Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

The Chosen - Sesong 1 (2018)

Vurdering

6 av 2 stemmer

Fakta

6t 19min
The Chosen
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Dallas Jenkins
Manusforfatter
Ryan Swanson
Manusforfatter
Tyler Thompson
Manusforfatter
Skuespillere
Paras Patel
Matthew
Shahar Isaac
Simon Peter
Elizabeth Tabish
Mary Magdalene
Erick Avari
Nicodemus
Giavani Cairo
Thaddeus
Produsenter
Chad Gundersen
Produsent
Dallas Jenkins
Produsent
Justin Tolley
Produsent
Ryan Swanson
Sjefsprodusent
Chris Juen
Produsent
Ricky Ray Butler
Sjefsprodusent
Derral Eves
Sjefsprodusent
Matthew Faraci
Sjefsprodusent
Annet
Dallas Jenkins
Cinematografi
Dallas Jenkins
Komponist
James R. Cunningham
Produksjonsdesign
Brent Christy
Cinematografi
Akis Konstantakopoulos
Cinematografi
John Quinn
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Mye kunstnerisk frihet, og det fungerer til en viss grad tross det

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

”The Chosen” er en publikumsfinansiert og publikumsrost flersesongs tv seriesatsing, og det første i det slaget, om Jesu liv, fra et litt annerledes perspektiv enn Jesusfilmer generelt. Serien legger veldig fokus på de personene vi vet lite om ut ifra Bibelen, som f.eks. Nikodemus, Peters kone, Maria Magdalena, Peters svigermor og andre personer som så vidt blir omtalt i Bibelen. Vi får også karakterisert disiplene der Peter er den tidligere gambleren og i begynnelsen av serien, fiskeren som sliter å få fisk nok til å betale det han skylder i skatt. Matteus som er skatteoppkreveren er en meget intelligent mann men som samtidig lider av asperger syndrom. Vi blir allerede i første episode introdusert for Maria Magdalena som er besatt av demoner, som Nikodemus sliter med å drive ut, og seriens første episode bærer preg av mørket som befant seg før Jesu inntreden i frelsestjenesten. Fellesnevneren for alle blir at de var syndere som ble kalt og utvalgt av Messias, Frelseren.

Første sesong av serien gir oss litt dypere innblikk rundt helbredelsen av Maria Magdalena, Jesus og barna, Sabbaten, Den store fangsten, Bryllupet i Kana, Den lamme mannen og mye mer. Serien gir disse hendelsene en noe dypere og videre handlingsgang enn det Bibelen gjør og man får også et noe utenombibelsk perspektiv på det, uten at det som regel går direkte utover Bibelens handling og lære. Det vil si at man har tatt seg mange friheter med tanke på bakgrunnshistorie til personene nevnt over. De første episodene inneholder lite Jesus og personer som ikke får så stor fokus i Bibelen får desto mer fokus her. I episoden om Jesus og barna har man også lagt til mye for å få til en historie som fokuserer spesielt på Jesu forhold til barna, med at en gruppe med barn har jevnlige møter med Jesus på et hemmelig sted i skogen der Jesus har slått leir før han beveger seg videre i kallet sitt. Der får barna de en god del undervisning, om bl.a. å hedre sine foreldre, og ikke bare det, Jesus er leken, til og med så langt som å late som han er et slags skummelt dyr som brøler etter barna, men dette er på lek vel og merke, men allikevel en side ved Jesus som vi ikke helt kjenner igjen fra Bibelen, men en frihet skaperne av serien har valgt å ta med.

Serien blir rost til det ytterste av publikum og publikum ser ut til å elske den. Jeg hadde dermed ganske store forventninger, men var forberedt på at de kanskje ikke ble helt innfridd, noe den heller ikke gjorde til det fulle, med tanke på 9,8 stjerner som den i skrivende stund har landet på på imdb.com. Skuespillet og bildekvalitet er helt greit, men allikevel ikke helt av ypperste klasse. Vi møter allerede tidlig i serien en klar filmtabbe som man enkelt kan avsløre, der man i skiftet av to forskjellige vinkler kan merke at Matteus rollen holder hånden ut til hunden sin i det ene klippet og så er den dratt inn i andre klippet og dette gjentar seg noen ganger ettersom det skiftes mellom klippene. Samtidig er det lett å merke seg at det ikke er en stor budsjetts serie, men at man allikevel har gjort det beste ut av den og fått det ganske bra til ut fra de ressursene man har hatt tilgjengelig. Jeg synes serien også mangler den piffen som kunne gitt den en mer storslagenhetsfølelse og et høyere troverdighetspreg med tanke på de forventningene jeg hadde i forkant. I en episode starter man med episoden med Moses i ørkenen i forbindelse med kobberslangen som Moses hadde fått beskjed om å henge opp slik at folket kunne bli helbredet fra slangebittene. Her krangler Josva med Moses om det virkelig er nødvendig og at det mer minnet ham om avguderi enn helbredelse og Guds vilje. Denne krangelen skjer isolert i et telt og man får ikke noe bibelfølelse nesten overhodet og det virker som Moses og Josva rollen er tatt fra løse lufta.

