Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Mary, Mother of Jesus (1999)

Historien om Jesus fra Nasaret(Bale) sett fra Jesu mor, Marias(August, Kinnaman), synsvinkel. Hun er med helt fra Guds engel forteller henne at hun skal føde en sønn som skal frelse verden, gjenom fødselen og oppveksten og helt fram til sin sønns død på korset samt Hans oppstandelse.

Vurdering

4.33 av 2 stemmer

Fakta

1t 28min
Mary & Jesus, Jesus
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Albert Ross
Manusforfatter
Skuespillere
John Light
Erkeengelen Gabriel
David Threlfall
Josef fra Nasaret
Mark Jax
Peter
Niven Boyd
Centurion
Zoltan Gera
Astrolog
Produsenter
Howard Ellis
Produsent
Eunice Kennedy Shriver
Sjefsprodusent
Robert Shriver
Sjefsprodusent
Annet
Ken Thorne
Komponist
Barry Peters
Redigering
Keith Wilson
Produksjonsdesign
Elemer Ragalyi
Cinematografi

Lignende filmer

Anmeldelser

Noe uvant og rart bilde av Maria

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Dette er en Jesusfilm der det er satt ekstra fokus på Maria, noe filmtittelen også sier oss.

Vi følger Maria og Jesus omtrent som et team gjennom hele filmen som hopper ganske fort fram til enden med mye vekt på de første årene av Jesu liv. Vi får del i en Maria som har klare meninger om ting og som våger å stå frem og si sin mening blant folket som imøtekommer henne med dyp respekt. Et kanskje noe uvanlig kvinnebilde på Maria hvis man ser det historisk vanlige og bibelske bildet på Maria.Filmen hevder i begynnelsen at den holder seg til den bibelske historien om Maria og Jesus noe jeg dessverre ikke kan si meg helt enig i. Jeg kan skjønne at det er vanskelig å lage en Jesus film på 90minutter og få med seg en større helhet av Jesu virksomhet, men når Maria får et slikt fokus så kan man ikke la være å tenke over at det muligens er katolikker bak denne produksjonen. Det er enkelt å få frem Maria ut ifra de første kapitlene i Matteus og Lukas men etter dette blir det vanskelig å skape historie og dermed fletter man inn ubibelske og plutselig feile vinklinger på hvem Maria var og man får noen innblikk av en katolsk Maria som stadig gav Jesus åndelig råd og veiledning som en slags mentor. Dette sier bibelen ikke noe om og man skal være veldig forsiktig med å hevde slike ting i en film og i tilegg si at denne holder seg på bibelsk grunn.

Noen vesentlige ting man kan stusse på er for eksempel lignelsene som Jesus forteller folket. Filmen skal ha det til at det var historier som Maria ofte fortalte ham når han var i 12års alderen og som Han da blir rådet av Maria å fortelle videre til folket. Vi er vitne til at Maria forteller Jesus lignelsen om den barmhjertige Samaritan som Han da skal viderefortelle folket under Sin egen tjenesteperiode. Dette kaller jeg å gå litt over streken! Alt det Jesus sa, det fikk Han fra Faderen (Joh.12:49).

Man for også en følelse av at Jesus og Maria er et team hvor Jesus stadig mottar råd fra sin mor selv om Han er i 30årene. Under bryllupet i Kana når vinen tar slutt så sier Jesus til Maria: ”Dette er vel ikke noe problem for oss”. Vi kan se hvordan Jesus stadig inkluderer Maria i sin tjeneste i filmen, men samtidig så kaller Ham henne for kvinne de gangene bibelen snakker om det.

Filmen hopper også over en god del av Jesu lære og tar heller for seg mye av undrene og miraklene, den hopper også glatt over nattverden og tar oss rett over til rettegangen og korsfestelsen.

Mor til Maria hevder også at Maria aldri har gjort noe galt, men det positive med filmen er at Maria sier at Guds dom er strengere, og dermed får man et lite brekk i den katolske læren om at Maria også skulle ha vært syndfri selv om man kan få et hint av det motsatte.Filmen er laget for TV og kvaliteten den bærer tilsier jo det. Vi møter svenske Pernilla August (Jerusalem) og Christian Bale i de sentrale rollene og selv om noe av skuespillet kunne vært bedre så fungerer den delen helt Ok med noen nedturer innimellom.Filmen starter ganske bra synes jeg men så utvikler den seg til å bli litt merkelig og gir oss et litt rart Messias bilde og en kanskje noe tvilende Jesus noe Bibelen ikke sier noe om. Filmen kan glimte med noen gode poenger men i sin helhet er ikke dette en Jesus film for folk flest. Er du en ivrig katolikk så vil den kanskje gi deg noe, men for en som ser på Maria som et vanlig menneske som også trengte frelse så er ikke dette den beste filmen å se. En film med mange mangler der puslespillet ikke er helt ferdig lagt!
3.33 av 7 - -

En lett fordøyelig film om Maria

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Med sin litt for perfekte engelsk og altfor fort aldrende Maria(fra Melinda Kinnaman med et veldig ungt utseende til den 23 år eldre Pernilla August, men kanskje bedre å forholde seg til to Mariaer enn tre) er denne filmen en relativt lett fordøyelig film om Jesu Mor. Kanskje det har litt å gjøre med hvordan Maria er portrettert, særlig i begynnelsen, der hun er mer aktiv og glad enn den mer passive du finner i "Veien til Betlehem". Det er også litt mer fokus på koselige hendelser som for eksempel helt i begynnelsen når Maria finner et lam som var gått bort, eller når hun forteller godnatthistorien om den samaritanske mannen til Jesus. Gir et lite hint om at Maria har påvirket Jesus litt, som jo ikke behøver å være noen gal antagelse, men at Maria er kilden til de lignelsene må være litt hardt å ta i. Det er helt klart også noe påvirkning av at hun har helgenstatus, blant annet hintes det med hennes blå hvite drakt(slik som Mor Theresa også hadde). Hun blir kanskje tillagt litt for mye utover det som står i bibelen om henne, men det skal være lov å ta seg litt friheter til tolkning så lenge de passer på å være bibelsk korrekte på det meste. Noen hendelser er tolket veldig fint og sterkt, kanskje særlig korsfestelsen. Selv om Christian Bale(som nokk ikke har ridd på et esel før) stjeler kanskje litt oppmerksomhet som Jesus, er likevel alltid Maria i fokus og vi ser Jesus ut ifra hennes vinkel som mor. Det er ellers ikke så veldig mange episoder fra Jesu liv som er tatt med og filmen er mindre dvelende og går raskere fram enn andre Jesusfilmer. Filmen blir nokk ikke alltid den mest realistiske Jesusfilmen(eller Mariafilmen) og kanskje tidvis litt for "fin og ren" i sitt utrykk, men lett og svelge og lett å like.
5.33 av 7 - -
0.39 sekunder