har et godt rykte og virker vis i sine valg, mens andre er mer skeptiske. Likevel, det meste tas til inntekt for Islam selv i møte med de Kristne. Det er ellers mye lik argumentasjon som i GT og Jødedommen om tanken om en Gud som tas fram som noe av det sentrale i Islam.Vi kristne har utallige filmer om Jesus, og sannelig skal Muslimene få lov å ha en film om Muhammed som de kan akseptere, og ikke minst også vise noe av det som muligens er det egentlige Islam.
3.67 av 7 - -

Islam blir til og konsekvensene blir synlige

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

”The Message” er historien om tilblivelsen av Islam via profeten Muhammed som hevdet å være Guds sendebud for folket. Vi følger hvordan Islam vokser, bare fra å være noen få mennesker, til å bli en verdensvid religion. Det hele starter fredfylt og uten lyst i blodsutgytelse, men etter hvert må det mer drastiske ting til verks selv om det blir satt klare grenser i krigføringen.Budskapsmessig så har den mye flott moralsk budskap som jeg selv egentlig ikke var så veldig klar over at fantes i Islam. Mye av poengene stammer fra Jesus og fra det Bibelen snakker om, men det er også en fare med religioner, de kan ha mye bra men kan samtidig være dødbringende. Vi ser også hvordan denne kristne kongen tar i mot muslimene og de deler sin tro med hverandre. Den kristne kongen lurer også hvilken posisjon Jesus får hos muslimene og han får et greit og tilfredstillende svar og de får bo i landet deres.

Verdiene for Islam var sikkert bedre i starten enn det har blitt i dag. Mye av det Muhammed stod for ser ut til at muslimer har glemt i dag. Slik er det også med kristendommen, mye av det Jesus forkynte mangler blant kristne i dag. Den store forskjellen er at Jesus kom som et sonoffer for våre synder, uskyldig dømt, uten synd, som Guds sønn for å frelse oss fra synd og gi oss fred med Gud og gjennom Sitt blod gjenopprette forholdet mellom mennesket og Gud. Ifølge den kristne troen og Jesus selv så er Han den eneste veien til Gud!

Jeg sympatiserer ikke med Islam, men filmen gav meg en litt annerledes vinkling på hva Islam var i forhold til hva det har blitt til i dag. Men god moral kan aldri føre en til Gud, uansett hvor mye man strever etter det. Noe av moralen Muhammed kom med var at alle mennesker er like mye verdt, og at man skal gi til de fattige og kle dem slik man kler seg selv og dele maten med dem osv… Hvis man dro ut i krig så skulle man ikke drepe kvinner, barn, krøplinger eller gamle mennesker. Ja, dette er jo gode retningslinjer hvis man skal i krig, selv kristne som står for militærtjeneste og kanskje må ut i krig engang må vurdere hvor de da vil stå i forholdet til å ta liv. I Islams tilfelle var dette allikevel mer for å hevne seg og krige for Islams eksistens.Filmen skrider fram med Oscar-nominert musikk av Maurice Jarre og en Muhammed som verken vises eller høres. Ifølge Islams skikker så er det nemlig ikke tillatt å vise Muhammed frem i skikkelse eller tale. Da blir det bråk! I dette tilfellet har filmproduksjonen fått en stor utfordring som de takler ganske bra men filmens historiske troverdighet senker seg drastisk i situasjonene der det skal foregå en samtale eller konfrontasjon med Muhammed.Dette er nok den mest kjente filmen som er laget om Islam og dens tilblivelse. Filmen tok ca. 7 år å spille inn og har vært gjennom noen finansielle vansker og blitt oversatt til 12 forskjellige språk. Den har også møtt motstand fra Islamsk hold og har vært skyld i gisselaksjon med politi– og journalist drap som følge.

Filmen inneholder mye snakking og kan bli noe langsom til tider, men tross dette så sies det at den holder seg tro til fakta, men utelater allikevel noen viktige hendelser.
3.67 av 7 - -
0.53 sekunder