Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

The Greatest Story Ever Told (1965)

En film om Jesu ydmyke fødsel i en skjult stall i Betlehem, Hans unike og livgivende undervisning og forkynnelse, Hans liv og ikke minst korsfestelsen og oppstandelsen!

Vurdering

5.67 av 1 stemme

Fakta

11
S
3t 11min
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
George Stevens
Forfattere
George Stevens
Manusforfatter
Henry Denker
Forfatter
Fulton Oursler
Forfatter
James Lee Barrett
Manusforfatter
Carl Sandburg
Manusforfatter
Skuespillere
Charlton Heston
Charlton Heston
Johannes Døperen
Frank DeKova
Torturerer
John Considine
Johannes
Michael Ansara
Herodes kommandør
Pat Boone
Ung mann ved graven
Sidney Poitier
Simon fra Kyrerne
Produsenter
George Stevens
Produsent
Antonio Vellani
Medprodusent
George Stevens Jr.
Medprodusent
Frank I. Davis
Sjefsprodusent
Annet
Alfred Newman
Komponist
Harold F. Kress
Redigering
Loyal Griggs
Cinematografi
J. Frank O'Neill
Redigering
Argyle Nelson Jr.
Redigering
William C. Mellor
Cinematografi

Lignende filmer

Anmeldelser

En Jesusfilmklassiker

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

En vakker og storslått film om Jesu liv, død og oppstandelse som bærte et ganske stort budsjett til å være en film laget i 1965! Med bl.a. flott foto og bildekvalitet på linje med de store klassikerne får vi frem Jesu liv på en storslått måte med svenske Max von Sydow(kjent fra bl.a. «The Inquiry», «Det syvende innseglet») i rollen som Jesus! Selvom jeg ikke synes han er den perfekte(sammenlignet med bl.a. Rober Powell fra «Jesus of Nazareth») til å spille Jesus så fungerer dette bra allikevel og han får frem viktige elementer ved hvem Jesus var og hva Han sto for og levde for når Han gikk på jorden! Filmen introduserer med de berømte introduksjonsord fra Johannes evangeliet og fortsetter i en bane ved å plukke litt fra de forskjellige evangeliene.I tillegg til Bibelen er filmen basert på boken til Fulton Oursler som har portrettert Jesus på en mer fri måte, med det mener jeg at noen av de hendelsene som blir fortalt i Bibelen er blitt forandret noe i det kronologiske i filmen og noen av tingene Jesus sier blir sagt i andre sammenhenger, men budskapet kommer allikevel tydelig fram på en mektig måte. Filmen har også benyttet anledningen å portrettere Jesusskikkelsen fra en mer forkynnende side, der alle ting Han forkynte ikke helt står ordrett i Bibelen, men det veier allikevel opp mot det bibelske budskapet.

Noe som jeg stusset litt på var, og forsto det sånn at profetien som står i Mika 5:2 blir i filmen henvist til noe som er blitt profetert av Hosea, det nærmeste profetien jeg kan se fra Hosea er «Ut fra Egypt kalte Jeg min Sønn».

Noen små bagateller i denne er bl.a. at de vise mennene får ingen beskjed av engelen, men ser soldater og skjønner dermed at de må flykte en annen vei enn de kom.

Jesu fristelser kommer også i litt annerledes rekkefølge og i en litt annen, men interessant setting.

En annen ting er at Kong Herodes virkelig ønsker Johannes døperen død og får han halshogd uten å ha snakket med Salome om det hadde vært hennes ønske!

Et eksempel på Jesu forkynnelse som er flyttet til senere i filmen, men som egentlig var i starten av Hans tjeneste er de profetiske ordene fra Jesaja 49:8-9 om at «Herrens Ånd er over meg, for Han har salvet meg...»

Filmen sier bare deler av misjonsbefalingen og forandrer litt på de ordene som Jesus sa da Han gav dem befalingen. Filmen har nok noen flere småting man kunne satt fingeren på, men ikke noe vesentlig som forandrer retningen i Jesu liv og virke slik det kommer frem i Bibelen. Filmen finnes også i noe lengre versjon og det kan hende at noe som mangler er mer utfyllende der.

Djevelskikkelsen er også litt interessant laget, en som følger med fra start til slutt, noe i linje med «The Passion of the Christ» fra 2003, men ikke like skummel. Denne filmversjonen av Jesus legger også merkbart mer vekt på profetiene fra det Gamle Testamentet enn andre Jesusfilmer.Filmen bærer på Oscarnominert scenografi, fargefoto, kostymer, spesialeffekter og musikk og kan dermed legges i rekken som et av tidenes klassiske filmverk om Jesus. Med en budsjett på rundt 20 millioner dollar så har man fått til mye av det man satset på, noe som kommer til syne i Oscarnominasjonene og en stjernespekket rolleliste!En rett og slett bra Jesus film som også skiller seg fra andre Jesusfilmer på sin egen måte. I denne får vi også mulighet å trekke litt på smilebåndet i ny og ne bl.a. over måter noen ting blir sagt på. F.eks. en av disiplene som blir Jesu etterfølgere spør i starten hva Han heter og Han svarer «Jesus», så sier disippelen at «det var et fint navn» og så svarer Jesus med et «takk». Så vi kan på en måte se en mer hverdags Jesus i denne filmversjonen om Hans liv. Få med deg osgå en mektig versjon av George Händels «The Messiah» som er med og løfter filmen til et spesielt klimaks! Filmen skal ha vært tilgjengelig på det norske markedet, men etter hva jeg vet kun på VHS!
5.67 av 7 - -
0.44 sekunder