Jeg synes at serien blir bedre etter hvert som den tar til, da Jesu inntreden får mer relevans og fokus, og når Jesu undre og møte med menneskene begynner å få det lille ekstra over seg. Jesu møte med kvinnen ved brønnen synes jeg blir en liten nedtur der Jesus og kvinnen argumenterer på en måte som jeg mer kan se umodne kristne argumentere på og ikke Jesus. Kvinnen ved brønnen blir ifølge Bibelen mye fortere overbevist av Jesu profetiske innsikt, enn det hun gjør i møte med Jesus i denne serien.

Videre så er noen av episodene langtekkelige til å begynne med, men det pleier som regel å løsne litt utover i episodene. Det virker også som Jesus er i full gang med sin tjeneste før han har utvalgt alle disiplene sine. Etter det jeg har fått ut fra Bibelen så utvelger Jesus dem ganske så tidlig i tjenesten sin. Jeg er klar over at innholdet i evangeliene nødvendigvis ikke er strengt tatt kronologiske, men serien ilegger også Jesus mirakler allerede før Jesu inntreden i den offentlig tjeneste. Bibelen nevner ikke noe om mirakler før etter Jesu dåp, og det tror jeg er en god Gudgitt grunn til, så her synes jeg den går litt over streken.

Serien ser stort sett ut til å fokusere på budskapet fra disiplenes synsvinkel istedenfor Jesu øyne, noe som kan være med å forklare de kunstneriske frihetene som er tatt. Vi møter Jesus som mer humoristisk enn vi kanskje har sett ham før, og kanskje han til og med slår Jesusrollen til Bruce Marchiano fra ”Matteusevangeliet” når det kommer til humor. På en måte klarer Jonathan Roumies Jesusrolle allikevel å være balansert og varm og samtidig budskapsmessig klar, med tanke på omvendelse og at Jesus kom for å frelse mennesker fra deres synder. Man kan allikevel gå i en grøft og mene at det er godt med et friskt pust med litt mindre Bibel og en dypere, og i dette tilfellet oppdiktet, kjennskap til de andre personene. Det kan være greit å se det fra dette perspektivet, men den ekte kunsten er å kunne lage en like spennende serie som ikke tar seg så store kunstneriske friheter men holder seg enda striktere til Bibelens budskap og det Bibelen forteller. Alt i alt var dette en fin første sesong med flere gode øyeblikk, men også øyeblikk der jeg rynket på øyebrynene med litt skepsis. Man må prøve alt og ta vare på det sanne og gode som serien tilbyr, og så får vi vente på neste sesong og håpe på at den blir enda noen hakk bedre.
5 av 7 - -

Annerledes og forfriskende

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Det er ikke til å se bort ifra at noen synes man ikke skal bygge alt for mye historie rundt bibelfortellingene, noe som er gjort i “The Chosen”, men alltid må det tas friheter. Jeg for min del er veldig glad for at “The Chosen” er til og at det er noen troende bak prosjektet som er trofaste mot bibelhistoriene og teologien rundt som syr sammen historiene med oppdiktede men stort sett troverdige baktepper. Jesus er blitt gjort frisk og humørfylt men alltid med alvor i tankene, Matteus er på asperger skalaen og gjør en formidabel rolle som pengeinnkrever, Peter er i stor gjeld og trenger et mirakel for å komme seg unna romernes søkelys, Maria er besatt av demoner og selv ikke Nikodemus greier å drive dem ut men etterhvert må han bøye seg for den sannheten han ser som preger ham dypt. Her gjøres det ikke en historie etterfulgt av en annen fram til den slutten vi vet kommer, snarere tas det tid til å bygge forutsetningene for miraklene som fortelles om i bibelen, noe som når de skjer gjør det med skikkelig effekt. Jeg liker også veldig godt hvordan historiene linkes opp mot det jødiske bakteppet og det alltid refereres til tradisjoner og den historien vi kjenner fra både Gamle Testamentet og Apokryfene. Her er det gjort god research og det diktes ikke på det vi vet av fakta, snarere så tas det i bruk for å bygge troverdighet av tidsbildet. “The Chosen” skiller seg virkelig ut blant Jesusfilmer og alt for det bedre. Her er et friskt pust i en ellers ganske uttømt sjanger. Midt blant andre filmer som også er meget gode og spiller sin rolle, så er her en serie som tar seg god tid til å fortelle det glade budskapet samtidig som det har et glimt i øyet. Hver episode fokuserer inn på noen få hendelser vi kjenner og greier både å forkynne, undervise og underholde på en gang.
7 av 7 - -
0.34 sekunder